Değerli okuyucularım, ülkemin güzel insanları, otomobil icat edildiğinden beri iki önemli unsuru barındırır birincisi motor, ikincisi tekerlek.

1977 yılında faaliyete geçen JANTSA’nın Genel Müdürü Sn. Ercan Çerçioğlu ile buluştuk.

Özetle sizlere aktarma isterim ki, JANTSA, ağır araçların jant üretiminde Türkiye lideridir. Ancak küçük araçlarda da üretim lideri olmak için İtalyanlarla %50-%50 ortaklıkla Aydın Umurlu ilçesinde, JANTSA Jant Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İtalyan CLN Grup şirketlerinden MW Corp. İle ortak iştirak olan JMW Jant Sanayi ve Ticaret, 2011 Yılı Mayıs ayında kuruldu.

  

TOFAŞ – FİAT adına Linea ve Doblo modellerinde kullanılan Çelik Jantların üretimini yapan JMW Jant tarafından yalnızca TOFAŞ’ a 2013 yılında çeyrek milyon jant sevkiyatı yapıldı.

Jantsa, ihracatta ilk 300 sanayi inde yer alan; ticari, endüstriyel ve tarım makineleri için Avrupa'daki en büyük çelik jant üreticilerinden biridir.

1000'den fazla çalışanı olan ve yıllık iki milyon jant üretim kapasitesine sahip, global bir firmadır.

JANTSA, ürünlerinin %80'ini dünya genelinde 85’den fazla ülkedeki en saygın OEM ve after market müşterilerine ihraç etmektedir.

Şirket, 7000 farklı tasarımda 300 ebat jant üretmektedir; bu, Jantsa’yı tüm segmentlerde en geniş ürün yelpazesini sağlayabilen tek üretici yapmaktadır.

En iyi ürün kalitesi, en yeni test merkezleri ve kalite yönetim sistemlerine yapılan geniş kapsamlı yatırımların yanı sıra, 40 yıllık deneyim ve uzmanlık ile güvence altına alınmıştır.

1977 yılında kurulan JANTSA, yerel bir jant üretim atölyesinden, dünya çapındaki en hızlı büyüyen jant üreticisine ve İstanbul Borsası’na (BIST) kote olmuş, önde gelen jant üreticilerinden biridir.

2020 yılında borsada hisseleri 2020 yılında 10 kat artmıştır.

Sayın Ercan Çerçioğlu aynı zamanda ADÜ Arkeoloji Bölümünü bitirmiş yine ADÜ de yüksek lisans yapmaktadır.

Sultanhisar’daki NYSA antik şehrin en büyük sponsoru ve Aydın’daki 17 antik şehir için arkeolog olarak proje gelişmektedir.

Ercan Bey, Jantsa’yı Babanız Şefik Çerçioğlu kurdu, siz bayrağı aldınız daha ilerilere götürüyorsunuz, oğlunuz Ata’yı yetiştirdiniz diğer oğlunuzu da hazırlıyorsunuz… Bize Jantsa’yı anlatır mısınız?

70’li yıllarda Jantsa, çok ortaklı gurbetçi işçilerle birlikte Şefik Çerçioğlu (babam) tarafından Atça Beldesinde 10 bin M2 işçi şirketi olarak kuruldu. Yine de söylemek gerekir, JANTSA’nın kuruluşunda birçok insanın emeği vardır.

Türkiye Cumhuriyetinin emeği var hatta devletimizin Jantsa’da %1,9 hissesi vardır.

1970 yıllarında Rahmetli Ecevit, Alman Hükümetiyle milyonlarca Türk işçisi bir gün Türkiye’ye döndüğünde özel statülü şirketler kurulumu teşvik ediliyor bununla ilgili olarak devlet DESİYAP isimli bankayı kuruyor bu banka kredi vermekten ziyade bu kurulan şirketlerin kurumsal gelişimini sağlıyor.

Rahmetli Ecevit’in talimatı ile illerdeki il özel idareleri de bu şirketlerin sermayesine katkıda bulunuyor.

Eskiden il özel idareleri vardı bugün Aydın Büyükşehir Belediyesi olduğu için İl Özel idaresine ait hisse YİKOP’a geçmiş. YİKOP JANTSA’NIN %1,9 ORTAĞIDIR.

