Türkiye ile Fransa arasında soykırımı inkarı suç sayan yasayı değerlendiren Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Fransız halkının yakın tarihte yaşanan gelişmelerden habersiz olduğunu söyledi. Zaman Gazetesi’ne konuşan Bili, Ermeni meselesinin sadece 1915’e bakılarak anlaşılamayacağını, daha geniş bir coğrafyada incelenmesi gerektiğini ifade etti. Bili, “Fransızlar, Türkler’in ve Müslüman halkların yaşadıkları acıları bilmiyor. 1. Dünya Savaşı’nda biz 1.6 milyon kişi kaybettik. Ama Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sürecinde Türkler’in 2,5milyon kaybı olduğunu Fransa’da kimse bilmiyor. Bunu anlatmak lazım” dedi.

ONLARI ÇAĞIRACAĞIM

1995-1999 yılları arasında Türkiye’de görev yaptığını hatırlatan Bili, 12sene sonraTürkiye’debüyük değişiklikler gözlemlediğini belirtti. En büyük değişimin siyaset atmosferi ve özgürlükçü düşünce konusunda olduğunu söyleyen Bili, Fransa’daki Ermeniler’i Türkiye’ye davet edeceğini vurguladı.

AŞIRI TEPKİ OLMAMALI

Bili, “Türkiye o kadar değişti ki; bunu bilmiyorlar. Onları bu yeni Türkiye ile tanıştırmak istiyorum. Kürt meselesi hakkında her şey çok açık bir şekilde konuşuluyor. 1992’de Türkiye’ye ziyarete geldiğimdeDışişleri’nde bir yemeğe katıldık. Fransız diplomat,Kürtmeselesi hakkında bir soru sordu. Türk tarafından ‘Türkiye’deKürt yok ki’ cevabı geldi. Biz şaşırdık çünküGüneydoğu’da bu dönemde şiddet vardı” diye konuştu. Fransa’da bu tarz yasaların üzerinde çok tartışıldığını söyleyen Bili, iki ülke arasında bağların kopmasının iyi olmayacağını kaydederek, “Her şeye rağmen bu yasa uygunsuz olabilir ama aşırı bir tepki göstermeye değmez” dedi.

BUGÜN GAZETESİ