Mardin Midyat Devlet Hastanesi’nde görevli Dr. Sadık Çayan Mulamahmutoğlu, 29 Aralık 2010’da, rektal (makattan) kanama şikayetiyle gelen PKK’lı hükümlü R. Y. adlı hastayı 'hasta mahremiyeti' nedeniyle jandarmanın yanında muayene etmek istemedi. Jandarma tutuklunun konumu nedeniyle muayene odası dışına çıkmayınca, Dr. Mulamahmutoğlu tutanak tutarak, hastayı muayene etmedi. 
 
Midyat Jandarma İlçe Komutanlığı, hastayı muayene etmeyen Dr. Mulamahmutoğlu hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı da hakkında dava açtı. İddianamede, İçişleri, Adalet ve Sağlık bakanlıkları arasındaki 3’lü protokole göre, terörle mücadele kanunları kapsamında tutuklu ve hükümlülerin hastanede muayenesi sırasında, jandarmanın uygun bir şekilde odada bulunması gerektiği hatırlatıldı. Dr. Mulamahmutoğlu’nun tıbbi müdahalede bulunmayarak mağduriyete neden olduğu ve görevini kötüye kullandığı iddia edilerek, hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istendi. 
 
Parmaklık vardı 
Midyat Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmada, sanık Dr. Mulamahmutoğlu, şunları söyledi: “Makattan kanama olması nedeniyle hasta mahremiyetini gözeterek, jandarmanın odadan dışarı çıkmasını istedim. Pencerede demir parmaklıklar bulunduğunu ve odanın güvenlikli olduğunu söyledim. 3’lü protokol uyarınca çıkmayacaklarını söylediler. Jandarma görevlileri, söz edinceye kadar, bu protokolden haberim yoktu. Yaptığımın suç olduğunu düşünmüyorum. ” Duruşma tanıkların dinlenmesi için ertelendi. 
 
3’lü protokolün uygulanması suç 
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Zülfikar Cebe, Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı arasındaki 3’lü protokolün hasta hakları yönetmeliği, uluslararası kurallara, İstanbul Protokolü, mesleği uygulama kurallarına aykırı ve çelişkili olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın protokolden imzasını çekmesini istedi. Cebe, şöyle dedi: “3’lü protokolün uygulanması suçtur. Yargılanan meslektaşımız tıbbi etiğe aykırı davranmamıştır. 
 
Kolluk kuvvetinin yanında yapılan muayene hastanın mahremiyetini zedelediği için hasta, hekim hakkında dava açabilir. Hekim olarak hasta mahremiyetine saygı göstereceğiz. 3’lü protokolün hukuki bir dayanağı da yoktur. Uluslararası imzalanan İstanbul Protokolü’ne aykırıdır. Biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz.” (Hürriyet)