AYDINPOST ÖZEL - Ilgaz"ın yazılarının uzun süredir hükümetin mali ve siyasi baskısı altında olan Milli Gazete"yi zor duruma soktuğu ve bundan dolayı yazılarına son verildiği öğrenildi. Ilgaz"a mali gerekçe gösterilerek "zorunlu" izne ayrıldığı bildirildi. Ilgaz da konuyu doğruladı ve "artık benim için yeni dönem başladı” dedi. Ilgaz son yazısını 9 Eylül günü yazmıştı…

Milli Gazete yazarı Afet Ilgaz"ın yazılarına, gazetedeki ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek 10 Eylül 2009 tarihinden buyana son verildi. Yazar Ilgaz da bunu doğruladı ve gazeteyle ilişkisinin kalmadığını söyledi.

Yazarın gazetedeki "millici" yazılarıyla, Ergenekon davası ve son "Kürt açılımı"ndaki tutumunun etkin olduğu ve gazeteyi hükümete karşı zor duruma düşürdüğü ileri sürüldü. Bir süredir mali sıkıntılar içinde boğuşan Milli Gazete"nin yaklaşık 7 aydır da yazarın maaşını ödeyemediği öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak resmi tebliğ geçen hafta Gazetenin Genel Müdürü Nezir Aydın tarafından yapıldığı ve bazı yazarların "münavebeli" (dönüşümlü) zorunlu izne ayrılacağı açıklanarak bugüne kadarki katkılarından dolayı Ilgaz"a teşekkür edildiği öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Afet Ilgaz şunları söyledi:

“Bir hafta önce Genel Müdür Nezir Aydın Bey arayarak; mali durumlarının kötü olduğunu ve bazı yazarları münavebeyle (nöbetleşe) izne ayırdıklarını söyledi ve teşekkür etti… Artık yazmıyorum… Bu durumdan memnunum… Dinlenmek ve bir ay sonra çıkacak olan romanım için çalışıyorum. Genel müdürümüz 7 aydır maaş alamadığımı ve biriken 15 milyar liramı da ödeyeceklerini söyledi. Doğrusu bu kadar maaş almadığımı bilmiyordum…”

Yazar Afet Ilgaz, “yazılarınızın içeriği mi gazete yönetimini rahatsız etti. Hükümetten bu konuda baskı gelmiş olabilir mi? Çünkü Milli Gazete"ye yönelik uzun süredir bir baskı olduğu biliniyor?” şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı verdi:

“Bazı yerlerden Numan Kurtulmuş"un politikalarına ters yazılar yazdığım söyleniyor. Bunlar doğru değil. Uzun süredir Taraf gazetesi de beni hedef yapıyordu. Numan Bey"in "açılım" politikasına itiraz etmiyorum. Aklımdan geçmez. Sadece hadisenin kendisine muhalifim. Numan Beylerle ailece görüşürüz. Olumsuz bir yazı yazmadım. Kürt açılımına ilişkin yazdıklarım kendi fikirlerim. Gazetede herkes bana iyi davrandı. Kimseyle meselem olmadı. Fakat bu dönemin kapanması gerektiğini hissediyordum. 5 yıl Yeni Şafak"ta yazdım 11 yıl da burası… Yeter. Yeni bir dönemin açılacağını umuyorum. Yeni bir romanım çıkmak üzere onunla meşgul olacağım. Roman yazmaya devam ederim inşallah… Biraz edebiyata ağırlık vermek istiyorum. Şu anda taşınma telaşı içindeyim zaten... Bir süre dinlenmeyi düşünüyorum.”

1937 İstanbul doğumlu olan Afet Ilgaz, 17 yaşından buyana yazarlık yapıyordu. Ünlü yazar Rıfat Ilgaz"ın eski eşi de olan Afet Ilgaz, ilk olarak Dünya gazetesinde köşe yazarlığı ve çocuk hikâyeleri yazmaya başlamıştı. Bugüne kadar hikâye roman ve deneme dalında 32 kitaba imza atan Ilgaz, 1960 yılında Yeni İstanbul "Töre Han Sanat ödülü, 1965 yılında Türk Dil Kurumu hikâye ödülü ve 1993 yılında da "Yol" romanıyla Türkiye Yazarlar Biriliği"nin yılın romanı ödülünü almıştı. (18 Eylül 2009)