9-15 Nisan Kalp Sağlığı Haftası'nda, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin kalp sağlığı ve hastalıklarına farkındalık yaratmak için geleneksel hale getirdiği ‘Kalbimizden Geçenler' etkinliğinde konuşan Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hilal Kurtoğlu Gümüşel, dondurucu kış aylarından bahara geçtiğimiz bugünlerde ani ısı değişimlerinin kalp krizine davetiye çıkardığına dikkat çekti.



KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ ARTIYOR



Havadaki ani ısı değişikliklerinin kalp-damar hastalıkları için risk unsuru olduğunu belirten Dr. Hilal Gümüşel "Damarlar soğuk havalarda büzülmekte, sıcak havalarda ise genişlemektedir. Risk faktörü olan kişilerin kalbi bu değişime ayak uyduramayarak kalp krizine yol açabilmektedir" dedi. Sıcaklarla birlikte havadaki nem oranının da arttığını, bunun sonucunda da terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı meydana geldiğini belirten Dr. Gümüşel, vücutta sıvı kaybı yaşanması ile kanda koyulaşma ve pıhtılaşma meydana gelebildiğini, bu durumun da kalp krizi ve felç riskini artırdığını söyledi.

Vücudumuza dakikada yaklaşık 5 buçuk litre kan pompalayan hayati organımıza karşı farkındalık yaratmanın ve bu farkındalık sayesinde erken tanının hayat kurtardığını vurgulayan Dr. Hilal Gümüşel, kalp hastalıklarının herkesin kapısını çalabileceğini, önemli olanın kapıyı çalmadan önlem almak olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu: 



Baharda kalp sağlığı için 9 önemli kural