CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya"nın partiye gönderdiği son yazının, yeni bir kurultay gerektirmediğini ve yeni MYK"nın Parti Meclisi toplantısında oluşturulacağını söyledi.

Sav"la ilgili sorulara yanıt vermedi

Dün Kanal D"de 32. Gün"e katılan Kılıçdaroğlu, Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar"ın sorularını yanıtladı. CHP"de bundan sonra “yeni bir yapı, yeni genel sekreter” olacağını belirten Kılıçdaroğlu, Önder Sav"ın parti içindeki ağırlığı konusundaki sorulara yanıt vermedi ancak verdiği yanıtlar üzerine Birand, “Önder Sav"ın ağırlığı parti içinde azalmaya başlayacak, Türkçesi bunun yani bizim dilimizde” yorumunu yaptı. Yargıtay"dan partiye gelen yazıları değerlendirirken CHP"de Genel Başkan"ın değiştiğini, kurultayda parti yönetimine yeni isimler geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu aksaklıklar her siyasi partide yaşanabilir ama zamanla taşlar yerine oturur” dedi.

"Çarşamba günü toplanıyoruz"

Yargıtay"dan gelen son yazının Kurultay"a gerek olmadığını belirttiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Ama diyor ki: Daha önce parti meclisinin kabul ettiği tüzük değişikliği yürürlüktedir. Dolayısıyla sizin MYK"ya üye seçerken parti meclisinden yeni tüzüğe göre seçmeniz lazım ve bunun da gereğini 15 gün içinde yapın sonucu da bize bildirin, e bizde bir hukuk devletiyiz yanlışımızda olabilir, eksiğimizde olabilir hiç itirazımız yok ona. Bizde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı istemişse haftaya Çarşamba günü toplanıyoruz parti meclisinde yeni tüzüğe göre, yeni MYK"mızı oluşturacağız ve yolumuza devam edeceğiz.”

"Tüzük ertelenmeyecek..."

Kılıçdaroğlu, “Geçmişte kurultayın kabul ettiği ve PM"nin ortaya koyduğu tüzük değişikliklerinin geçen kurultay ertelemişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı diyor ki tüzük artık yürürlüğe girdi, sizin erteleme yetkiniz yok, ona göre işlem yapacaksınız, diyor. Biz de ona göre işlem yapıyoruz” diyerek Önder Sav"ın parti içindeki ağırlığına ilişkin soruları şöyle yanıtladı:

CHP"ye yeni yapı geliyor...

* Birand: O zaman genel sekreterin yetkileri Çarşamba"dan sonra da farklılaşmaya başlayacak.
* Kılıçdaroğlu: Yeni bir yapı ortaya çıkıyor.
* Birand: Sav"ın ağırlığı parti içinde azalmaya başlayacak, Türkçesi bunun yani bizim dilimizde.
* Kılıçdaroğlu: Yani sizin dilinizde öyle yorumlanabilir. Ama soru şu: MYK"daki tüm arkadaşların tamamı genel başkan yardımcısı statüsüne kavuşuyor. Yine tüm arkadaşların tüzükte belirlenen görev alanlarına göre kişiler seçilecek. Bir genel sekreter olacak.
* Birand: Genel sekreter değişecek mi?
* Kılıçdaroğlu: Onu göreceğiz.
* Akar: Öyle mi? Böyle bir olasılık var mı?
* Kılıçdaroğlu: Göreceğiz.
* Birand: Hadi söyleyin artık. Yani suratınızdan "evet" anlamı çıkıyor da söylemek istemiyorsunuz, bari söyleyin dedim.
* Kılıçdaroğlu: Yeni bir yapı çıkacak, söyledim.
* Birand: Yani yeni yapıyla beraber yeni bir genel sekreter de gelecek.
* Akar: Yani yeni sekreterle mi yolunuza devam edeceksiniz efendim?
* Kılıçdaroğlu: Evet yeni yapı, yeni genel sekreter.
* Birand: Kim olacak bu sekreter?
* Kılıçdaroğlu: Bakın, evet şimdi...
* Birand: Yani o kadar da ileri gitmeye gerek yok.
* Kılıçdaroğlu: Yani...