Şu ana kadar sadece Ziraat Mühendisliği lisans programında eğitim verilen fakültede Gıda Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı lisans programlarında da eğitim vermek için çalışmalar son aşamaya geldi. Yeterli fiziki ve teknik altyapısı sağlanan ve öğretim üyesi kadrosu tamamlanan programlar, 2010-2011 eğitim öğretim döneminde öğrenci almaya başlayacak. Fakültenin bundan sonraki hedefi sırasıyla tarım ekonomisi ve su ürünleri bölümlerini de aktive ederek eğitim öğretim verdiği lisans programı sayısını artırmak hedefleniyor.
Çağın değişen koşullarına uyum sağlayabilen, bilim ve teknoloji alanında çağı takip eden, etik sorgulama yapabilen ve değerlerine sahip çıkan gençler yetiştirmeyi kendisine hedef olarak koyan Ziraat Fakültesi, bugüne kadar mezun ettiği bin 216 öğrenciye yenilerini eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu yıl 684 olan öğrenci mevcudunu açılacak yeni bölümlerle artırma hedefindeki Ziraat Fakültesi, akademik personel sayısını da aynı hızla artırıyor. İlk olarak 1993 yılında Zootekni ve Bitki Koruma bölümlerinde toplam 15 öğretim üyesi ile eğitim vermeye başlayan Ziraat Fakültesi, bugün yedi bölümde 18"i profesör, 23"ü doçent, 24"ü yardımcı doçent, biri öğretim görevlisi olmak üzere 66 öğretim üyesi ile eğitim veriyor. Fakültenin, 13"ü Fen Bilimleri Enstitüsü kadrosundan olan 33 tane araştırma görevlisi de bulunuyor. 2 bin 400 dekarlık alan içinde inşa edilen modern binalarında Zootekni, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Toprak, Tarımsal Yapılanma ve Sulama, Tarım Makineleri bölümlerinde lisans eğitimi verilen Fakültede, Gıda Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Tarım Ekonomisi ve Su ürünleri bölümleri de öğrenci almaya başlayınca toplam 11 bölümde lisans eğitimi verilebilecek.
ADÜ Haber Dergisi"nin sorularını cevaplandıran ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Karaca, fakülte olarak tam donanımlı mezunlar verdiklerini söyledi. Eğitim verdikleri tüm bölümlerde öğrencileri güçlü teorik ve pratik bilgi altyapısıyla donattıklarını belirten Karaca, “Ziraat Fakültemiz gerek kurulduğu ilin tarım kenti olması, gerek verdiği eğitimin kalitesi, gerekse tam donanımlı bir çiftlikte verdiği uygulamalı eğitimle, mezun olan öğrencilerinin iş bulmasını kolaylaştırıyor. Fakültelerinden tam donanımlı olarak mezun olan öğrenciler, iş bulmakta zorlanmadıkları gibi, meslek yaşantısına adaptasyon konusunda da zorluk yaşamıyor. Öğrencilerimizin fakülteye, öğretim üyelerine ve üniversitelerine nasıl baktıkları ve beklentilerini anketlerle ölçtük. Fakültesini, üniversitesini ve en önemlisi mesleklerini seven gençler yetiştirmek bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi.