Bilindiği üzere, Kent Konseyleri, yerel düzeyde yönetime demokratik katılımın yaygınlaştırılması görevini hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilinci çerçevesinde yerine getirmekle görevlidir. Bunu yaparken kentin ve kentlinin hak ve hukukunun korunmasını, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı, saydamlığı, katılım ve ortak aklı temel ilkeleri olarak benimser. Yine Kent Konseyleri, kentte yaşayanların karar alma süreçlerine yani yönetime katılma haklarının savunusunu işleyiş prosedürleri çerçevesinde yürütür. Bu görev ifasında dezavantajlı toplumsal grupların temel insan haklarının korunması, sosyal hizmetlere erişimlerinin, siyasal ve ekonomik katılımlarının en uygun yöntemlerle sağlanması kent konseylerinin önemli sorumluluklarındandır.

Kent Konseyleri kuruldukları kentlere değer katan sivil inisiyatif kuruluşlarıdır. Başta Batı Anadolu olmak üzere ülkemizde çok sayıda güzel örneklere sahip Kent Konseyleri vardır. Elbette kent Konseyleri o kentin belediye başkanının tavrına göre yaşar, gelişir ve ortaya olumlu sonuçlar çıkarır. Kent Konseylerinin bağımsız bütçesi olmaması, iş üretmek için yapacağı harcamaların belediye tarafından karşılanması, aldığı kararların belediye meclislerine gelmesi tamamen belediye başkanlarının niyetine bağlıdır. Eğer belediye başkanı bütçesi olmayan kent konseyine yer göstermezse toplantılar ancak bir kahvehanede gerçekleşebilir. Yani başkanın vizyonu yoksa kent konseyinin de vizyonu olamaz. Şimdiye kadar gördüğümüz Karşıyaka, Ödemiş, İzmir, Nilüfer, Ataşehir, Odunpazarı gibi örneklerde görüldüğü gibi belediye başkanlarının desteği itici güç oluşturmaktadır.

Geçen ay İzmir Kent Konseyi bir basın duyurusu yayınladı. Bu duyuruya göre İzmir Kent Konseyi Büyükşehir Belediye Meclisinde kendine ayrılan bir sandalyeye oturarak temsil edilmeye başladı. Bu temsiliyet durumu ilçe belediye meclislerinde görülüyordu ama Kent Konseyleri tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisinde temsil edilme ilk olarak gerçekleşiyordu. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuş bulunan "Kent Konseyleri Şube Müdürlüğü" türünün ilk örneğini oluşturuyordu.

Büyükşehirlerde yaşanan bu ilk gelişme ile konsey üyelerinin sorumlulukları ve çalışma azimleri bir kat daha artmış oldu. Şimdiye kadar sağlıklı işleyen İzmir'e hayat katan İzmir Kent Konseyi katılımcı demokrasi anlayışına böylece bir tuğla daha eklemiş oldu. Ayrıca Kent Konseyi ile belediyeler arasındaki iletişim işleyişinde yeni bir seviyeye de ulaşmış oldu.

Bu yıl 10. yaşını kutlayan İzmir Kent Konseyi`nin tarihinde ilk defa İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi`ni sürekli takip edebilmek adına mecliste artık daimi bir sandalye elde etmesi ayakta alkışlanacak bir başarıdır.

Odunpazarı Kent Konseyi de eski bir geçmişe sahiptir ve kurumsallaşarak çalışmalarını sürekli hale getirebilmiş olan ender Kent Konseylerinden birisidir. Odunpazarı Kent Konseyi de bu uzun süreçte hem belediye meclisinde, hem de belediyenin tüm kuruluşlarında temsil edilmektedir. Bu yolla kentin demokratik yönetimine hemşerilerin ve sivil toplumun tüm unsurlarının katılımı için tüm engeller ortadan kaldırmış bulunmaktadır. Yönetsel alanda gereken ortak rızayı bir kent ittifakı üzerinden üretmek için tüm gücüyle çalışan Odunpazarı Kent Konseyi olumlu işlere imza atabilmektdir.

Kent Konseyleri arasında başarılı çalışmalar yapan bir diğer konsey de Ödemiş Kent Konseyi'dir. İzmir Kent Konseyleri Birliğinde temsil edilen Ödemiş Kent Konseyi kentte Jeotermale karşı toplumsal duyarlılığı sağladı. “Dünyada jeotermalin en son çıkartılacağı yer Küçük Menderes havzasıdır” diyerek duyarlılık gösterdi. Aynı duyarlılığı Büyük Menderes Havzası için de gösterdiler. Son dönemlerde önemi artan Kırsal Turizm konusunda Ödemiş Belediyesi işbirliğiyle Ödemiş Kırsal Turizm Panel ve Forumunu gerçekleştirdiler. Ülkemizde çölleşme ve kuraklık tehdidine karşı duyarlılık oluşturdular. İzmir Kent Konseyleri Birliği ile Efes Selçuk doğal sit alanlarının statü ve sınır değişikliklerine ilişkin ortak basın açıklamasında bulundular. Çevre kirliliği ve kentsel sorunlar her zaman gündemlerinde oldu. Küçük Menderes Nehri'ndeki kirlilik sorununa da duyarsız kalmadılar. Uzaktan eğitim sürecinde ihtiyaç sahibi öğrencileri unutmadılar. Ödemiş Kent Konseyi Koronavirüs salgını hakkında bilgilendirici paylaşımlarda bulunarak toplumsal bilince katkı sundular.

Kent Konseyleri içinde bulunduğu toplumun aynasıdır. Elbette kurulu bulunan kent konseyleri kendi çaplarında çalışmalar yapmaktadır. Bu kent konseyleri diğerlerine iyi örnekler oluşturmaktadır. Önümüzdeki süreçte başta Efeler Kent Konseyi olmak üzere ilimizdeki kent konseylerinin çalışmalarını da kaleme alacağız. Sözünü ettiğimiz kent konseyleri başta olmak üzere tüm kent konseylerine başarılar dileriz.

"Bir ile bir bazen on bir eder." (Keşmir atasözü)