Gönderilen şikayetlerde Bankalar anlaşmadan dönüyor olan tüketiciye oluyor. İlk söylenen faiz oranını gerek işlemler uzatılarak gerek ekspertiz bekletilerek arttırılıyor ” denildi.

Türkiye’nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre bankaların tüketiciye verdiği kredi faiz oranlarını teklif öncesi ve sonrası değiştirmesi tüketicileri çileden çıkarıyor. Değişen oranlar ise maddi zarara neden oluyor.

Banka kredileri hız kesmeden artarken tüketicilerin bankalardan kredi alımı ile ilgili talepleri bitmek bilmiyor. İhtiyaçları için bankaların kapılarını aşındıran tüketiciler bankaların kredi faiz oranları ile ilgili teklif verdikten sonra oranları değiştirmelerine isyan etti. Bankacılık sektörüne ait hemen hemen her konuda dertli olan tüketiciler bu sefer de kredi faiz oranlarının teklif öncesi ve sonrası hızla değişiminden şikayetçi oldular.

BANKALAR ANLAŞMADAN DÖNÜYOR OLAN MÜŞTERİYE OLUYOR

Kredi almak için bankalar ile faiz oranları konusunda anlaşan tüketiciler bu oranların teklif verildikten sonra ani bir şekilde değiştirilmesinden ve sonrasında oluşan farkların bütçelerini zora soktuğunu kaydettiler. Gönderdikleri şikayetlerde tepkilerini şöyle dile getirdiler:

“Kasım 2011 de bankaya konut kredisi için müracaat ettim.Bize ilk söylenen faiz oranı 1,02 idi. Kredi başvurunda bulundum. Birkaç gün içinde kredinin belli olacağını belirttiler.Başvuru tarihinden itibaren 10 gün geçmesine rağmen krediyi sonuçlandıramadılar.Eşimin maaş hesabı burada olduğu için işlemle biraz daha hızlı yürür düşüncesiyle bu bankaya müracaat ettim. Sürekli sorduğumuzda da faiz oranı 1.02 dediler. Bu arada 29500 TL olan aracımı 26000 TL' ye sattım. Ve bankadan haber beklemeye devam ettim. (Günlük bankaya gidip gelmekteyim.)Expertiz bekliyoruz. Kapı numarası belli değil gibi ifadelerle birkaç gün daha bekletildim. Expertiz geldi. Bize söylediği evin değerinin yaklaşık 135000 TL 145000 TL arasında olabileceği idi. Banka ise bize 115000 TL değer biçildiğini, 86000 TL kredi çıkacağını söyledi. Buna rağmen işlemlere devam ettim. Kredi onaylanacak gelin görüşelim dediler. Sabah gittiğimizde, faiz oranında herhangi bir değişme olup olmadığını beni neden bu kadar beklettiklerini sordum. Hayır bir değişiklik yok dediler. Öğleden sonra çağırdıklarında krediniz onaylandı ama faiz oranı 1.20 dediler. Bende haliyle itiraz ettim. Bunun hiç etik olmadığını, kredi başvuru başlangıcın da ve sonraki süreçte faiz oranı 1.02 iken onaylandıktan sonra nasıl 1,20 olduğunu açıklamalarını ve bunu kabul etmeyeceğimi söyledim. Müdür Bey ile görüşmek istedim olmadı.

BANKA TÜKETİCİYİ OYALAYARAK KREDİ FAİZ ORANINI ARTTIRIYOR

“Konut kredisi için bankaya başvurdum. Kredim zaten onaylanmıştı. Şubeden de süratle girişini yapan arkadaşlar Cuma günü ekspertiz için talepte bulundu. Krediye başvurduğumda faiz oranı belirtildi normalde diğer bankalardan 2 gün içinde örnek aynı fiyatı almıştık ve kredim onaylanmıştı. Ekspertiz dün sonuçlandı fakat faiz oranları bugün yükselmiş. Bankanızda tamamen ekspertizden kaynaklanan gecikme neticesinde ben mağdur oldum.”

PİYASA FAİZ ORANLARINI DEĞİTİRİYOR!

“Başvuruda bulunduğumuz günün faizinden kredi kullanmak istiyoruz” diyen tüketicilere bankalar “Piyasa koşulları nedeni ile faiz oranları değişebiliyor. Başvurduktan sonra oran değişti ise değişen oran üzerinden kredi verilir. Fiyatlamalar 7 günlüğüne geçerlidir. 7 gün sonra faiz oranı artarsa kredi de artan orandan geçerli oluyor süreler uzatılmıyor. 7 gün içinde kredi sonuçlandırılmaya çalışıyor. Piyasa koşulları yüzünden faiz oranları artı ise eksi faiz oranı ile kredi verilmesine izin verilmiyor. Genel müdürlüğün onayında kredi veriliyor. Daha önce bir esneklik vardı ve ek süre alınabiliyordu. Değişikliğin orana yansıtılması ile birlikte faiz oranının değişimi için ek süre alınma kalktı ve değişen faiz oranları kredilere yansıtılmaya başladı. Müşterilere gönderilen maillerde ve bilgilerde faiz oranların değişebileceği açıklaması verilmektedir” bilgisini verdi.

finansgundem.com