Orhan Pamuk, İngiliz kitabevi Waterstones"un kitap ve eleştiri dergisi Books Quarterly"de yazar Mark Lawson"ın sorularını yanıtladı.

Lawson, Türkiye"nin büyük kuratörü başlıklı yazısına “Orhan Pamuk, Türkiye"nin en büyük, ama en tartışmalı yazarı” yorumuyla başladı. Pamuk ile röportajı telefonla yaptığını ve Boston"da olduğunu öğrenince aklına “Pamuk"un sürgünde olup olmadığının geldiğini” yazan Lawson"a, Orhan Pamuk şu yanıtı verdi: “Harvard Üniversitesi"nde ders vermek için ABD"de bulunuyorum. Sürgünde değilim. Ara sıra Türkiye"ye dönüyorum, kendimi sürgünde görmüyorum. Dünyanın her yerinde yaşıyorum.”

Pamuk, Mark Lawson"ın, “Bir dergiye verdiği demeç sonucu aleyhinde açılan davanın Türkiye ile ilişkilerini etkileyip etkilemediği” sorusu üzerine de, “Eğer ikâmetgâh anlamında soruyorsanız, hayır fazla etkilemedi. Psikolojik ve duygusal anlamda da değişiklik olmadı. Hâlâ meşgulüm ve hâlâ ülkemi seviyorum” dedi.

Nobel"den çok keyif aldım
Nobel ödüllü yazarların genellikle meşguliyetlerin artmasından şikâyet ettiklerinin anımsatılması üzerine Pamuk, kendisi için bunun doğru olmadığını söyledi. “Ödülümden çok fazla keyif aldım. Sadece biraz hayatımdaki meşguliyeti arttırdı, o kadar. Bana yeni okuyucular da kazandırdı. Yeni kitaplarımı hevesle bekleyen yeni okuyucularım var. Neden şikâyet edeyim ki? İnsanlar Nobel ödülüyle mağdur edilmiş gibi davranmak istiyorlar, bence bu doğru değil. Herkese Nobel ödülünü kazanmayı tavsiye ediyorum, çok güzel bir şey.”
İngilizceye çevrilen son kitabı Masumiyet Müzesi konusunda ise Pamuk, kitabın tarihi bir roman olmadığını, kitapta anlatılan olayları bizzat gördüğünü, yaşadığını ve tecrübe ettiğini kaydetti.

Kitaplarım her zaman iyi karşılandı
Bu yıl Pamuk"un küratörlüğünü yaptığı İstanbul"da açılması planlanan Masumiyet Müzesi"nden de makalesinde bahseden Lawson, “Bu müzenin açılacak olması, Pamuk"un Türkiye"den sürgün edilmediğinin kanıtı gibi” ifadesini kullandı.

Makalede, “Kitaplarına ABD ve Avrupa"da, Türkiye"den daha fazla değer verildiği” konusundaki ortak kanıya katılmayan Pamuk, “kitaplarının her zaman Türkiye"de iyi karşılandığını, olumsuz düşüncelere rağmen, tek bir okuyucu bile kaybetmediğini” vurguladı./hürriyet