O zamanki Atça Belediyesi az hissesi ile JANTSA’NIN ortağıdır bugün bu hisse Sultanhisar Belediyesi’ne geçmiştir.

Dolayısı ile Sn. Babam Şefik Çerçioğlu önderliğinde jantsa kuruluyor.

Ben de o zamanlar 9 ila 10 yaşlarındaydım yaz aylarında JANTSA’da çıraklık yapıyordum.

1980’li yıllarda Sayın Turgut Özal tüm üreticileri ihracata yönlendirdiği gibi bizi de ihraca da yönlendirdi sanayiye çok teşvikler destekler verdi.

En önemlisi, navlun desteğidir. İhraç ettiğiniz faturanın %10 benden dedi Turgut Özal. Yeter ki sen ihracat yap, yani 100 TL ihracatta 10 TL de sana ben vereceğim dedi.

Bu konu hiç unutulmasın.

80’li yıllarda Turgut Özal ile sanayici ihracata yöneldi.

Sn. Turgut  Özal, devlet planlama başkanı iken Amerika’dan dönen Şefik Çerçioğlu kendini ziyaret ediyor.

Turgut Özal’a diyor ki, ben ülkeme yatırım yapmak istiyorum.

Turgut Özal, Amerika’dan gelmiş Şefik Çerçioğlu da Amerika’dan fikirleri ile benzeşiyor. Çok yakın dost oluyorlar.

 

Aradan yıllar geçtikten sonra 1983 yılında Anavatan Partisi kuruluşu esnasında Turgut Özal, bizzat kendisi telefon ederek Şefik Çerçioğlu’na milletvekilliği teklif ediyor.

Şefik Çerçioğlu, Turgut Özal’a “Ben sanayiciyim” diyor teklifi kabul etmiyor.

Babam halen daha Rahmetli Turgut Özal’ı sevgi ve saygıyla anar.

1990 yıllara geliyoruz… 2 yılda bir Türkiye ekonomisi tökezliyor, faizler kopuyor, zor yıllar bu 10 yıl devam ediyor.

JANTSA dünya devleri ile yarışmak ihracat yapmak konusunda bu teknolojiyi Amerika’dan mı getirdi? Yoksa Sayın Şefik Çerçioğlu’nun kendi yarattığı teknoloji mi?

Yok, Amerika’dan getirmedi. Amerika’dan teknik bilgi beceri getirdi. Kendisi özel teknoloji geliştirdi. Ben de 1992 yılında Amerika’ya gittim 4 yıl Amerika’da çalıştım.

Amerika’da ne yaptınız?

Ben Amerika’da inşaat şirketinde çalıştım, iç dekorasyon yapardık, Amerika’ya tecrübe ve kendimi geliştirmek için gittim.

Burada Babamın gölgesindeydim, kendimi ispat etmek istiyordum.

Babam baskın karakterdi.

Turgut Özal’dan, Şefik Çerçioğlu’ndan sonra ben de Amerika’dan geldim.

Bülent Ecevit’e bakın tabanında Robert Kolej ve Amerika var. Turgut Özal, öyle Şefik Çerçioğlu öyle, ben öyle başarılı insanlara bakın geçmişlerinde hep Amerika var.

O yüzden oğlum ATA’yı da Amerika’ya gönderdim Amerika dünyanın lideri bizim geçeceğimiz yollardan geçmiş tecrübeleri yaşamış bir ülkedir.

Ben 1996 yılında Türkiye’ye geldim. 1994 yılında Tansu Çiller dönemi inanılmaz faiz ve kur dalgalanmaları sanayide inanılmaz yaralar açmıştı. Sermaye birikimi yok olmuştu.

Bu sarmaldan kurtulmak için şirketi ihracata yönlendirme kararı aldık. Şirketi %20 %30 ihracata yönlendirip döviz girdisi sağladık.

Böylelikle teknoloji yatırımları hale geldik. Ben yılın 365 günü dış pazarlarda elimde çanta pazarlama yaptım. Dünyayı 5 ile 6 kere dolaştım.

