Sinek küçüktür ama mide bulandırır” derler. Sinekler insanların ortaya çıkmasından çok önceden beri bu dünyadaki varlıklarını sürdürmekte, sadece insanlara değil, diğer canlılara da önemli zarar vermektedirler. Dünya'da her yıl 800 bin kişinin sivrisinekler nedeniyle öldüğünü düşünürsek, sineklerin bulaşıcı hastalık yaymalarını önlemek için onlarla mücadele etmemiz gerektiği net olarak anlaşılmaktadır. Bulaşıcı hastalık yayan ve her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan sineklerle mücadele için yaz aylarında çalışmalar yoğunlaşmaktadır. Ama unutulmaması gereken konu sineklerle mücadelenin yılın on iki ayı sürdürülmesinin gerekliliğidir. On iki ay mücadele edilmezse başarıdan söz etmek mümkün değildir.

Sineklerle mücadele daha larva aşamasında iken etkili olursa başarı şansı yüksektir. Bu nedenle larva alanlarını iyi tespit edip ona göre mücadele etmek, larva oluşumunu, oluşan larvaların sinek haline dönüşümünü engellemek için alınacak önlemler başarının anahtarıdır.

Tarım alanlarında, sulak alanlarda, durgun su ortamı oluşabilecek her yerde, besihanelerde, dere yataklarında larva ilaçlaması yapılması, sıtma, sarıhumma, fil hastalığı, tifo, kolera, dizanteri ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık taşıyan sineklerin hem besi hayvanlarına hem de insanlara zarar vermemesi için gereklidir. Özellikle son yıllarda meydana gelen salgınlar tehlikeyi daha da artırmaktadır.

Bir çiftçinin söküp tarlasının kenarına bıraktığı eski bir traktör lastiğinin içinde biriken yağmur suyu bile larvalar için uygun yer olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sineklerle mücadele eden ekiplerin bilgili ve donanımlı olması, alınması gereken önlemlerin zamanında alınmasını sağlayan kişilerden oluşmalıdır.

Efeler Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sinekler ve larva ile mücadele kapsamında ilçe genelinde çalışmalarını sürdürdüğünü görüyoruz. Özellikle havaların ısınması ile birlikte artan larva, sinek ve haşere ile mücadelede eden ekipler, gündüzleri sineklerin üreme alanları olan gölet, süs havuzları, su kanalları, rögarlar, besihaneler, pazaryerleri gibi alanları ilaçlayarak sineklerin yumurtadan çıkmadan temizlenmesi yönünde çalışıyorlar. Çok sayıda ekip ve personel bu iş için emek veriyor. Ama ne derece başarılı olduklarını biz değil, ortalarda dolaşan sinekler ortaya koyuyor.

Hafta başında ilçemizin ortasından geçen Tabakhane Deresi yanında işyeri olan bir arkadaşım akşam çalışırken çekmiş olduğu fotoğrafı gönderdi. Fotoğrafta işyerinin tavanında yanan floresan lambanın etrafında çok sayıda sineğin uçtuğu, ondan fazlasının da tavana konmuş olduğu görünüyordu. Bu kadar çok sayıda sivrisinek bir yerden gelebilirdi, orası da Tabakhane Deresi. Görünen o ki Efeler Belediyesi ekipleri ya zamanında mücadele etmeye başlamadılar, ya Tabakhane Deresi’ni unuttular, ya da kalitesi düşük ilaç kullandılar. Nedeni ne olursa olsun önümüzdeki sıcak yaz günlerinde evimizin penceresini açamadan oturmak zorunda kalacağız gibi görünüyor. Efeler Belediyesi sinek kaynağı olabilecek her yeri ciddiyetle tekrar ele almalı, içinde bulunduğumuz "Pandemi" ortamında halkın sağlığını korumalıdır.

Şimdi Efeler Belediyesi’nin konu ile ilgili ekipleri sadece Tabakhane Deresi değil, ilçenin her yerinde sinek üremesi ile ilgili olabilecek yerleri yeniden gözden geçirip acil önlem alması gerekir. Bunun için acil bir çözüm ekibi kurulmalı, hızlı hareket ederek sorunu çözüme kavuşturmalıdırlar. İçinde bulunduğumuz “Pandemi” ortamında sineklerin bulaşıcılığı konusunda net bir çalışmanın olmaması tehlikeyi daha da artırabilir. Eğer virüsler mutasyona uğrayıp sivrisinekler tarafından taşınmaya başlarsa sonucu ürkütücü görüyoruz. Bunun için ilaçlama konusunda acil önlem alınmalıdır.

Sonuç olarak, insan hayatından daha değerli bir şey olmadığını tekrar hatırlatır, bu konuda Efeler Belediyesi’nin üzerine yapması konusunda bir an önce harekete geçmesini dileriz.

“Sağlık bir beden işi değil, bir kafa işidir.” (Seneca)