Özel İdare yemekhanesinde yapılan eğitim toplantısına 112-Acil Servis komuta kontrol merkezinde görevli Dr. Fatih Çapan, Özel İdare İşletme Müdürü Fettah Demir, İşletme Mühendisi Mustafa Önal, sendika temsilcileri, şoför ve operatör pozisyonunda çalışan işçiler katıldı.
Dr. Fatih Çapan, İşletme Müdürlüğüne bağlı şoför ve operatörlere “Suni Solunum kalp masajı, Olay yeri ve hasta değerlendirme, Kanamalar, Kırık çıkıklar ve Yanıklar” ile ilgili ilk yardım konularında bilgiler verdi.
Aydın ilinde sağlık hizmetlerinin bilimsel veri olarak Avrupa standartlarında olduğunu dile getiren Dr. Çapan, karşılaşılacak kaza veya benzeri olaylarda acil müdahale için ilk yardımın gerekliliğini vurguladı. Çapan;“İlk yardım planlı programlı bir şey değildir.İlk yardımda birazda yaratıcı olmak gerekir, dağda olur arazide olur kaza ile olur, öncelikle soğukkanlı olacaksınız, etrafınızda ne varsa onu kullanacaksınız. Sıklıkla başımıza gelebilecek problemlerden bir tanesi, kırıklar-çıkıklar. Kemik kırığında kişiyi bir yerden bir yere taşırken ilk yardım olarak uygulanması gereken öncelikle kırık olan bölgenin sabitlenmesidir. Sabitlemenin amacı, dokuya daha fazla zarar vermesini önlemek ve kişinin ağrısını hafifletmektir. İç kanamada da, yüksekten düşmüş araba çarpmış kaza geçirmiş, başlangıçta iyi olabilir ancak daha sonra "bana bir şeyler oluyor" diyebilir kişinin benzi atar ve soğuk soğuk terlemeye başlarsa iç kanamayı aklımıza getirelim. O zamanda şok pozisyonu dediğimiz şekilde kişiyi sırt üstü yatıralım ve ayakları 30 derece kaldıralım. O şekilde hastaneye taşıyalım” dedi.
Acil ambulans taleplerinin sakin ve duyarlı biçimde adres ve hasta bilgisi verilmesinin de önemine değinen Dr. Çapan; “ Hasta yakınları 112 Acil aramalarda panikle adresi söyleyemeden telefonu kapatabiliyorlar. Olay yerini öğrenmek zaman alıyor, hasta bilgisinin tam olarak verilmesi hayati önem taşıyor. 1998 yılında beşbin ambulans çıkışı varken 2010 yılında otuz beş bin ambulans çıkışı var. Aydın ilinde 24 saat çalışan 22 istasyon, çağrılara uyarak çalışan ambulanslar dahil 45 ambulans mevcut. Ayrıca, olağan üstü özel durumlar için İzmir ve Ankara merkezde çalışan helikopter ve uçak ambulanslarımız var” diye konuştu.