Dikkat eksikliği, kişinin odaklanması gereken bir şeye odaklanamaması şeklinde açıklanır ve hiperaktivite bozukluğu ile birlikte incelenir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), nörolojik tabanlı bir mental bozukluktur.

Dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık, ilginin kolayca başka bir yere kayması belirtileriyle ortaya çıkar.

1) Dikkat eksikliği,

2)Dürtüsellik,

3)Zamanlama problemi,

4)Hiperaktivite

Dikkat eksikliğinin nedeni araştırılırken, beyin anatomisi fonksiyonlarında bozukluk görülmüştür. Dikkat eksikliği olan kişilerde, dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde, normal bireylere göre daha düşük fonksiyon ve küçülme izlenmiştir.

Dikkat eksikliği, genetik olarak da geçebilir. Anne babasında DEHB olan çocuklarda, DEHB görülme olasılığı daha fazladır.

DEHB’in bir diğer nedeninin de prematüre doğum ve ciddi kafa travmaları olduğu bilinmektedir. Annenin hamileyken alkol ve sigara tüketimi de DEHB sebebi olabileceği belirtilmiştir.

Yukarıda saydığımız belirtilere, özelliklere sahip kişiler öncelikle psikiyatristlere ve psikologlara gitmelidir. Kesin bir tanı konulması için bu çok önemlidir. Psikiyatri uzmanının uygulayacağı ayrıntılı testlerden sonra tanı koyulabilir. Kişi bu süreçte tıbbi muayeneden de geçebilir.

Kişiye sorulan sorular ile birlikte, aile geçmişi, okul hayatı gibi günlük yaşam aktiviteleri de dikkat eksikliği teşhisine yardımcı olabilir. Kişinin yakın çevresindeki arkadaşı, öğretmeni vs. kişilerden de bilgi alınabilir. Teşhisin belirlenmesinde bu yöntemlerin uygulanması, uzman için çok yararlıdır. Kişi hakkında daha verimli sonuçlar elde edilir.

Alınan uzman destek ile birlikte yapılması gereken şeyler, değiştirilmesi gereken alışkanlıklar da vardır.

Çocuklarda yaşanan dikkat eksikliğinde, ebeveyne düşen önemli sorumluluklar vardır. Bu sorumluluklar:

Dikkat eksikliği için yapılması gereken davranışlar ve tedaviler dışında,  bu hastalığa iyi gelen besinler de vardır. İşte o besinler…

1) Ceviz, fındık, fıstık: Odaklanmakta zorluk çekildiği için sinirleri ve beyni kuvvetlendiren besinler tercih edilmeli.

2)Havuç: Özellikle çocuklarda dikkat eksikliğini gidermenin en lezzetli yoludur. Sadece dikkat eksikliği için değil bağışıklığa da iyi gelir.

3)Yumurta: Beyin hücrelerini geliştiren ve hafızanın güçlenmesini sağlayan yumurta, haftada 3 kez tüketilmelidir.

4)Kırmızı et: Dikkat eksikliğinin bir diğer nedeni de demir eksikliği olabilir. Yüksek oranda demir içeren yağsız kırmızı et haftada 2-3 kez tüketilmelidir.

5) Balık: Hafıza için vazgeçilmez olan balık,  dikkat ve odaklanma sorunu yaşayanlara birebirdir.

6) Ispanak: Dikkat eksikliğini gideren en doğal besinlerdendir.

7) Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlar.

8)Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarır.

Dikkat eksikliği için en önemli şey egzersizdir. Spor faaliyetleri yanında, beyin geliştirici egzersizler de yapılmalıdır. Bunun için evde yapılacak en basit ve eğlenceli aktivite kutu oyunlarıdır. Kutu oyunları, sabretmek, sıra beklemek, diyolog kurmak gibi becerileri geliştirir. Ayrıca, özellikle dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için, başlanılan bir oyunu bitirmeden farklı bir oyuna geçilmemeli.

Evde spor yapmak, gevşeme hareketleri yapmak da dürtüsellik azaltacak fiziksel aktiviteye girer.

Her şey planlı olarak ayarlanmalı, bunun için ajanda kullanılabilir. Örneğin; oyun saati, ders çalışma saati, resim yapma saati gibi. Yapılan aktiviteler 30 saatlik süreler şeklinde sınırlanmalı. Bu şekilde odaklanma süreleri zamanla artacaktır.

Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı genellikle karıştırılsa da ikisi birbirinden çok farklı durumlardır. Dikkat dağınıklığı, zaman zaman herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Bir şeye odaklanmak çevresel etkiler, uykusuzluk, moral bozukluğu gibi farklı sebeplerden dolayı zorlaşır.

 Ancak dikkat eksikliğinde tedavi şarttır. Hiperaktivite bozukluğu ile ilişkilendirilir. Hastalık ile ilgili uzmanlardan gerekli yardım alınmalı ve ileri düzeydeyse ilaç tedavisine başlanmalıdır.