Başbakan Erdoğan, yaşanan son terör saldırılarına önceki gece sert tepki gösterirken, “artık bıçak kemiğe dayandı” diyerek terörle mücadelede yeni stratejiler konusunda Ramazan sonrasına işaret etmesi büyük yankı uyandırdı.
 
PKK’nın son zamanlardaki saldırıları 11 Temmuz 2011 tarihinde Diyarbakır’da iki asker ve sağlık görevlisinin kaçırılmasının ardından yoğunlaştığı görülüyor. Lice-Kulp ilçeleri arasındaki Tepeköyü mevkisinde Türk Telekom’un internet hattını döşeyen özel bir firmaya ait iki araç da terör örgütü PKK’lılarca yakıldı.
 
PKK geçtiğimiz hafta Bingöl’ün Karlıova İlçesi’ne bağlı Derinçay Köyü yakınlarında özel bir şirkete ait Hidroelektrik Santralı (HES) şantiyesini basarak, 3 işçiyi kaçırmıştı. PKK, geçtiğimiz hafta cumartesi günü ise Diyarbakır’da Kaymakam adayı K.E. ile piyade er A.Ç.’yi kaçırması bardağı taşıran son damla oldu.
 
ERDOĞAN’IN SÖZLERİ ÖNEMLİ
 
Başbakan Erdoğan, önceki akşam AK Parti’nin 10. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, Ramazan’dan sonra terörle mücadelede yeni bir döneme girileceğinin işaretini vermişti. Son saldırılardan duyduğu rahatsızlığı, “Artık bıçak kemiğe dayandı” sözleriyle ortaya koyan Başbakan, “Ramazan’ın bitiminden sonra bilesiniz ki bu ülkede barışın miladı çok daha farklı olacak” demişti.
 
ERGİL: PKK AHLÂKİ DEĞERLERİ ÖNEMSEMİYOR
 
PKK’nın son dönemde sıklaştırdığı saldırılarının ardından Başbakan Erdoğan’ın yaptığı çıkışı Akit’e değerlendiren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, PKK’nın Ramazan gibi ortak bellekte, ortak kültürde, şiddetten, aşırılıktan uzak durulması gereken bir ayda bile şiddete başvurmasını, “PKK’nın artık birtakım ilkeleri, kuralları, ahlaki değerleri önemsemediği ve tamamıyla amacına odaklandığı” anlamına geldiği şeklinde değerlendirdi. Ergil; “PKK’nın amacı kendi gündemini, ki o gündem Kürt nüfusunu Türkiye’de kendisi yönetmek istiyor. Özerklik talebinin gayesi budur. Devletle pazarlık ederek, bir yönetsel ortaklık amaçlıyor. Bunu da Kürtleri ikna ederek, Kürtlerin çoğunluğunun onayını alarak değil, doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyeti devletini şiddetle razı etmeye çalışarak yapmaya çalışıyor. Amacı bu olduğu için şiddetinin ne zamanı olacaktır ne de mekanı. Hiçbir konuda artık müzakereye yanaşmayacağını PKK göstermiştir” dedi. Ergil, şiddeti politikasının merkezine yerleştiren PKK’nın Kürtlerin bu konuda ne düşündüğünü hesaba katmadığını da kaydetti.
 
‘BAŞBAKAN AKILLANMALARI İÇİN SÜRE VERDİ’
 
PKK sorununun bir an önce halledilmesi gerektiğini kaydeden eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, “İyi veya kötü niyetli bazı aydınlar insanlarımızı yanlış yönlendiriyorlar. Kürt kardeşlerimizin hakları ellerinden alınmış da PKK da bunları gündeme getiriyormuş gibi... PKK’nın öldürdüğü insanların haddi hesabı yok. Her şeyden evvel terör konusunda PKK’nın bir an önce imha edilmesi gerekir” dedi.
 
Başbakan Erdoğan’ın ‘terörün siyasi uzantılarının da bu vebale ortak olduğuna yönelik demecine işaret eden eski Bakan Güzel, “BDP’nin arkasında PKK ve terör örgütü olmasa, cesaretle Türkiye’yi parçalama yolunda gitmesi mümkün olur mu? Hükümetin, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında bu sorunu da çözeceğine inanıyorum. Birilerinin dediği gibi Kandil’le, İmralı’yla oturup konuşarak bir yere varılamaz. 
 
