Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Mısır'ın turistlik beldesi Şarm  eş-Şeyh'te başlayan "İstikrarda Yatırım" başlıklı AB-Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Abbas, "Yüzyılın Anlaşması ya da başka herhangi bir plan, başkenti doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngörmediği sürece başarılı olamaz." dedi.

AB ülkelerine çağrı

"Filistin devletini tanımayan Avrupa ülkelerinin artık tanıma zamanı  gelmedi mi?" diye soran Abbas, bu adımın İsrail'e karşı atılmış bir adım ya da  barış müzakerelerinin alternatifi olmadığını ancak Filistin'in bağımsız bir  devlet olarak tanınmamasının AB ilkeleriyle çeliştiğini söyledi.

İsrail'in Arap ve İslam ülkelerine yakınlaşması

İsrail'in Arap ve İslam ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme  çalışmalarının bu ülkeye barış ve sükunet getirmeyeceğini belirten Abbas, barışın  tesisinde tek seçeneğin, 2002'de kabul edilen Arap Barış Planı olduğunu  vurguladı.

AB'yi barışın tesisi için somut adım atmaya çağıran Abbas, bu  bağlamda, İsrail'in yerleşim birimi inşa faaliyetlerinin durdurulması, AB  ülkelerinin Filistin devletini tanıması ve Birleşmiş Milletler'e (BM) tam  üyeliğini de kapsayan siyasi ve hukuki adımlar atılarak iki devletli çözüm  ilkesinin pekiştirilmesinin gerektiğini kaydetti.

Abbas, "çağdaş tarihin gördüğü en uzun süreli işgalin" (Filistin  işgali) sona ermesi ve herkesin barış ve sükunet içinde yaşayabilmesi için çok  taraflı uluslararası bir mekanizmanın oluşturulması ve uluslararası barış  konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İsrail'in hukuk dışı uygulamaları

İsrail hükümetinin yasa dışı uygulamalarının, AB finansmanıyla inşa  edilen Filistin kurumlarını yıkmaya ve 1997'de imzalanan Avrupa-Filistin ortaklık  anlaşmasının uygulanması önünde engel oluşturmaya kadar vardığına işaret eden  Abbas, bu durumun, AB'nin barış süreciyle ilgili yükümlülükleri bağlamında,  İsrail ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmesini gerektirdiğini belirtti.

ABD yönetiminin, İsrail'i hukukun üstünde bir devlet olarak tasarrufta  bulunmaya teşvik ettiğini dile getiren Abbas, "ABD, Filistin halkına ve  uluslararası meşruiyete düşmanca uygulamalarından ötürü artık barış sürecinde rol  oynamaya ehil değildir." diye konuştu. 

İsrail güvenlik kabinesi, 17 Şubat'ta Filistinli tutuklular ve  şehitlerin yakınlarına ayrılan ödenekten 502 milyon 697 bin şikelin (yaklaşık 139  milyon dolar) kesilmesini öngören yasayı onaylamıştı.

28 üyesi bulunan AB'de sadece Malta, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti,  Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Polonya ve İsveç Filistin'i devlet  olarak tanıyor.