Geçtiğimiz günlerde ülkece büyük üzüntü yaşadığımız deprem felaketinin ardından betonarme ve yüksek katlı evlerde ikame eden vatandaşlarımız müstakil evlere yönelmeye başladılar.

Hızlı kurulumu ve kullanışlı yapılarıyla son zamanlarda oldukça fazla tercih edilen prefabrik yapılar ve Tekerlekli Tiny House’lar deprem sonrası herkesin ilgisini çeker oldu.

Ortalama 50 ila 100 yıl arası kullanılan malzemeye göre ömürleri olan ve Beton prefabrik, çelik prefabrik ve ahşap prefabrik olmak üzere üç farklı materyalden yapılmakta olan Prefabrik evler Yerleşim planına uygun olarak tasarlanırken istenildiği zaman sökülerek başka bir yere de nakil edilebilmektedir. Yapı sahibinin isteği özellikte tasarlanan evler özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde de kurulumu tamamlanmaktadır.

Peki, Prefabrik Ev Kurabilmek İçin Şartlar Nelerdir?

Prefabrik evler, her türlü konut gibi izin gerektirir ve İnşaat Ruhsatına Tabidir. Prefabrik ev izinleri, standart betonarme inşaat izinleriyle aynı aşamalara tabidirler.

İmarlı bir arsanızın olması durumunda bu arsa üzerinde gerçekleştireceğiniz projeyi onaylatırken, projenin prefabrik, çelik veya betonarme olmasında herhangi bir fark yoktur.

Herhangi bir arsa üzerine ev veya bina yapılırken yasal olarak inşaata başlamak için alınması gereken izine yapı ruhsatı denilmektedir. Bu izin olmadan inşaat yasal olarak başlayamaz. Yapı kullanma izni, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mayıs 1985 tarihinde onaylanmış, 9 Mayıs 1985 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak 3194 sayılı İmar Yönetmeliği ile yürürlüğe girmiştir. Kanunun 21. maddesinde, “tüm inşaatların ruhsatlandırılmasını gerektirmektedir.” İfadesi yer almaktadır.

Özellikle Tarla, Bağ, Bahçe, Zeytinlik gibi alanlara kurulmak istenen bu tip yapıların da yapılabilmesi için arazinin imarlı olması ve ilgili belediyeden izin ruhsat alması gerekmektedir.

Ruhsat Alabilmek için İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

Arazi sahipleri ya da kanuni vekilleri ilgili belediye ya da İl özel idare birimlerine yapı ruhsatı alabilmek için öncelikle dilekçe ile imar durumu talebinde bulunmaları gerekmektedir. İlgili kurumlardan alınacak izinlerde tapu ve imar durumu belgesi gerekmektedir. Prefabrik ev tasarımı için alınan imar durumuna göre;

Mimari Proje

Statik Projeyi

Elektrik Tesisat Projesi

Sıhhi Tesisat Projesi

Zemin Etüdü

Projeleri hazırlanarak ruhsat dosyası ilgili belediyenin kontrolüne teslim edilir. Belediyenin İmar ve Fen işlerinin projeleri onaylaması durumunda Yapı Ruhsatı Belgesi verilerek inşaatın başlamasına izin verilmiş olur.

İnşaatın tamamlanması ile birlikte ilgili belediyenin fen ve imar işleri müdürlüğü tarafından kontrollerinin yapılmasının ardından inşaat projeye uygun olarak gerçekleşmesi halinde Yapı Kullanım İzin Belgesi Yapı Sahibine verilir.

Tekerlekli Tiny House’lar da Ruhsat Gerekmiyor

Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.

Araç sıfatına sahip olan Tiny House evleri herhangi bir şekilde arsa veya arazi içerisinde konumlanmak için ruhsat istememektedir. Ancak aracınızı ve Tiny House evinizi Karayollarına ve ruhsatına işletmeniz gerekmektedir. Tıpkı bir karavan gibi tiny house ev çeşitlerini de düşünmek mümkündür. Taşınabilir ev sistemleri olarak üretilen Tiny House evleri altında tekerlekleri ve römorku olan gezici evlerdir. İmar izni olmayan her arsa veya arazi üzerinde dilediğiniz kadar kalabilir veya yer değişikliği yapabilirsiniz. Ancak yasal olarak herhangi bir sorun yaşamamak için tiny house evinizin ruhsatınıza işli olması gerekmektedir.