BDP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş"ın Meclis Başkanlığı"na sunduğu kanun teklifi, 5237 sayılı Türk Ceza Yasası"na "insanlığa karşı suçlar" kapsamında yer almak üzere “linç” maddesinin eklenmesini öngörüyor. Teklife göre "Bir grubun, bir kişi veya bir topluluğu; siyasi görüşü, etnik kimliği, dini inanışı, cinsiyet kimliği, felsefi görüşü ve benzeri nedenlerle ölümle cezalandırmaya kalkması, canına veya malına zarar vermesi, yaşadığı bölgeden göçe zorlaması, yaşama alanına tecavüzü ile birlikte bu tür davranışları haklı gösteren, destekleyen ve hatta teşvik eden eylem ve söylemleri linç suçu"nu oluşturacak. Linç fiilinin işlenmesi halinde, failler hakkında on yıldan az olmamak üzere ağırlaştırılmış hapis cezasına hükmolunacak. Linç fiilinin işlendiği sırada ortaya çıkan suçlardan dolayı her fail genel hükümlere göre ayrıca cezalandırılacak. Linç suçunda zamanaşımı işlemeyecek.

Teklifin gerekçesinde ise son yıllarda artan ve toplumda gerilime yol açan linç eylemleri sonucunda toplumda kırılmalar meydana geldiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“Kamu düzeninin bozulmasına yol açan bu eylemlerin bir ceza yaptırımına bağlanması elzemdir. Linç, Türkiye'de şiddetin kurumsallaşması ile ortaya çıkmıştır. Linç girişimine karışan her bireyin hukuki yollarla hesap vermesi gerekir. Aksi halde; kişilerin hukuka başvurmaksızın kendi adaletlerini yaratma güdüsü yaygın bir hal alır ve bu da kamu düzeninin bozulmasına yol açmanın ötesinde hukuk devletine zarar verir. Bu nedenle, linç girişimlerini haklı gösterir, destekler hatta teşvik eder görünen kişilerin mutlaka soruşturmaya tabii tutulması gerekir.

Gelişmiş ülkelerde linç ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir. Ülkemizde ise mahkemelerde linç müessir fiil olarak, ölmüşse cinayet olarak değerlendirilmektedir. Ancak; lince katılanların tümü tarafından yapılan bir eylem olması nedeniyle, bu eylem ayrı bir suç olarak düzenlenmek zorundadır. Bir hukuk devletinde bir grubun kendi kendine hukuk yaratması ve bunu kişi ya da kişilere zarar vererek uygulamaya kalkması; adalet mekanizmasının çöküşüne neden olmaktadır. Bunun önlenmesi ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla “linç” ceza yasamızda suç olarak yer almalı ve failleri cezalandırılmalıdır.” /Türk Time