Altay, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında İdlib merkezli gelişmeleri değerlendirdi. “Milletçe endişeli günler geçiriyoruz” diyen Altay, özetle şu açıklamalarda bulundu:

SURİYE İLE MESELEMİZ YOK: Biz, Türk dış politikasını Erdoğan’ın maceraperest ihtirasına teslim ettik. Aslında Türkiye’nin Suriye merkezi hükümeti ile bir meselesi yoktur. Erdoğan’ın emperyal güçlerin gazına gelerek ürettiği ve beslediği bir sorun vardır. Hep söyledik. Bu upuzun sınırın, bir kısmını Rusya, bir kısmını ABD ile koruyamayız. Bu sınırı korumanın yolu Suriye merkezi hükümeti ile iş birliği yapmaktır. Elbette; bağımsızlığımıza yönelik bir yan bakış karşısında 82 milyon savaşır şehit de oluruz ama böyle bir tablo yok.

BU NASIL DİPLOMASİ?: Rus uçakları bomba atıyor, askerimiz şehit oluyor. Bu nasıl bir diplomasidir? Sabah Rusya ile ittifak, akşam itilaf mı olacağız? Rusya’dan S-400’leri aldık depoya koyduk, şimdi Amerika’ya diyoruz ki, ‘Hatay’a konuşlandırmak üzere bana iki tane Patriot ver’. Bu bir paradokstur, izaha muhtaçtır. Bu dış politikamızdaki tutarsızlığın vahim örneğidir. Ben, ABD’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin sırtını sıvazlayıp, Rusya’yı karşı karşıya getirme projesine Türkiye’nin teslim olmasından, bu oyuna gelmesinden endişe ediyorum. İdlib’den 1 milyona yakın sığınmacının Türkiye’ye yönelmemesinin yolu savaş değil diplomasidir. Cihatçı örgütlerin bir kısmını koltuğunuzun altına alarak İdlib’den göçü .

TBMM BİLGİLENDİRİLSİN: Hükümete bir çağrı yapıyorum. Türk ordusu, Erdoğan’ın değildir. TSK, TBMM’nin ordusudur. Ve TBMM derhal, mümkünse bu akşam, değilse yarın sabah, hükümet en üst yetkilisi tarafından bilgilendirilmelidir. Meclis’in derhal kapalı bir oturumda bilgilendirilmesi lazım. Sen dünyaya caka satacaksın diye, ben şehit veremem kardeşim. Ordunun bir neferinin burnunun kanamasından TBMM mesuldür. Erdoğan’a sesleniyorum. Ordu senin değil, TBMM’nindir. Bu ordunun riske girmesi, senin keyfine, kaprisine, cakana göre olacak iş değildir. Erdoğan’ı sağduyuya davet ediyorum... Erdoğan’ın siyasi partilerin genel başkanları ile de istişare yapmasını tavsiye ederim.