Daha önce Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre belirlenen kira artışının, Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenmesini düzenleyen maddede değişiklik yapıldı. Kira artışları TÜFE'deki "12 aylık ortalama değişime" göre belirlenecek.

Kira zammında yapılan bu değişiklikle, ev sahipleri 2019 yılı için kiracılarına ÜFE'den zam yapsaydı en fazla yüzde 27 zam yapacaktı. TÜFE'den ise en fazla yüzde 16 zam yapabilecekti. Ancak dün gece siyasi parti grupları tarafından ayrı ayrı önerge verilerek bunda da değişikliğe gidildi. Kira artışında, aydan aya TÜFE değişimi yerine TÜFE'deki "12 aylık ortalamalara göre değişim" dikkate alınacak.

2019 YILI İÇİN EN FAZLA YÜZDE 16 ZAM YAPILABİLİR
Örneğin, Yİ-ÜFE olsaydı bin liralık kira ocak ayında yüzde 33.64 artırılarak bin 336 liraya kadar çıkartılabilecekti.
Kanun teklifi ilk haliyle Meclis'ten geçseydi, bu kez bin liralık kira ocakta yüzde 20.30'a kadar artırılarak bin 203 lira olacaktı.
Dün gece kabul edilen önergeyle ise bin liralık kira ocakta en fazla yüzde 16.33 oranında artışla bin 163 liraya kadar yükseltilebilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan 2018 Aralık ayı enflasyonunda TÜFE'de yüzde 0,40 Yİ-ÜFE'de ise yüzde 2,22 düşüş meydana geldi. Aralık ayındaki gerilemeyle birlikte yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 20,30, ÜFE'de ise yüzde 33,64 oldu.

TÜFE NEDİR?

TÜFE'nin açılımı, ‘Tüketici Fiyat Endeksi‘ dir. Tüfe sayesinde enflasyonu ölçebiliriz. Tüfe değerleri Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanır. Tüfe, daha önce satın alınmış bir malın - hizmetin ,daha sonra ki bir tarihteki fiyatı ile karşılaştırılmasına yarar.

TEFE NEDİR?

TEFE'nin açılımı, ‘Toptan Eşya Fiyat Endeksi‘ dir. Kulladığımız malların tüm ham maddelerini içine alır. Yani toptan satılan malların fiyat artışlarını gösteren bir endekstir. Ayrıca Tefe ve Tüfe genellikle birlikte kullanılır ve birbirlerine karşılaştırılırlar. Bu endeksler farklı değerleri gösterir. Tefe fiyat artışlarının arz yani maliyet cephesini gösterirken Tüfe ise fiyat artışlarının talep yönünü gösterir. Tefe de Tüfe gibi önceden endekse dahil edilmiş mallardan oluşan belirli bir malın fiyatındaki değişmeleri ölçüyor. Tefe'nin kapsamı Tüfe'ye göre daha geniştir.