Kuşadası"nda palmiye kurtarma operasyonu başlatıldı. Akdeniz havzasında bulunan tüm ülkelerin korkulu rüyası haline gelen ve palmiye cinsi ağaçları yok etme noktasına getiren “kırmızı palmiye böceği” hastalığına karşı seferberlik ilan edildi. Kuşadası"nda bulunan tüm hurma, föniks ve palmiye ağaçlarında koruma ve imha çalışmaları başlatıldı.
Kuşadası Park Bahçe Amirliği tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında koruyucu ilaçlama ve hasta ağaç tespiti ile imha çalışmaları yapılıyor. Park Bahçe Amirliği"nden yapılan açıklamaya göre, “Kuşadası"nda bulunan tüm ağaçların altları havuz şeklinde kazılıyor ve koruyucu ilaçlama yapılıyor. Bir ay önce başlatılan çalışmalar ile hastalık kapmış olan ağaçlar tespit edildi. Hasta ağaçların önce yaprakları kesilerek ilaçlanıyor ve özel torbalara konuyor. Yaprakları kesilen ağacın, böcekler tarafından kurutulan iç kısmına, larva ve yetişkin böcekleri imha edecek ilaç dökülüyor. Bu işlemden sonra, ağaçta larvaların yaşadığı yer olan üstten bir metrelik kısım, ilaçtan dolayı larvaların ve ergin böceklerin kaçmaması için naylon ile torbalanıyor. Torbalanan ağaç daha sonra kesiliyor ve özel olarak hazırlanmış mezar tabir edilen derin çukurlara konuyor, kireç ile dezenfekte ediliyor ve üzerleri örtülerek gömülüyor” denildi.
Bu arada, palmiye seferberliği konusunda Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan tarafından da bir açıklama yapıldı. Kuşadası"ndaki tüm otel ve siteleri palmiye kurtarma seferberliğine katılmaya çağıran Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, “Kuşadası"nın simgesi haline gelen binlerce palmiyenin kurtulması için, büyük bir mücadele verildiğini ifade eden Belediye Başkanı Fuat Akdoğan “Belediye olarak kent içinde büyük bir mücadeleye başladık. Bu mücadele aylarca sürebilir. Ancak salgının önlenmesi için, mücadele süresi çok önemli. Bu nedenle turistik işletmeleri ve siteleri yardıma çağırdım. En azından koruyucu ilaçlamayı hemen yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde bir bölgede salgın önlenirken, ilaçlanmayan bölgelerde yeni bir salgın başlayabilir. Palmiye kesme, taşıma ve gömme işlerini biz belediye olarak yaparız. Tüm kişi ve kurumların bu konuya hassasiyetle yaklaşmasını ve bize yardımcı olmalarını rica ediyorum” dedi.