Yalım, adaların Türk adası olduğunu ispat ettiğini söylerken, "Sayın Dışişleri Bakanı gelsin evraklarıyla bu adaların Türk adası olduğunu ispat edeyim" ifadelerini kullandı.
Didim açıklarında bulunan Eşek ve Bulamaç adalarının 2004 yılından bu yana Yunanlılar tarafından işgal edildiğini dile getiren DP Lideri Namık Kemal Zeybek'in bu iddialarının basında ve kamuoyunda açıklanmasından sonra DP Genel Merkezi'nce görevlendirilen ve çarşamba günü DP Didim İlçe Başkanı Günay Tıkkın ve Turizmci Mustafa Şentürk ile adaya giden DP İstanbul Milletvekili adayı Ümit Yalım düzenlenen toplantıda bilgiler aktardı. DP İstanbul milletvekili adayı Ümit Yalım, emekli bir albay olduğunu fakat
toplantıda sade bir vatandaş sıfatıyla konuşacağını belirterek, Eşek ve Bulamaç adalarının Osmanlı'dan günümüze kadarki süreci hakkında slayt eşliğinde bilgiler verdi. Yalım, Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra toplam 9 adanın Yunanlılara verildiğini 12 ada ile Rodos'un İtalyanlara verildiğini söylerken, "Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşında işgale uğramamış Eşek ve Bulamaç adaları da bize bırakıldı. Ayrıca 1947'deki Paris Antlaşması ile de bu adanın işgale uğramadığında bildirildiğinden adanın Türkiye
Cumhuriyetine ait olduğu da tutanaklarda mevcut. Yunanistan'ın bu adalarda hakkı yok; bunun olması için BM kararı olması lazım" dedi. Yalım konuşmasında, Eşek ve Bulamaç adalarıyla geçmiş dönemde basında çıkan haberlere de yer verirken aynı zamanda çarşamba günü yaptığı ziyaretinde adadan çekilmiş olan fotoğrafları katılımcılarla paylaştı. 

"KENDİ ADAMIZA PASAPORTLA GİRDİM"
Adaların Türk adası olduğunu dile getiren Yalım, "Ben kendi adamıza pasaportla girdim; Şahidim Mustafa bey ile Günay Bey, ben bu durumdan utandım. Neredeyse ağlayacaktım. Yunanlılar Adaya liman yapmış, Yunan bayrakları asmış, kilise yapmış. Yerleşim yerleri mevcut; Bu adalardan Bulamaç adası İstanbul'un dibinde bulunan ada kadar Eşek adası ise Bozcaada'nın iki katı büyüklüğünde bir yer" dedi.
Toplantıya, DP Didim İlçe Başkanı Günay Tıkkın, MHP Didim İlçe Başkanı Can Atas da katıldı.