Kekemeliğin kişilerde özgüven eksikliği, başarısızlık kaygısı ve sosyal fobi sorunlarına neden olduğunu belirten psikolog Ferhat Şen, rahatsızlığın kendiliğinden geçmesini beklemenin doğru olmadığını söyledi.

Gelişen teknolojiyle birlikte hastalığın 15 gün gibi çok kısa bir sürede kökten çözüme kavuşturulduğunu anlatan psikolog danışmanlık merkezi sahibi Ferhat Şen, "Merkeze gelenlerin büyük bir bölümünü, bu hastalığa, yaşadıkları deprem ve sel felaketi gibi doğal afetlerden sonra yakalananlar oluşturuyor. Bölgemizde bu tür rahasızlığın en çok görüldüğü illerin başında Erzincan, Muş ve Bingöl geliyor. Bilgisayar desteğinin yanında, ayna karşısında yapılan terapilerle de hastalık bir daha görülmemek üzere tedavi ediliyor" diye konuştu.

Kekemeliğin her yaş grubunda görüldüğünü ifade eden Şen, "Hastalık, kadınlara oranla erkeklerde 5 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda ilk gece olarak bilinen gerdek gecesi korkusu da kekemeliğe neden oluyor. Bu nedenle erkeklerin eşlerine yardımcı olması gerekiyor" dedi.

Psikolog Ferhat Şen, kekemeliğin insanlarda tik hastalığına da yol açtığını vurgulayarak, "Akıcı konuşamayanlar, gözlerini kırpma, ellerini ovuşturma ve ani hareketlerde bulunma gibi değişik tiklerden destek almaya çalışır. Bu nedenle, başka rahatsızlıklara meydan vermemek için kekemelik kısa sürede tedavi ettirilmelidir" diye konuştu.

Sünnet olurken gördüğü kandan korkarak kekeme olan 14 yaşındaki Adem Budak, hasatlığından dolayı arkadaşlarının kendisi ile alay ettiğini söyledi. Kendisini ifade edemediği için tedavi merkezine geldiğini vurgulayan Budak, "Hep böyle kalacağımı sanıyor ve çok üzülüyordum. Eskiye göre şimdi çok iyi konuşuyorum. Kekemelikten kurtulacağımı bilmenin sevinci geceleri rüyalarıma bile giriyor. Arkadaşlarım artık benimle alay etmiyor" dedi./vatan