Türkiye Kuvai Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Mustafa Yormaz, bu yıl ikincisi düzenlenen Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği kapsamında “Baş Efelik” seçimlerinin yapılmamasına tepki gösterdi. Ortada bir aday varken seçimlerin yapılmamış olmasının doğru olmadığını iddia eden Yormaz, “Günler öncesinden aday olması yönünde teşvik edilen Ayşe Nine"nin temiz duygularıyla oynanmıştır” dedi.
Birincisi 2002 yılında yapılan şenliklerde bazı eksikliklerin yaşandığını hatırlatan Türkiye Kuvai Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Mustafa Yormaz, bu yıl bu şenlikleri yeniden düzenlemek isteyen Kazım Göner"in kendilerine gelerek destek istediğini söyledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında bir toplantı yaptıkları ve bu toplantıda önce yaşanan eksikliklerin bir daha yaşanmaması yönünde karar aldıklarını açıklatan Yormaz, Kazım Göner"in bu toplantıdan sonra kendileriyle bir daha görüşmediğini ve kendi başına bu etkinliği gerçekleştirme çabası içerisinde olduğunu ifade etti. Şenliklerden birkaç gün önce Göner"in kendilerine kabul edilemez tekliflerle yeniden talepte bulunduğunu kaydeden Yormaz, “Bu yaşananlar nedeniyle diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte bu etkinlikte yer almamayı kararlaştırdık. Kendisi tek başına bu işi üstlene çabasına girdi ama böyle kapsamlı bir etkinlik bir kişinin çalışmasıyla asla düzenlenemez. Bu durumun altından kalka bilmek için üç beş gün kala ortaya "baş efelik” seçimleri gibi bir şey ortaya atıldı. Bu piyasayı kızıştırarak, rekabet ortamı oluşturmak için yapılan bir şeydi. Biz bunu asla tasvip etmedik.
Günler öncesinden bir bayanın orta yere çıkarak baş efelik şöyledir böyledir diyerek kamuoyunu yanıltmasının yanlış olduğunu ve bu işin rant için yapıldığını ifade ettik. Çünkü bu Aydın"ın kültürüne ve efelik kültürüne ters bir durumdu” diye konuştu.
Beklendiği gibi şenliklere çok fazla bir ilginin olmadığına değinen Mustafa Yormaz, şunları söyledi: “Biz iddialarımızda haklı çıktık. Aydın halkı da bizim söylediklerimizin doğru olduğunu bildiği için başta "baş efelik" seçimleri olmak üzere yapılacağı duyurulan ancak hiç biri tam anlamıyla gerçekleştirilmeyen etkinliklere ilgi göstermedi. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Ama burada olan ilimizin simgesi haline gelen ve "Bayrak Nine" olarak adlandırılan 70 yaşındaki Ayşe Nine"ye oldu. Organizasyonu düzenleyen Kazım Göner tarafından baş efe adayı olması yönünde teşvik edilen Ayşe Nine"nin bu konuda mağdur edildiğini düşünüyoruz. Yaşlı bir kadının tertemiz ve masum duygularıyla oynandı. Baş efe olması yönünde ortaya çıkarılan Ayşe Nine için o gün bir araç bile tahsis edilmedi, protokolde bile oturtulmadı. Madem böyle bir seçimin yapılacağı duyuruldu. O zaman ortada bir kişide olsa aday varken Ayşe Nine baş efe olarak ilan edilmeliydi. Kendi çıkarları uğruna yaşlı bir insanın duygularıyla oynayan ve resmi törenlerin simgesi haline gelmişken Ayşe Nine"nin efeler tarafından dışlanmasına neden olan bu sorumlular, bu yaptıklarının hesabını nasıl verecekler?”