Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, nişasta bazlı şekerlerin obeziteye bağlı kansere yol açtığını belirterek, kanserle savaş için NBŞ'li ürünlerden uzak durulması gerektiğini bildirdi.

Gök, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de çok sayıda insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, sıkça gündeme getirdikleri nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) obeziteye bağlı kanser, karaciğerde yağlanma, trigliserit seviyesinin yükselmesi, baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açtığının Dünya Sağlık Örgütü ve tıp otoritelerince de sürekli dile getirildiğini belirtti.
Tatlandırıcıların obezite ve kanser olmak üzere alzheimer, kalp, astım gibi birçok hastalığın da nedeni olduğuna değinen Gök, tatlandırıcıların yeni nesil çocukların geleceğini körelteceğini savundu.

İsa Gök, özellikle mısır şurubundan üretilen kola, meyve suyu, gazoz gibi içeceklerle çikolata, tatlı, kek, pasta ve dondurma gibi yüzlerce ürünün kanserin yanı sıra obeziteye de yol açtığını ifade ederek, mısır şurubunun, şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuz ve taşınması kolay olduğu için tercih edildiğini anlattı.

Birçok Avrupa ülkesinin NBŞ tesislerini kapattığını ya da üretimini durdurduğunu belirten Gök, Türkiye'nin bu gidişle çok yakın zamanda bir tatlandırıcı istilasına uğrayacağını iddia etti.

Gök, Türkiye'de yüzde 10'luk kısmına izin verilen NBŞ üretim kotasının indirilmesi beklenirken tam tersi bir uygulamayla ve Bakanlar Kurulu kararıyla bu rakamın yüzde 15'e çıkarıldığını savunarak, bu yüzden Avrupa'da kişi başına düşen 1.5 kilogramlık tatlandırıcı miktarının Türkiye'de 6 kilograma çıktığını bildirdi.

İnsanların artık nişasta bazlı şekerler konusunda bilinçlenmesi gerektiğine işaret eden Gök, bu konuda Şeker-İş Sendikası olarak hiçbir ticari amaç gütmeden çocukların geleceği adına, halkın sağlığı ve toplumun bilinçlendirilmesi adına üzerlerine düşen sorumluluk bilinciyle hareket etmeye devam edeceklerini kaydetti.