Ortadoğu’da şamrelli lastik kullanılıyordu, jantı da buna göre yapılıyordu

 

Ama Avrupa dubleks lastiğe janta geçmiş iç lastik yok. Türkiye’de Henüz popüler değilken Biz çok Acele DUBLEKS janta geçtik.

Ve Avrupa’ya ihraca başladık. 1996 yılından itibaren. O yıllarda 700 ila 800 bin dolar ihraç ederken bugün ciromuzun %80’i olan 70 ila 80 milyon dolar ihracat yapıyoruz.

Hammaddenizi Türkiye’den temin edebiliyor musunuz?

Ham maddemizi Türkiye’den yassı mamul Ereğli Demir Çelik’ten temin ediyoruz.

1950’lerin sonunda Adnan Menderes ve Süleyman Demirel’i rahmetle anacağımız Türkiye’de yassı çelik fabrikası kuruluyor.

İşte bu fabrika Türkiye’nin sanayide üretim yapmasını sağlıyor. 

İnanılmaz bir vizyon, bu fabrikayı Sovyetler Birliği Devleti Türkiye’de kuruyor. Biraz da Amerikalılar var.

Türkiye’de yassı demir fabrikası olmaz ise Türkiye’de sanayiden söz etmek mümkün değildir. Ereğli Demir Çelik bizim imalatımızın %85’ini karşılıyor. Çolakoğlu Holding’ten de alıyoruz.

1990’lı yıllara geldik… Siz o zamanlar AYDIN’DA SANAYİ ODASI kurmamız gerekir dediniz…  O günleri biraz anlatır mısınız?

2004 yılına geldiğimizde benden önce bu meşale yakılmış burada SN Mustafa Yılmaz Güngör bunu başlatmıştır. Kendisini hayır ile yâd edelim. Çok değerli arkadaşım Sn. Şeref Tavil, bu arkadaşlar BİZ EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASINDAN AYRILMAK İSTİYORUZ.  Aydın sanayisinin kalkınması için destek vermiyor, biz kendi sanayi odamızı kuralım dediler.

2004 yılında 15 ila 20 arkadaş beni seçtiler. Sen bizi EBSO’dan ayır başımıza geç dediler biz de seçimi kazandık.

Ve EBSO’dan ayrıldık. Ayrıldığımızda Aydın Sanayii Odası’nın bütçesi 80 bin TL. Eski parayla 80 milyar, bugün eski parayla 1,5 Trilyon. Yani 20 kat büyüdük. Şimdi bizim abimiz TOOB. Arada artık kimse yok.

Artık Aydın ilinde organize sanayi bölgeleri yapımı başlıyor, biraz anlatır mısınız?

2000’lerin başı yeni kurulan Umurlu Sanayii Bölgesi Astis, Astim kooperatiften organize sanayi bölgesine dönüştü.

Biz de Aydın’da sanayinin var olabileceğine inanmıştık. İşte bu insanlar şu anda aydın sanayisinin gururudur. Organize sanayi yönetimlerine atadığımız kişiler fahri çalışmışlar ve çalışmaktadırlar.

Bu insanlar atandıkları OSB’lerdeki çalışmaları her ay Aydın Sanayi Odasında raporlarını sunarlar. Halen Aydın Sanayi Odası toplantısı gündemi 7. maddesinde bu konu görüşülür. Gelişmeleri anlatırlar, biz kurum kuruluşlara gider, OSB önünü açarız.

Bu şekilde İtalyanlar ile ilk yabancı yatırımcıyı Aydın iline getirdik ve yatırım yaptık. JMW Jant kuruldu.

Biz otomobil jantı yapmamıştık. İtalyan firması ile otomobil jantı yapmaya başladık. Biz ağır jantlarda başarılıydık onlar hafif jantta başarılı idiler ülkemizin bu konudaki açığını ortadan kaldırdık. Yönetim Kurulu Başkanı benim, 1 milyon dolar ihracat yapıyoruz.

10 yıl sonra şirketimizi halka açalım dedik. Aydın’da bir ilki gerçekleştirdik. Bizden önce Söktaş girdi bizde 2013 veya 2014 girdik.

Sizin de söylediğiniz gibi Türkiye’de Jantsa konuşulmaya başlandı. Jantsa, pandemi döneminde Avrupa’da tedarik zincirini kırdı. Benim demir cevherim demir çelik fabrikasına gidiyor, yassı demir oluyor, oradan çıkıp Jantsa’da jant oluyor.

