Darbe girişiminin ardından hem sektörü hareketlendirmek hem de vatandaşların uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olmasını sağlamak için 1 Ağustos’ta ‘Ülkemizin Yarınlarına Güveniyoruz’ kampanyasını başlatan emlak konut GYO, 7 aylık satış gelirine kampanyanın geçerli olduğu ağustos ayında ulaşarak, 1.96 milyar lira satış değerine sahip 2 bin 547 bağımsız bölüm satışı yapmıştı. Kampanyada eylül ayında ise 534 bağımsız birimin satışı gerçekleştirildi. Böylece Emlak Konut GYO, yüklenicileriyle iki ay içinde 2.4 milyar lira değerinde 3 bin 100 bağımsız birim satışı gerçekleştirmiş oldu. Yıl sonuna kadar uzayan kampanyada satış grafiğine bakıldığında toplam bağımsız birim sayısının 4 bini aşması, cironun ise 5 milyar liraya kadar çıkması öngörülüyor. 

Emlak Konut’un yüklenici firmalarının toplam 30’u aşkın projede 15 bin konut ve ticari alanla dahil olduğu ‘Ülkemizin Yarınlarına Güveniyoruz’ kampanyası ödeme alternatifleriyle dikkat çekiyor. Buna göre, bağımsız bölüm bedelinin yüzde 20’si peşin ödenecek, yüzde 10’luk kısım ara ödeme olarak tahsil edilecek. Kalan yüzde 70’lik ödemenin ise TÜFE’ye göre ya da aylık yüzde 0.70 vade farkı ile 120 aya kadar taksitlendirilmesi mümkün.


‘Ülkemize güveniyoruz’

Kampanyanın ilk 1 aylık verilerini açıkladığı basın toplantısında yaptıkları kampanyanın tüm sektörlere örnek olduğunu anlatan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 1 aylık satışın 7 aylık cirolarına eşdeğer olduğunu söylemişti. Kampanya başladığında bankaların konut kredi faiz oranlarının aylık yüzde 1.08 seviyelerinde olduğunu anlatan Kurum, tüm sektörün benzer oranlarla kampanya uygulayarak, sektöre canlılık getirdiğini dile getirdi. Kurum, şöyle konuştu:
Cumhurbaşkanımızın da yaptığı uyarılar ve Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerle birlikte bankalardan da destek geldi ve faizler aylık yüzde 1’in altına indi. Biz şirket olarak devletimizin tüm kurumları gibi üstümüze düşeni yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Biz ülkemizin önümüzdeki yıllarda göstereceği performansa güvendiğimiz ve makro ekonomik verilerin her geçen yıl daha iyiye gideceğine inandığımız için de yıllık tüfe artışından gelecek farkın da maksimum yüzde 10 olacağını, bunun üzerinde bir artış olmayacağını garanti ettik.”

% 32’si kampanyalı 

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de sektöre ivme kazandırmak amacı ile 1 Ağustos’ta başlattığı  ve talep üzerine 15 Ekim’e kadar uzatılan ‘Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye’ kampanyası ile 3 bine yakın konut ve yaklaşık 400 ofis satışı gerçekleştirdi. Kampanya kapsamında 2.6 milyar lira ciro elde edildiği açıklandı. 
Verilen bilgiye göre, 75 günlük süreçte satılan konutların yüzde 32’sinde kampanya kapsamında belirlenen yüzde 0.70 faiz oranı kullanıldı. Konutların yüzde 25’i peşin, kalan yüzde 43’ü de diğer ödeme seçenekleriyle satıldı. Ayrıca konutların yüzde 48’i metrekaresi 3 bin-5 bin liradan, yüzde 18’i metrekaresi 5 bin-7 bin liradan, yüzde 33’ü ise metrekaresi 7 bin lira ve üstü fiyatlardan alıcı buldu. 

GYODER Başkanı Aziz Torun, firmaların kampanya dışında da kendi imkanları ve banka anlaşmalarına bağlı cazip ödeme planları ile vatandaşa farklı avantajlar sunduğunu ifade etti. Torun, şöyle konuştu:

“Yüzde 0.70 faiz oranı altında kısaltılmış vadelerin de oluştuğu bu cazip ödeme planları devam edecek. Yakalanan bu güçlü ivme ile 2015’te ulaşılan 1 milyon 290 bin satış rakamına, 2016 yılı sonunda da ulaşabileceğiz.”
Sektör üzerinde önemli bir unsur olan bu indirimlerin sürekli kılınması gerektiğini kaydeden Torun, şunları söyledi:

‘KDV indirimi sürmeli’

“Ayrıca harçların ve damga vergilerinin düşürülmesi satışları olumlu yönde etkileyecektir. Ancak yine de 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda yüzde 8’e indirilen KDV oranının, ilk etapta Ocak 2018’e kadar devam etmesi çok önemli. Hem sektör, hem de ekonominin ivme kazanması için bu konularda devlet desteğinin artarak devam etmesini bekliyoruz.”

‘TBMM onarımı hızla sürüyor’

15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) onarımı için GYODER’in 32 üye firmasıyla oluşturulan ‘Milletin Meclisini Millet Yapar’ konsorsiyumu tarafından başlatılan onarım çalışmaları hızla devam ediyor. 25 Ağustos’ta TBMM ve GYODER arasında yapılan protokol sonrasında başlayan çalışmalar arasında, güçlendirme işlerinin yapılması, çatıdaki bakır kaplama örtünün değiştirilmesi, dökülen asma tavanların sökülerek yenilenmesi, muhalefet kulisinde oluşan hasarların giderilmesi, alüminyum doğramaların yenilenmesi gibi işler yer alıyor. Bunların yanısıra dikmen kapısı diye adlandırılan ziyaretçi girişi binasında cephe kaplamalarının tadilatı ve iç mekan asma tavan uygulamalarının yapımı devam ediyor.