Mısır'da ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala halk, ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını ve yeni süreci tartışıyor. Devrimin sembolü haline gelen başta Tahrir Meydanı olmak üzere halk; evlerde, kahvehanelerde, çarşıda, sokakta her yerde seçimde yarışacak Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi ve asker kökenli eski başbakan Ahmet Şefik'in iş başına gelmeleri durumunda nelerin yaşanacağı konusunda tahminlerde bulunuyor.

Mısırlılar arasında seçimler konusunda bir çok senaryo dolaşırken genellikle ortaya konulan tahminlerde karşılıklı korkuların bulunduğu dikkat çekiyor.

Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi'yi destekleyenler, Mursi'yi "devrimin adayı" şekline tanımlarken, ülkede sosyal barışı Mursi'nin sağlayacağını söylüyor. Ahmet Şefik'i eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek sisteminin devamı olarak görüyorlar. Şefik'in işbaşına gelmesi durumunda devrimin başarısızlığı uğrayacağı, askerlerin ülkeye yöneteceği böylelikle ülkede hiç bir şeyin değişmeyeceğine dikkat çekiyorlar. Kimileri Şefik'in kazanması durumunda ülkede kargaşanın yeniden başlayacağı ve halkın tekrar Tahrir meydanına ineceğini ifade ediyor.

Ahmet Şefik'i destekleyenler ise Müslüman Kardeşlerin adayı Mursi'yi siyaset bilmemekle suçluyor. Mursi'nin cumhurbaşkanı olması durumunda ülkede ekonominin batacağı, turizmin sekteye uğrayacağı, baskıcı bir rejimi getireceği, halkın sosyal yaşantısına müdahale edileceğini iddia ediyorlar.

Her iki adayı desteklemeyenler ise benzer gerekçeleri ortaya koyarak, Mursi'nin arkasında Müslüman Kardeşler, Şefik'in arkasında ordu olduğu için bu adayların baskıcı bir sistem getireceği ifade ederek her iki adaydan da hesap sormanın güç olduğuna dikkat çekiyor.

Adaylardan her ikisini de desteklemediğini ifade eden Âla Rıfat, "Bence her ikisinin de yarı yarıya şans var. Ancak seçimler doğru bir şekilde yapılırsa devrimin adayı Mursi'nin kazanması gerekir. Fakat seçimlerde hile yapılırsa gelişmeler konusunda iyimser değilim. Kazanan cumhurbaşkanından bizim sloganımız olan, "değişim, özgürlük, ve sosyal adalet"in sağlanmasını tüm Mısır halkı istiyor." şeklinde konuştu.

"AHMET ŞEFİK KAZANIRSA TAHRİR MEYDANINA TEKRAR İNERİZ"

Ahmet Şefik'in kazanması durumunda Tahrir Meydanı'na ineceklerini ifade eden Rıfat, "Çünkü biz yarım devrim istemiyoruz. Bizim devrim eski yönetimi devirmek için başladı. Eski yönetimin tekrar gelmesini kabul etmeyeceğiz. Mursi kazanırsa ona bir fırsat vereceğiz, eğer devrimin hedeflerini gerçekleştirmez ise meydan burada duruyor." diye konuştu.

"GELECEK CUMHURBAŞKANINDAN İSTİKRAR İSTİYORUZ"

Avad El Şahhad ise seçimlerde Ahmet Şefik'in kazanacağını düşündüğünü belirterek,"Mısır halkı genel bir şekilde her ikisine de kızgın ama biz istikrar istiyoruz. Biz gelecek cumhurbaşkanından güven ve istikrar istiyoruz. Başka bir şey değil. Bu sadece bizim değil tüm Mısır halkının isteği." değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet Şefik'i destekleyen İsmail Hasan ise; "Kimilerinin Ahmet Şefik'in eski yönetimin elemanı gözüyle bakıyor, ancak öyle değil.Hüsnü Mübarek'in davası bitti. Biz ülkeyi düzeltecek bir adam istiyoruz. İçinde bulunduğumuz krizden bizi çıkartsın istiyoruz. Ahmet Şefik siyaseti ve ülkenin şartlarını çok iyi biliyor." ifadelerini kullandı.

"MURSİ SİYASETİ BİLMİYOR"

İsmail Hasan, Müslüman Kardeşlerin kazanması durumunda ise endişelerini şu şekilde sıralıyor: "Yolumuzu şaşıracağız. Ülkenin en önemli gelir kaynağı turizm batacak. İran, Suriye, İsrail gibi bir çok ülke ile sıkıntılarımız olacak. Mursi ayrıca siyaset hakkında bir şey bilmiyor. "

"NE MURSİ NE DE ŞEFİK'İN CUMHURBAŞKANI OLMASINI İSTERİZ"

Ali Şaban isimli şoför ise Mısır halkının ne Mursi nede Şefik'i istediğini belirterek, Ahmet Şefik'in kazanması eski yönetimin gelmesi anlamına geliyor. Mursi'nin kazanmasıyla da eski parti benzeri bir parti gelmiş olacak. Bu durumda Mursi'ye mecliste bulunan Müslüman Kardeşler destek verecek Ahmet Şefik'e ise asker destek verecek. Bu durumda her iki adaya hesap sorulamayacak. Bizim bir umudumuz var. Ahmet Şefik'e siyasi yasak karar çıkması. Öyle olursa Hamdin Sabbahi Cumhurbaşkanı olacak. Mursi ve Şefik dışında her adaya destek verebiliriz. Çünkü onlara hesap sorulabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Mısır bir 30 yıl daha kaybetmek istemiyor." diyen Şaban, "Halkın korkusu Mursi kazanırsa kimse kendisinden hesap soramayacak. Aynı şekilde Şefik kazanırsa askerler yönetime gelecek. Biz askerlerden yorulduk. Biz bilinçli, yolsuzlukla mücadele edecek sivil bir Cumhurbaşkanı istiyoruz." diye konuştu.

"TÜRKLERİN DEMOKRASİ TECRÜBESİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ"

Mısır olarak en eski medeniyete sahip olduklarını kaydeden Şaban, "Ancak demokrasi konusunda başka ülkeleri örnek almamız ayıp değil. Demokraside Türkiyenin çok önemli bir tecrübesi var. Bununla biz gurur duyuyoruz. Biz de Türkiye gibi demokratik bir ülke olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ev hanımı Mediha Favzi, Ahmet Şefik'in politikayı iyi bildiğini seçilmesi durumunda ülkenin bir yenilik yaşayacağını söyledi.

Halkın ekonomik durumunun çok kötü olduğuna dikkat çeken Ömer Necip, yeni cumhurbaşkanının fakirlerin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmasını istiyor. Mısır'da halkın çoğunun yiyecek ekmek bulamadığını ifade eden Necip, 7 çocuğunun olduğunu ve geçimlerini sağlayamadığından yakındı.
Eşref Abdullah, seçimlerde en uygun adayın Muhammed Mursi olduğunu, bu yüzden Mursi'yi destekleyeceğini belirterek, "Muhammed Mursi çok saygın bir insan. Aday olmasa dahi akademik kariyerinin yanı sıra çok kültürlü bir insan. O yüzden en uygun adayın Mursi olduğunu düşünüyorum." diye ekledi.