Yedioth Ahronoth’a göre, Hamas’ın beş yıldır esir tuttuğu İsrail askeri Şalit’in babası, Erdoğan’a mektup yazıp oğlunun bırakılması için devreye girmesini istedi. Mektup sonrası Davutoğlu ve Türk Kızılayı Hamas’la bağlantıya geçti
 
İsrail gazetesi Yedioth Ahronot, Yahudi Türk işadamı Eliko Dönmez’in geçen yıl Mavi Marmara olayından sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’a, esir asker Şalit’in babası Noam Şalit’ten bir mektup ilettiğini öne sürdü. 
 
Habere göre, Noam Şalit, Mavi Marmara’da ölenler için üzüntüsünü belirttikten sonra Erdoğan’dan, “Hamas üzerindeki etkisini kullanarak, oğlu karşılığında 1000 Filistinli esirin serbest bırakılmasını içeren Alman arabulucunun önerisini kabul etmesi için örgütü ikna etmesini istedi.”
 
Gazete, Türkiye’nin bu mektuptan sonra konuya müdahil olmaya başladığını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun muhtemelen konuyu Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal ile birkaç kez görüştüğünü yazdı.
 
‘Bizzat üstlendi’
 
Türk Kızılayı’nın da Gazze’deki temsilcileri aracılığıyla Hamas’ı ikna etmeye çalıştığını öne süren gazete, “Erdoğan meseleyi bizzat üstlendi. Erdoğan’a sorunu başarıyla çözmenin gerek İsrailliler nezdinde, gerekse Arap ve İslam dünyasında konumunu yükselteceği söylendi” ifadelerine yer verdi.
 
Gazete, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun geçen hafta “Şalit için birkaç gündür uluslararası unsurların çalışmalar yaptığı” dediğini hatırlatarak, “Netanyahu’nun Hamas üzerinde Mısır’dan da öte, en fazla etkiye sahip Türkiye’yi işaret ettiğini” savundu.