Terör konusunun çözümünde güvenlik güçleri ve demokrasi hakim olmalıdır” şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan’ın terör sorununda Bayram’dan sonrasını işaret eden demecine atıfta bulunan Güzel, “Biz inanan insanlarız. Şimdi mübarek Ramazan ayının içindeyiz. Dolayısıyla da 15 gün kadar kısa bir süre kaldı. Biraz daha beklemek, telkin etmek gerektiğini düşünüyor Sayın Başbakan. Hiç şüphesiz bu da onlara akıllarını başlarına almaları için verilmiş bir süredir...” ifadelerini kullandı.
 
ŞEHİT BABASI: BAŞBAKAN’IN SÖZLERİ UMUT VERDİ
 
Başbakan Erdoğan’ın, terörle mücadelede Ramazan’dan sonra yeni bir döneme gireceklerini belirterek, “Artık bıçak kemiğe dayandı” demesi, şehit ailelerince memnuniyetle karşılandı. Hakkari’nin Çukurca ilçesinde, geçtiğimiz yıl oğlu Hakan Yutkun’u şehit veren baba Zafer Yutkun, şehit haberlerinin gelmeye devam ettiği bir dönemde çok büyük acılar çekmeye devam ettiklerini söyledi. Terörün artık bitirilmesi gerektiğini dile getiren acılı baba, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin kendilerine umut verdiğini kaydetti. Baba Yutkun, şunları dile getirdi: “Başbakanın söyledikleri çok güzel ama bize fazla inandırıcı gelmiyor. Keşke söylenenler hemen yapılsa. Biz, yıllardır bunu bekliyoruz. Acılarımız her şehit haberinde artıyor. Artık ne gerekiyorsa yapılmalı. Silahlı kuvvetlerin bütün imkanları ile işin üzerine gitmesi lazım. Artık Kandil’in yok edilmesi, teröristlerin bitirilmesi gerekiyor. Bu, sadece bizim değil bütün Türkiye’nin beklentisidir. Başbakan, Ramazan’dan sonra ne yapacak tam bilmiyoruz ama biz terörün bitirilmesini, teröristlerin de yok edilmesini bekliyoruz.”
 
İŞTE PKK’NIN SON BİR AYDAKİ HAİN PUSULARI
 
14 Temmuz 2011: Diyarbakır’ın Silvan ve Kulp ilçeleri arasında arama yapan askerler pusuya düşürüldü; 3’ü uzman erbaş, 10’u er olmak üzere 13 asker şehit oldu. 2’si ağır 7 asker yaralandı.
 
15 Temmuz 2011: Siirt Haydar Koyuncu Caddesi’nde devriye görevi yapan polis otosuna yapılan saldırıda bir polis memuru şehit oldu.
 
24 Temmuz 2011: Mardin’in Ömerli ilçesinde kurulan hain pusuda 2’si astsubay 1’i uzman çavuş 3 asker şehid edildi.
 
29 Temmuz 2011: PKK’nın Kahramanmaraş Nurhak’ta döşediği mayının patlaması sonucu 1 uzman çavuş şehit oldu, 4 er de yaralandı.
 
30 Temmuz 2011: Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde yol güvenliğini sağlayan askerlere ateş açan PKK’lılar bir uzman çavuşu ile bir eri şehit etti.
 
1 Ağustos 2011: Van Başkale’de yol güvenliğini sağlayan askeri araçlara, PKK’lılarca saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 astsubay ile 2 Jandarma uzman çavuş şehit olurken, 4 asker ile yoldan geçmekte olan Başkale Kaymakamı Bilgehan Bayer ve koruması yaralandı.
 
07 Ağustos 2011: Bitlis Hizan Kaymakamlığı konutuna roket ve uzun namlulu silahlarla saldıran terör örgütü PKK mensupları bir polisi şehit etti.
 
08 Ağustos 2011: Çukurca’da sivil polislerin aracına tuzak kuran teröristler, bomba patlattı. 4 polis ağır yaralandı. Olay yerinde kalbi duran bir polis bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
 
13 Ağustos 2011: Yol kesen PKK’lı teröristler köy korucusu Mustafa Akçiçek’i uzun namlulu silahla tarayarak öldürdü.
 
14 Ağustos 2011: Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi yakınlarında güvenlik güçleri ile PKK’lı teröristler arasında çıkan çatışmada 1 yüzbaşı ile 2 er şehit oldu.
 
yeniakit