Milyonlarca kişi merakla bu haberi bekliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa düzenlemesi, TBMM Genel Kurulundan geçmesiyle birlikte Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. 23 yılı aşkın süredir devam eden yaşa takılma sorunu böylelikle çözülecek. EYT'liler sonunda emekli aylıklarına kavuşacak. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ise EYT maddeleri neler, başvuru nereye yapılır? EYT maaşı ne kadar, şartları nedir, tüm EYT'liler promosyon alabilir mi? sorularına yanıt arıyor. İşte EYT son dakika haberleri...

Son dakika EYT haberleri yakından takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Milyonlarca EYT'li maaşlarla ilgili detayları merak ediyor. İşte detaylar...

EYT’liler çok uzun süredir düzenlemenin hayata geçmesini bekliyorlar. Düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanınca yürürlüğe girecek. Dolayısıyla şartları sağlamış kişilerin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmadan istifa etmemeleri, SGK’ya olan taleplerini de düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra iletmeleri gerekiyor.

Konuyla ilgili detayları Milliyet yazarı Cem Kılıç yazdı. İşte Kılıç'ın EYT'liler için o yazısı: EYT ile ilgili düzenlemede bütün sigortalılar için yaş şartı kaldırıldı. Diğer yandan ilk kez sigortalı olunan tarihe göre SSK’lılar için geçerli kademeli geçiş tablosundaki prim ödeme gün sayısı şartı devam ediyor.

Dolayısıyla EYT’lilerin prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını tamamlamaları gerekiyor. Bu şartlar tamamlanmadan aylık talebinde bulunulamayacak.

Düzenleme geçici değil

EYT ile ilgili düzenleme 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler için yaş şartını tamamen kaldırıyor. Düzenleme geçici değil kalıcı. Yani sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını kişi ne zaman tamamlarsa o zaman aylık talebinde bulunabilecek.

2023 ya da 2024 yılları ile sınırlı bir düzenleme söz konusu değil. Bu konuda yanlış bir algı söz konusu. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kişi ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlenmiş prim ödeme gün sayısını 2026 yılında tamamlayacaksa bu tarihte aylık bağlama talebinde bulunabilecek. Aynı şekilde sigortalılık süresi ne zaman dolarsa aylık talebi o tarihte yapılabilecek.

Aylıklarda farklılık yok

EYT’liler bu süreçte pek çok noktada taleplerini ilettiler ve sivil toplum mücadelesi göstererek haklarına kavuştular. EYT’lilerin akıllarına ise EYT’li olarak bağlanacak aylıkların düşük olup olmayacağı gibi sorular takılıyor.

Şunu ifade etmek gerekir ki, EYT’li bir kişiyle EYT düzenlemesinden yararlanmadan aylık bağlatacak bir kişinin emekli aylığı hesaplamasında hiçbir farklılık yok.

EYT’liye daha düşük aylık bağlanması gibi bir durum söz konusu değil. EYT düzenlemesi ile yalnızca yaş şartı kaldırılıyor. Bunun dışında hiçbir değişiklik söz konusu değil.

Ne zaman bağlanacak?

EYT’lilere bağlanacak aylıkların ortalama 7.500 TL civarında olması bekleniyor. Aylık miktarı kişinin 1999 öncesi çalışmasının fazla, sigorta primine esas kazancının yüksek olmasına göre değişecektir.

Diğer yandan 5.500 TL’nin altında aylık bağlanması söz konusu değil. En düşük aylık miktarı 5.500 TL olduğu için bu tutarın altında aylık bağlanmayacak.

Düzenlemenin yasalaşması öncesi SGK kendi personeline yönelik olarak eğitim ve bilgilendirme çalışmaları ve il müdürlükleri ve hizmet merkezlerinde başvuruyu kolaylaştıracak önlemleri aldı.

Düzenlemenin yasalaşması sonrası SSK’lılarda süreç şu şekilde işleyecek: SSK’lılar hali hazırda bir işyerinde çalışıyorlarsa istifa edip sonra aylık talebinde bulunabilecekler.

Hali hazırda bir işyerinde çalışmayanlar ise düzenleme yasalaşır yasalaşmaz talepte bulunabilecekler.

SSK’lılar için talepte bulunduktan sonra aylıklar takip eden ayın başından itibaren bağlanıyor. Dolayısıyla mart ayı içerisinde talepte bulunan SSK’lıların aylıkları 1 Nisan tarihinden itibaren hesaplanacak.

Aylıkların bağlanmasının ise nisan ayı başında tamamlanması hedefleniyor. Bu çerçevede aylıkların nisan itibarıyla ödenmesi için gerekli çalışmalar yürütülmüş durumda.

Aynı anda aylık talebinde bulunacak kişi sayısının fazla olması nedeniyle aylıkların bağlanmasında gecikmeler olabilir ancak kişilerin herhangi bir kayıpları söz konusu olmayacak. Aylıkların ödeneceği tarihte hak edilmiş ve birikmiş tüm tutarlar EYT’lilere ödenecek.

EYT MAAŞI NE ZAMAN YATACAK, BAŞVURULAR NE ZAMAN?

28 Şubat tarihinde Meclis'te görüşülerek kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde ilk maaşların hesaba yatacağı zman belli oldu. EYT'liler Mart'ta başvuracak ve ilk maaşlarını ise Nisan'da almış olacak.

EYT MAAŞI NE KADAR?

2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracak vatandaşlar, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ NEDİR? EYT MAAŞI NE KADAR OLACAK?

SGK kapsamında 3 adet sigorta sistemi bulunur. Bunlar 4A, 4B ve 4C şeklindedir. Çalıştığınız sigorta sistemine yatırılan primlerin hesaplaması yapılırken prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş dikkate alınarak hesaplanıyor.

Emekli maaşını hesaplamak isteyenler SGK maaş hesaplama robotu üzerinden kolayca sorgulama yapabiliyor.

EYT PROMOSYONU NE KADAR, NE ZAMAN YATAR?

Muhammet Bayram EYT hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Maaş promosyonu emekli maaş almaya hak kazanmakla beraber alınabiliyor. Emekli maaşı aylığı bağlanmasıyla beraber yani SGK sisteminde kişinin emekli olduğu gözükmesiyle birlikte vatandaşımız banka seçimi yapabiliyor.

Bankaların bir promosyon yarışı içerisine gireceğinden bahsetmiştik.Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisine uygun olarak bankalar TL mevduatları daha fazla tutmak zorundalar. EYT’li vatandaşlarımız promosyon fiyatları alarak en yükseğini seçmelilerdir. Ortalama promosyonlar kamu bankalarında daha düşük olacak ama özel bankalarda 8 bin 500 ile 15 bin lira arasında bir promosyon olacaktır.