Kurul, krediyi ödemeyen Haberal'a faizlerin ödetilmediği ve ödemelerin 110 ay taksite bağlandığını belirledi
 
Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı CHP milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'a verilen kredinin borç yapılandırılmasında devletin zarara uğratıldığı Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından rapor haline getirildi. Ergenekon savcılarının talebi üzerine harekete geçen Kurul, savcıların talebi üzerine başlattığı ve 3 ay süren Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi soruşturmasını tamamladı.
 
ŞAHSA GÖRE PROTOKOL
 
Haberal'in 1995'te aldığı krediyi ödememesi üzerine 2002 yılında Başkent Üniversitesi ile Hazine Müsteşarlığı arasında yapılan borç yapılandırma protokolünü incelemeye alan Başbakanlık müfettişleri protokolün "şahsa göre" yapıldığını ve devletin zarara uğratıldığını belirledi. Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu savcılık ve hazine müsteşarlığına gönderildi.
 
Dosyada protokolün imzalandığı dönemde Hazine Müsteşarı olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve dönemin ekonomiden sorumlu devlet bakanı Kemal Derviş'in ismi de yer alıyor.
 
110 AY VADE
 
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başkent Üniversitesi'nin protokolünü, aynı dönemde Hazine Müsteşarlığı'nın yaptığı farklı 6 protokolü karşılaştırma yoluyla inceledi. Hazine'nin yeniden yapılandırdığı borçlarda 12 ila 24 ay vade varken, Başkent Üniversitesi'nin yeniden yapılandırma protokolünde 110 ay vade yapıldığı, ayrıca vadesi geçmiş borçların faiz uygulanmadan ertelendiğini belireldi. Başbakanlık müfettişlerinin belirlediği usulsüzlükler daha önce yine savcıların talebi üzeirne BDDK tarafından da tespit edilip savcılığa birdirilmişti.
 
HABERAL'A KIYAK 1995'TE BAŞLADI
 
Bir hastanede maaşlı akademisyen cerrah olarak çalışan Prof. Dr. Mehmet Haberal, kurmuş olduğu hastaneyi Ünüversiteye çevirmek için 1995 yılında Avurupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu'ndan (AKSKF) kredi aldı. AKSKF'den kullanılan toplam 100 milyon dolarlık kredinin 25 milyon dolarlık diliminde dönemin Hazine görevlileri ile Halk Bankası Genel Müdürü'nün Haberal'a kıyak geçti. Haberal'ın 1996'da Halk Bankası'ndan kullandığı 25 milyon dolarlık kredi için Hazine garantör oldu. Devlet kuruluşlarına bile yüzde 55'le kredi veren banka, Haberal'a yüzde 30 faizle kredi sağladı. Ünevirsite borcunu ödeyemeyince, dış kaynaklı kredinin ana parasını Hazine ödedi. 2002'de üniversitenin talebiyle borç yeniden yapılandırıldı. Dönemin Hazine Müsteşarı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ile Devlet Bakanı Kemal Derviş'in imzaladığı yeniden yapılandırmada, 5 yıllık gecikme faizi hesaba katılmadı. Fatura Hazine'ye kesildi. Hazine'yi uğrattığı ileri sürülen Öztrak şu anda CHP genel başkan yardımcısı, krediye devlet garantisi sağlayan dönemin Hazine Müsteşarı Ayfer Yılmaz ise 2002'den bu yana Başkent Üniversitesi'nde çalışıyor. Faiz kıyağı yapan Halk Bankası Genel Müdürü Ufuk Söylemez ise Başkent TV'de program yapıyor.
 
Zararı millet ödedi
 
Haberal'ın usulsüz şekilde şirket kasalarına aktardığı bu kredilere Hazine Müsteşarlığı tarafından Halk Bankası hem garantör hem de aracı oldu. Kredi dolar olarak kullanılmasına rağmen vakıf ve hazine arasındaki anlaşma TL üzerinden yapıldı. Bu nedenle TL'nin değer kaybından doğan zararı Hazine üstlendi. Rapora göre zamanında ödenmeyen kredilerin faizlerini Haberal'ın vakfı ödemedi. BDDK murakıplarının 1 yıl süren incelemesinde 25 milyon dolar karşılığı TL olarak kullandırılan 1 Nisan 1998, 1 Ekim 1998, 1 Ekim 1999, 1 Nisan 2000 ve 1 Ekim 2010 vadeli faiz ve taksitlerin de Başkent Üniversitesi tarafından ödenmediği tespit edildi.
 
Usulsüzlüğü ilk BDDK tespit etmişti
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarını aday göstermesine gelen tepkiler karşısında kendisini "Bunlar hayali ihracatçı, ihaleye fesat karıştıran, şu veya bu kişinin yandaşı olanlar değil. Düşünceleriyle, kalemleriyle çaba harcayan, ülkeye katkı veren insanlardır. Bunları CHP'de görmek bizi son derece memnun etmiştir" sözleriyle savunmuştu.
 
Fakat Kılıçdaroğlu'nun yolsuzluğa bulaşmamış dediği Ergenekon sanıklarından Haberal'ın 100 milyon dolarlık kredi usulsüzlüğünü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine harekete geçen Başbakanlık Teftiş Kurulu ve BDDK tespit etti.
 
PARA ŞİRKET KASASINA AKTI
 
Ergenekon tutuklusu Haberal, sahibi olduğu Başkent Üniversitesi üzerinden Hazine Müsteşarlığı'nın garantörlüğünde Avrupa Konseyi Kalkınma Fonu'ndan 21 Nisan 1995'ten itibaren belli aralıklarla kredi kullandı. BDDK, sırasıyla 25 milyon, 36 milyon 596 bin, 10 milyon, 7 milyon, 5 milyon, 7 bin 750 bin ve son olarak da 5 milyon dolar olmak üzere toplam 96 milyon 346 bin dolar olarak kullanılan krediyle ilgili usulsüzlük tespit etti. Haberal, bu parayı belli periyotlarla kendi adını taşıyan eğitim vakfı bünyesindeki 12 şirketin kasasına şekilde aktarıldı.
 
yenişafak