Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Kuran; meme kanseri tedavisi gören Nilüfer'in ameliyatını yapan doktor olarak tanındı. Ünlülerin tedavi süresince çok çalışkan ve gayretli olduklarını söyleyen Kuran; meme kanseri ve meme ameliyatlarıyla ilgili merak edilenleri GÜNAYDIN'a anlattı.
Ünlü bir kişinin doktoru olmak zor mu? Ünlülerin yaşadıkları stres hastalık sürecine nasıl yansıyor?
Ünlüler bir yandan sağlıklarına kavuşmak için çaba gösterirken, diğer yandan da kamuoyundaki rolleri nedeniyle biraz daha özenli olmak zorundalar. Kamuoyu bilinci oluşsun diye tedavi süreçlerini paylaşıyorlar. Çok yararlı mesajlar verdiklerini düşünüyorum. Bir farkındalık yaratıyorlar. Tedavi süresince ve sonrasında çalışma hayatlarına dönerek oldukça pozitif bir görüntü sunuyorlar. Genellikle çok çalışkanlar, gayretliler ve güçlü kişilikleri var.

NİLÜFER TİTİZ VE ARAŞTIRMACIYDI
Nilüfer Hanım nasıl bir hastaydı? Ameliyata birlikte mi karar verdiniz? Yoksa sizin kararlarınızı sorgulamadan onayladı mı?
Titiz ve araştırmacı biri. Tedavisiyle ilgili detayları çok iyi kavradı; dikkatli ve anlayışlıydı. Sağduyulu ve hep olumlu yaklaştı. Süreci en iyi şekilde atlattığını ve kısa zamanda çalışmalarına mükemmel bir şekilde döndüğünü düşünüyorum.
Hülya Avşar'ın mamografi ile ilgili yaptığı açıklamalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Mamografinin acı verdigi fikrine katılmıyorum. Her gün yüzlerce kadın mamografi ve ultrason gibi görüntüleme tekniklerini kullanıyor. Bu teknikler sayesinde meme kanserinin erken tanısı mümkün oluyor. Bu da meme kanserlerinden ölümün azalmasına yol açıyor. Mamografi yaptırın! Hülya Avşar'ın tıpla ilgili yorum yapması doğru değil. Hülya Avşar "Mamografi ağrılı" dedi diye 100 kadın mamografi yaptırmazsa bu bir kayıptır. Sanatçılar demeç verirken iyi düşünmeli ve bu tarz yorumlar yapmamalı.

ÖNCE ŞAŞIRIRLAR
Kanser hastası bir kadının ameliyata yaklaşımı nasıl oluyor?
Küçük çapta bir şok ile karşımıza geliyorlar. Konulan tanının verdiği rahatsızlığın yanı sıra memenin yeniden yapılıp yapılamayacağıyla ilgili durumu kavramaya çalışıyorlar. İlk görüşme şaşkınlık ile geçiyor. Eğer zamanımız varsa ikinci görüşme yaparsak bu daha iyi geçiyor. Çünkü ikinci görüşmeye konuyla ilgili araştırma yaparak geliyorlar. İnternetten bilgi alıyorlar ya da daha önce bu tecrübeyi yaşamış kişilerle görüşüyorlar. Bu da bize avantaj sağlıyor.
Hastalarınız size en çok neyi soruyor, ne istiyorlar?
Tedavi sürecinin nasıl olacağını, meme onarımının ne derece mümkün olduğunu soruyorlar. Ayrıca elde edecekleri sonuçları tüm yönleriyle öğrenmek istiyorlar. Ekip olarak; genel cerrah, onkologlar ve plastik cerrahlar genel bir görüşme yapıp hastanın durumunu tartışıyoruz. Bazen patoloji sonucu ameliyatın yönünün değişmesine yol açabiliyor. O zaman kısıtlamalara gidebiliyoruz. Her zaman iyi sonuç alınamayabilir, birden fazla ameliyat gerekebilir. Bütün bu ayrıntıları konuşarak ortak karar alıyoruz.

