Barakzay, kocası beş yıl önce gizlice evlenip üstüne kuma getirince, kadın hakları mücadelesi için siyasete atılmış renkli bir isim. Evliliğinin 12"nci yılında üzerine kuma getirilen 37 yaşındaki kadın, "Kumayı, bir arkadaşımdan öğrendim. Çok acıydı" diyor.

BUGÜN Afganistan"ın en başarılı kadınları arasında gösterilen 37 yaşındaki milletvekili Şükriye Barakzay, 1992"de ülkesinin önde gelen işadamlarından Abdülgaffar Davi ile evlendi. Kabil Üniversitesi"nde jeoloji ve arkeoloji okuyan Barakzay"ın evliliği, 1996"da Taliban iktidara el koyup ülkeye şeriat getirene dek iyi gidiyordu. Ancak kocası, evliliklerinin 12"nci yılında eşine haber vermeksizin bir başka kadınla evlendi.

AFP"ye konuşan Barakzay, "Ülkemde yaygın olan erkek şiddetinin kurbanıyım. Kocamın kuma getirdiğini bir arkadaşımdan öğrendim. Bu benim için çok acıydı" dedi.

Kızlara yeraltı sınıfı

Barakzay, Taliban döneminde hasta olduğu bir gün yanına kadın bir komşusunu alıp doktora giderken, İslamcı militanların da saldırısına uğradı. Çarşaflı olmasına rağmen, yanında erkek bir akrabası olmadığı gerekçesiyle kırbaçlanınca iki gün ağladı.

Ancak Barakzay yılmadı. "Onların halinden en iyi ben anlarım" diyerek kadınlara el uzattı. Önce İslamcıların okula gitmelerini yasakladığı kızlar için "yer altı sınıfları" kurdu. Bu sınıflarda okuyan sekiz kız öğrenci üniversiteye girdi. Taliban 2001"de devrilse de, Afgan Anayasası hálá şeriatı esas aldığı için devam eden çok eşliliğe ve çocukların erken yaşta evlendirilmesine karşı mücadeleyi sürdürdü. "Ayna-yı Zan" (Kadının Aynası) adlı haftalık bir dergi çıkardı ve 2004"te World Press tarafından "yılın editörü" seçildi.

Seçimde kocasını yendi

ÜÇ kızı olan Barakzay, 2005"te bağımsız aday olup aralarında kocasının da bulunduğu yüzlerce rakibini geride bırakarak milletvekili seçildi. 2014"deki başkanlık seçimlerinde aday olmaya hazırlanan siyasetçi şunları söylüyor: "Kocam yarım milyon dolar harcadı, ama benim yarım kadar oy kazanamadı. Beni vekil seçenler, başkan da seçecektir. Eminim kazanacağım."

HÜRRİYET