Eğer siz demir cevheri çıkaramaz demir çelik fabrikasına gönderemez iseniz yassı demir üretemez jant yapamazsınız. Avrupa’da bu tedarik kuramadı ve bu zincir kırıldı. Çelik fabrikalar kapandı. Bu pandemiye rağmen yassı demiri üreten Türkiye sanayisi atağa geçti.

Ercan Kardeşim elimdeki şu bilgiler muhteşem,

Jantsa'nın Vergi Dairesine sunulan 2020 Yılı 12 aylık net karı 152.317.054 TL

Belge toplamı revizeler ile 95.017.326 TL olup, makina teçhizat yatırımını içermektedir.

Teşvik belgesi kapsamında 2020 sonunda 46.738.196.TL yatırım yapılmıştır.

Yatırımlar modernizasyon, otomasyon, yeni ilave hat (Ana fabrika da zirai, iş makinası, endüstriyel jant imalatı) şeklinde gerçekleşmiştir.

Üretim kapasitesi yıllık 1.558.080.adet ten 1.876.320 adede çıkmış, %20,42 artmış.

 

İşte bunun sonucu JANTSA hisseleri 60 TL’den yaklaşık 600 TL’ye geldi bu karınızı ortaklarınızla paylaşacak mısınız gelecek yıllarda ne olur?

Tabii biz yönetime konuyla ilgili dağıtım teklif edeceğiz. JANTSA olarak biz yolumuza ülkemiz için Aydınımız için devam ediyoruz.

Tedarikçi arayan yabancı şirketler Jantsa’ya geldi yukarıda sorduğunuz rakamların hepsi doğru size de teşekkür ederim.

Şimdi yeni müşteriler edindik pandemiden sonra bu müşterileri elimizde tutmak için müşteri memnuniyetini sağlayacağız.

Türkiye, savunma sanayisinde çok büyük atılım içinde. Jantsa harp sanayinin yürüyen tekerleklerin yüzde kaçını sağlıyor?

Kesin istatistik yok, ancak savunma sanayi için üretilen jantlarda birinci sırada üretici Jantsa’dır.

Jantsa’nın gelecegi ne olacak?

JANTSA’da önce insanlar Şefik Çerçioğlu etrafında toplandı, ikinci kuşak ben Ercan Çerçioğlu etrafında toplandı.

Ben de o insanları yanıltmadım. Şimdi üçüncü kuşak ATA yetişiyor o da şu an elinde çanta dünyayı JANTSA için dolaşıyor. JANTSA için gecesini fabrikaya veriyor diğer oğlumda devreye girecek.

Biz doğduğumuz büyüdüğümüz topraklara Çerçioğlu ailesi olarak bize inanan insanlara hep hizmet edeceğiz tabi ülkemize de.

Aydın siyasetinde örnek bir ailesiniz. Hiçbir şekilde belediye içine girmiyorsunuz. Mitinglerde bile en kenardan vatandaş gibi izliyorsun. Çocukların belediyenin yakınından bile geçmiyorlar. Günümüzde cümbür cemaat politikanın içinde olan aileler var… Arkeolojiye olan ilginiz nereden?

Ahmet Ağabey, ben Aydınlıyım. 17 ören yerimiz var Aydın’da bizim çocukluğumuz özellikle NYSA harabelerinde geçti hep merak ederdim şimdi bu merakımı ADÜ Arkeoloji bölümünde tahsil yaparak öğreniyorum.

Bundan da mutluluk duyuyorum. NYSA antik şehrinin de JANTSA olarak sponsorluğunu yapıyorum.

Son söz olarak, pandemi süresi bir an evvel bitsin, tüm ülke insanıma bol kazanç sağlık sıhhat dilerim.

Değerli okuyucularım, Sayın Ercan Çerçioğlu ile jeotermali konuştuk, Aydın-Denizli oto yolunu konuştuk. Aydın ilinde yatırımları konuştuk. Yazım çok uzun olacağı için burada sona erdiriyorum.

Devamını ileriki yazılarımda yazacağım.

İyi haftalar dilerim.