Gözaltına alınanlar arasında, PKK/Kongre-Gel Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar ve eski DEP milletvekili Remzi Kartal da var.

BELÇİKA"da dün sabah erken saatlerde 300"e yakın güvenlik mensubunun katılımıyla 25 ayrı noktadaki PKK büroları ya da bazı evlere yapılan baskınlar sonucunda 20 kişi gözaltına alındı, 100 bin Euro ve 20 para sayma makinasına el konuldu. Brüksel, Anvers, Charleroi, Namur ve Verviers kentlerinde yerel saatle 05.30"da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında, Brüksel"deki “Kürdistan Ulusal Kongresi” binasında yakalanan eski DEP milletvekilleri Zübeyir Aydar (PKK/Kongre-Gel Başkanı) ve Remzi Kartal ile Adem Uzun da bulunuyor. Brüksel"de Ruazad kod adlı PKK militanı Ali Gülmez"in de gözaltında olduğu öne sürüldü.

Roj TV"ye kilit

Roj TV"nin ve Mezopotamya radyosunun Denderleeuw"daki merkezine de baskı yapıldı. Henüz kapatma kararının olmadığını, ancak kapıya kilit vurulduğu açıklandı.

Kanalın Belçika sorumlusu Gülşen Emsiz ve 9 çalışan da gözaltına alındı. 5"i daha sonra serbest bırakıldı. Polis, binada geniş çaplı araştırma yaptı. Roj TV"nin ve Mezopotamya radyosunun, terör eylemlerine yönelik saldırılarda “iletişim” aracı olarak kullanıldığı suçlaması yapılıyor. Belçikalı yetkililer, Roj TV"nin ve radyonun önümüzdeki günlerde yayın yapamayacağını da söylediler.

Belçika makamlarının operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, gözaltına alınan kişilerin “terör eylemlerine katılmak veya bu eylemleri yönetmek”le suçlandığı belirtildi. Bu kişilerin, Belçika ve Avrupa"nın çeşitli ülkelerinde gençleri eğittiklerini belirten yetkililer, aynı şekilde Yunanistan"da ve Kuzey Irak"ta da kampları bulunduğuna yönelik bilgiye sahip olduklarını söylediler. Belçikalı makamlar, aynı zamanda örgüt üyelerinin Kürt kökenli esnaf veya tüccarlardan “zorla” veya “ikna yoluyla” mali kaynak sağladıklarını kaydettiler.

AB düğmeye bastı

Operasyonun, 3 yıldır süren soruşturmanın sonucu olduğu vurgulandı. Belçika emniyeti, benzer bir operasyonu iki yıl önce de Verviers kentinde gerçekleştirmiş ve bir çok PKK mensubunu gözaltına almıştı. Ancak Avrupa Birliği ülkeleri PKK"ya karşı ilk kez koordineli ve kapsamlı bir şekilde hareket ediyor. Önceki gün Fransa"da, geçen hafta da İtalya"da onlarca PKK hücresi basıldı, eğitim kampları ortaya çıkarıldı. Her iki ülkede, Türkiye"de terör eylemi yapmak üzere militan toplandığı ve eğitildiği belirlendi.

Türk ve Belçikalı makamlar son dönemlerde bu konudaki işbirliğini artırma kararı almıştı, ancak dünkü baskınların “AB"nin PKK"ya yeni yaklaşımını gösteriyor olabileceği” yorumu yapılıyor. Gerek Belçika, gerekse İtalya ve Fransa"daki baskınların, AB içişleri ve adalet bakanlarının iki hafta önce İspanya"daki zirvesinden sonra, ard arda gelmesi dikkat çekti. AB çapında baskınların devam edeceği bildirildi.

Ankara 24 saat önce öğrendi

BELÇİKA polisi, PKK"ya yönelik operasyonla ilgili olarak Ankara"yı 24 saat önceden bilgilendirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, operasyonla ilgili gelişmeleri yakından takip etti. Erdoğan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala"dan sürekli bilgi alırken, Belçika"da gözaltına alınanlarla ilgili gelişmeler Ankara"da yakından takip ediliyor. İnterpol Daire Başkanlığı devreye girerek Belçika"da gözaltına alınan Türk vatandaşlarıyla ilgili resmi bilgi istedi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, haklarında kırmızı bülten bulunan Zübeyr Aydar ve Remzi Kartal"ın gözaltına alındığının kesinleşmesi halinde iade amaçlı tutuklanması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla resmi girişim başlatılacağını söyledi.

Yandaşlar direndi polis copladı

BASKININ ardından terör örgütünün yaptığı çağrı üzerine harekete geçen 200 kişilik bir grup, Roj TV binasının bahçesini işgal etti. Polis, taşlı saldırıda bulunan terör örgütü yandaşlarına tazyikli su ile karşılık verdi. Polis ve saldırganlardan yaralananlar oldu.- hürriyet