Harvard Üniversitesi Profesörü Stephen Walt, ABD'nin  Orta Doğu ile olan bağının ciddi oranda azalacağını ve bununla birlikte askeri  olarak bölgeden geri çekilmeye başlayacağını ileri sürdü. 

Harvard Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi Uluslararası İlişkiler  Profesörü Walt, Georgetown Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü ve eski  Beyaz Saray yetkilisi Charles Kupchan ve John Hopkins Üniversitesi Profesörü  Özgür Özdamar, ABD'nin başkenti Washington'da Türk Miras Vakfı (THO) tarafından  düzenlenen panelde konuştu.

Konuşmasında Orta Doğu'daki gelişmelere ve ABD'nin bölgeye olan  ilgisine değinen Walt, "Amerika'nın bölgeyle olan bağı tamamen bitmese de ciddi  oranda azalacak. ABD, (Orta Doğu'da) bazı durumlarda askeri varlık gösterse de  daha çok diplomatik olarak varlığını sürdürecek." dedi.

Walt, ABD'nin bölge ile olan ilişkisinde yaptığı en büyük hatanın,  bazı ülkelere diğerlerine oranla daha farklı bir yaklaşım sergilemesi olduğunu  belirterek, şunları söyledi:

"ABD'nin bazı Orta Doğu ülkeleriyle özel ilişki kurması, diğer  ülkelerin Washington ile ilişki kurma becerilerini yabancılaştırıyor.  Filistin-İsrail çatışmasında görüldüğü gibi bu sorun, ABD'nin İsrail ile özel bir  ilişkisi kurmasıyla ortaya çıktı. Yapmamız gereken, bölgede mümkün olduğunca çok  ülke ile normal bir ilişki kurmaya çalışmak."

Walt'ın söylemine destek veren Charles Kupchan ise Washington'un  ilgisinin artık Asya pazarına yönlenmeye başladığını ve ABD'nin Orta Doğu'ya  gösterdiği fazla ilginin zamanla azalacağını savundu.

Kupchan, buna rağmen ABD'nin bölgeden hızlı çekilmesinin de Irak ve  Afganistan'da olduğu gibi sorun oluşturacağını kaydederek, "Orta Doğu'dan çıkmaya  çalışıyoruz ama Orta Doğu her seferinde bizi geri içine çekiyor." ifadelerini  kullandı.

Diğer konuşmacı Prof. Özdamar da küresel hiyerarşideki dış politika  rollerinin önemli ölçüde değiştiğini belirterek, "Bölgede görülen problemler  özellikle 'Arap Baharı' ayaklanmasından ve bölgedeki büyük değişimlerden  kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin eski Başkan George W. Bush zamanında güvenlik sağlayıcısı rolü  üstlendiğini fakat Başkan Barak Obama zamanında daha az müdahaleci bir hale  büründüğünü savunan Özdamar, Başkan Donald Trump yönetiminin ise bölgeye yönelik  belirli ve yeterli bir planının olmadığına dikkati çekti.