Mısır"daki develi baskından Mübarek"in adamları çıktı. Polisin İskenderiye"deki hapishanelerden adam toplayıp otobüsle Kahire"de göstericilerin üzerine saldıkları anlaşıldı.

Kahire"deki Tahrir meydanında, isyancılarla Mübarek yanlısı atlı-develi militanlar arasında gerçekleşen çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybedip 1500 kişi yaralanırken herkesin sorduğu asıl soru, “Bu adamlar kim ve onları kim gönderdi”ydi.

İşte bu sorunun yanıtı dün sabah saatlerinde ortaya çıktı. Tahrir meydanındaki 10 bin kişilik muhalif grubun üzerine 4 koldan saldıran 3 bin kadar kişinin onlarcası isyancılar tarafından yakalandı. Ve çoğunun üzerinden polis olduklarını gösteren kimlikler çıktı.

Kimliksiz kişilerin ise, yine polis tarafından hapishanelerden toplanan suçlular olduğu anlaşıldı.

Muhalifler tarafından yakalandıktan sonra sorgulanan Cemal Elsaid Hasan Yusuf adlı bir militan, YouTube"dan da yayınlanan itiraf konuşmasında şunları söyledi:

Hapisten çıkarırız ama..

Ben İskenderiye"de yaşıyorum. Uyuşturucu satıcılığı yaptığım için yakalanmış ve hapse girmiştim. Geçen gün İçişleri Bakanlığı"ndan yetkililer geldi ve “Seni hapisten çıkarırız cebine para da koyarız ama bizim için bir şeyler yapacaksın” dediler. Ben de kabul ettim. Bana ve benim gibi birçok kişiye 5000 Mısır pound"u (870 dolar) para verdiler.

“Mübarek lehine sloganlar atıp yürüyeceksiniz. O meydandaki göstericileri dağıtacaksınız” dediler. Ama kavga edeceğimiz söylenmedi. Hepimiz İskenderiye"den otobüslere bindirildik ve Kahire"ye getirildik. Sonra da isyancıların üzerine salındık. Benim annem öldü. Kardeşlerime ben bakıyorum. Teklifi kabul etmek zorundaydım. Kendi vatandaşlarıma saldırtacaklarını nereden bilebilirdim ki?

Hükümet: Halktan özür diliyoruz

Mısır"ın yeni Başbakanı Ahmed Şefik, Mübarek yanlılarının hükümet karşıtlarına saldırmasından dolayı özür diledi ve soruşturma açılacağı sözü verdi. Şefik, yaptığı açıklamada, “Dün olanlar için özür dilerim, ne mantıklı ne de akla yakındı” dedi. Şefik, Mübarek karşıtlarına saldırıyı “göz göre göre bir hata” olarak nitelendirdi.

İşte Mübarek"in develi infaz timi

Tahrir meydanındaki protestocularla atlı-develi baskının ardından konuşan Reuters, göstericilerin bu olayın ardından Mübarek rejimi devirmek için çok daha kararlı olduğunu, çünkü başka seçenekleri olmadığını düşündüklerini söyledi. Protestocular, “Şimdi pes edip evimize dönersek ertesi gün hepimizi teker teker tutuklayıp hapse atarlar. Ardından da vatana ihanet suçlamasıyla yargılarlar. Bunun cezası da ölümdür” dedi. İsyancılar, yakaladıkları Mübarek taraftarı militanları da ellerini bağlayarak uluslararası basına böyle gösterdiler.

Vatan