Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı  Juan Guaido öncülüğündeki muhalefetin sayısız darbe çağrısı ve sınır ihlali  girişiminin yanı sıra 2 askeri kalkışmaya sahne olan Venezuela'da başarısız bir  darbe planının daha ortaya çıkarıldığı açıklandı.

Başkent Caracas’taki devlet başkanlığı sarayı Miraflores’de düzenlenen  basın toplantısında son darbe girişimine ilişkin bilgi veren İletişim, Kültür ve  Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez ayrıca ellerindeki  görüntü ve ses kayıtlarını da açıkladı.

Rodriguez Venezuelalı emekli askerlerin yanı sıra aralarında İsrailli  ve Kolombiyalıların da bulunduğu yabancılardan oluşan ve 3 gruba ayrılan  darbecilerin 23 - 24 Haziran’da yapmayı planladıkları darbenin başarısızlığa  uğratıldığını duyurdu.

Darbecilerin özellikle Caracas’ta 30 Nisan’da Guaido’nun başarısız  askeri kalkışmasının da hedefindeki La Carlota Hava Üssü ve Venezuela devlet  televizyonu VTV’yi ele geçirmeyi planladıklarını aktaran Rodriguez, grubun  Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisinde (SEBIN) tutuklu bulunan eski General Raúl  Isaías Baduel’i devlet başkanı olarak ilan etmeyi hedeflediğini iddia etti.

Rodriguez, darbecilerin bir grubunu Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan  Venezuelalı emekli General Jose Baez Torrealba’nın yönettiğini ve bu grubun  Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela Kurucu Meclis Başkanı ve iktidardaki  Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado  Cabello’yu öldürmeyi amaçladıklarını öne sürdü.

Ellerinde darbecilerin telefon ve video konferanslarına ait 56 saati  aşan kayıt bulunduğunu vurgulayan Rodriguez, darbecilerin ülkedeki Kübalı  danışmanları, doktorları ve Venezuela ordusundaki generallerin büyük çoğunluğunu  öldürmeyi planladıklarını savundu.

Rodriguez, darbecilerin arkasında Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque  ve Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın bulunduğunu iddia etti.

Gruba ait telefon görüşmelerini ve video konferans kayıtlarını da  paylaşan Rodriguez darbecilerden bazılarının gözaltında olduğunu kaydetti.

Venezuela'daki gelişmeler

Geçen yıldan bu yana ağır ekonomik krizle siyasi çalkantıların  yaşandığı Venezuela'da, muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis'in Başkanı  Guaido, 23 Ocak'ta kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş, başta ABD olmak  üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini almıştı.?

Guaido ile partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez, 30  Nisan'da bir grup askerle Maduro hükümetini devirmek üzere halkı sokağa  çağırmıştı.

Muhalifler, bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmış, protestolar  daha sonra belirli bölgelerde şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Maduro taraftarlarının da sokağa çıkarak Devlet Başkanlığı Sarayı  Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda Lopez, önce Şili, ardından da  İspanya Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Olayların ardından başlatılan soruşturmalar sonucu bazı AN  milletvekilleri tutuklanırken bazıları da Avrupa ve bölge ülkelerinin  büyükelçiliklerine kaçmıştı.