Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı 2024 yılı itibariyle başlayacak IPARD-III programının 7 yıllık süre ile uygulanacak olduğunu ve söz konusu programın artık 81 ilde uygulanacağını duyurdu.

2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2011 yılında Avrupa Komisyonu'ndan gerekli yetkiyi ve akreditasyonu alarak IPARD fonlarını ülkemizde kullandırmaya başladı.

AB ve Türkiye'nin eş finansmanıyla hali hazırda 42 ilde uygulanan IPARD Programı ile yatırımcılar 16 farklı sektörde hibe desteklerinden faydalandırıldılar. 

IPARD Hibe Programı  kapsamında kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmakla birlikte, Kooperatif ve üretici örgütlerine de proje başvurularında öne çıkması için öncelik verilmektedir. 

IPARD projeleri kapsamında proje bütçesi üzerinden %50 ile %75 aralığında hibe desteği sunulurken aynı zamanda yatırımcılara KDV ve diğer tüm vergilerden muafiyet desteği de sunuluyor olması yatırımları oldukça cazip hale getiriyor. 

Gelecek yıl başlayacak IPARD-III programı bütçesinin 430 milyon avroluk kısımı AB katkısı ve 125 milyon avro kısımı ise ulusal katkı olmak üzere, 7 yıl için toplam bütçe 555 milyon avro olarak belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarında;
"IPARD kapsamında toplamda şu ana kadar 25 bin 102 proje yatırıma dönüşmüş olduğu, Bu yatırımlara karşılık yaklaşık 44,3 milyar lira hibe desteği verildiği ve 98 milyar liralık yatırımın da hayata geçtiği belirtilmiştir.

Yatırımcıların Merakla Beklediği İPARD Hibe Programın ilk proje çağrısı yılın son çeyreğinde yayınlanması planlanıyor.

Ülkemizde Her 5 Gençten 1’i İşsiz Makale: Ülkemizde Her 5 Gençten 1’i İşsiz