MAYO İÇİNDE BİLE İYİ HİSSEDİYOR
Ameliyattan sonra kadının bir memesinin alınmış olduğu anlaşılıyor mu? Yoksa diğer meme ile eşit ölçüde yapılabiliyor mu?
Bazen onardığımız göğüs dışında simetriyi sağlamak için diğer memeye de büyütme, küçültme, dikleştirme gibi işlemler yapıyoruz. Bazı tip meme kanserlerinde, diğer göğüste de hastalığın görülme riski yüksektir. Böyle durumlarda diğer göğsü de koruyucu amaçla alıyoruz. Yeniden yaptığımız göğüslerin eşit ölçüde olmasına özen gösteriyoruz. Böylece giysi ile düzgün görünüyor. Kadınlar bikini ve mayo içinde de kendilerini rahat hissediyorlar.
Hastalarınızın psikolojik destek almaları taraftarı mısınız? Yoksa kendisiyle barışık, özgüvenli kadınlar destek almadan da bu sürecin üstesinden rahatlıkla gelebilirler mi?
Ben yarar olduğunu düşünüyorum. Bu süreci hiçbir destek almadan da atlatanlar olabiliyor ama ihtiyacı olanların psikolojik destek almasını sağlıyoruz.
Kanseri atlattıktan sonra kendine daha fazla bakmaya başlayan; yüzüne, göğüs, bacak veya vücuduna estetik yaptıranlar oluyor mu?
Dikkati çekecek kadar çok oluyor. Bu süreci atlattıktan sonra yeni bir hayata başlamak isteyen ve ilave taleplerle gelenler çoğunlukta. Liposuction, dolgu, botoks, göz kapağı ve burun ameliyatları en çok talep edilenler. Hastaların yüzde 60'ı bu taleple geliyor... Kemoterapi bittikten sonra bu operasyonları yapabiliyoruz.

ÖNEMLİ OLAN VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ
Hastalarınızın endişeleri, korkuları diğer meme ameliyatı olanlardan farklı mı?
Şüphesiz çok farklı... Yaşamları, sağlıkları ile ilgili bir tehlike söz konusu. Sadece estetik için gelenlerden farklı bir psikoloji içindeler. Bir yandan sağlıklarına kavuşmak, diğer yandan da vücut bütünlüklerini korumak istiyorlar. O nedenle ayrı bir kategoride düşünmek lazım. Bazen bizim onlara yeniden bir göğüs yapacak olmamız kanser travmasını azaltmaya yetiyor. Moral açısından pozitif bir katkı sağlasa da, bunun sadece 'bir estetik ameliyat' olmadığını özellikle vurguluyoruz.

EŞLER DESTEK OLUYOR
Kadınlar için meme olmazsa olmaz bir organ mı, yoksa estetik kaygılardan dolayı mı endişeleniyorlar?
Yapılan çalışmalar bir kadında memenin; bir erkeğin cinsel organı kadar önemli olduğunu ortaya koymuş. Burada en önemli nokta beden algısının tam olması. Meme kanserinden dolayı göğsü alınmış ve bunun üstesinden çok rahat gelen kişiler var. Eşler ile ilgili ise birşey söylemek kolay değil. "Eşimden uzaklaştım, kendimi rahat hissetmiyorum" diyenler de var; "Eşim hiç önemli olmadığını söyledi, beni çok sahiplendi" diyenler de... Entellektüel düzey yükseldikçe eşlerin desteği artıyor.

YATIŞ DÖNEMİ GERİDE KALDI
"Sadece ünlü hastalar değil; günümüzde başta eğitimci ve yöneticiler olmak üzere çalışan kadınlar olabildiğince çabuk gündelik hayatlarına dönme arzusu içindeler. Modern tıbbın, anestezinin, cerrahi tekniklerin sağladığı avantajlar gözönüne alınınca gündelik hayata daha çabuk dönmek mümkün. Biz uzmanlar da bunu hastalara tavsiye ediyoruz. Olabildiğince çabuk gündelik hayata dönmelerini istiyoruz. Uzun yatış dönemleri çok geride kaldı. Hastanın yaşam kalitesini olabildiğince hızlı sağlamak ve tekrar üretken hale getirmek için elimizden geleni yapıyoruz."

ERKEN KONAN TANILARDA İKİ AMELİYAT BİR ARADA
Aynı ameliyatla önce meme alınıyor, sonra yerine yeni protez takılıyor. Bu durum kadının o travmayı daha kolay atlatmasını mı sağlıyor?
Evet, yapılan çalışmalar da aynı anda onarım yapılan hastaların organ yokluğu hissini daha az yaşadıklarını ve psikolojik olarak daha az etkilendiklerini ortaya koyuyor.
Bu ameliyatların aynı anda yapılmasının avantajları nelerdir? Eğer meme dokusu boşaltılırken deriyi koruyabiliyorsak o deriden yararlanmamıza yardımcı oluyor. Böylece sırt ve karın derisi daha az kullanılıyor. Ayrıca hasta uyandığı zaman organ yokluğu hissini en az düzeyde yaşıyor.
Önce kitlenin veya memenin alınması ve sonra estetik yapılması artık eskide kalan bir yöntem mi?
Tanının erken konulduğu, tedavinin daha net olduğu durumlarda aynı anda onarımı tercih ediyoruz. Yüzde doksan oranında aynı anda yapıyoruz. İleri evre tümörlerde, ileride göreceği kemoterapi ve radyoterapi ile ilgili belirsizliklerde veya daha sonrasında tekrar büyük bir tümör çıkarılacaksa aynı anda yapamayabiliyoruz. Ayrıca hasta aynı anda iki ameliyat olmak istemezse iki farklı operasyon yapılır.