'Vasiyet' adlı şiirinde 'Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni' diyen şair Nazım Hikmet'in mezarı hala vatanına getirilmedi ama bu kez devlet şaire gitmeye karar verdi. Nazım Hikmet'e vatandaşlığını iadesinden sonra ikinci önemli adımı TBMM Başkanı Köksal Toptan atıyor. Toptan'ın pazar günü başlayacak Rusya gezisinde Nazım'ın Moskova'daki mezarını ziyaret edeceği de açıklandı.

MUHALEFET DE ORADA
Pazar günü gerçekleşmesi beklenen mezar ziyaretinde Toptan'a ilginç isimler de eşlik edecek. Bunlardan en önemlisi MHP'li eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu. Ayrıca CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AKP'li Salih Kapusuz, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, AKP Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol da katılacak.
Açıklanan programa göre Meclis Başkanı Toptan ve beraberindekiler, Nazım'ın Moskova yakınlarında bulunan Novodeviçe Mezarlığı'ndaki kabri başında dua edecek. Burada Rus yazarlar Çehov ve Gogol ile eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in de mezarları bulunuyor. Nazım Hikmet'in Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden vatandaşlığa alınmasının ardından Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi, şairin geçen ayki ölüm yıldönümünde ilk resmi ziyareti gerçekleştirmişti. Ondan önce 2006'da dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç, mezarı ziyaret etmiş ve Nazım'ın 'Vasiyet' şiirini okumuştu.

Putin İle görüŞecek
MECLİS Başkanı Toptan, 4 günlük Moskova temasları süresince Rusya Federasyonu'nun alt kanadı Duma'nın ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nin başkanları tarafından ayrı ayrı kabul edilecek. Toptan ve beraberindeki heyetin salı günü de Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Şairin 'Vasiyet' ı
Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,
-öyle gibi de görünüyor-
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni
Ve de uyarına gelirse,
Tepemde bir de çınar olursa
Taş maş da istemez hani...
- Nazım Hikmet 'Vasiyet' adlı şiirinden

Nazım Hikmet'i Vasiyeti'ndeki Anadolu mezarına taşıyamayan Türk devleti, şimdi şaire gidiyor. Meclis Başkanı Toptan'ın başkanlığında MHP, CHP ve AKP'li vekillerden oluşan heyet, Nazım'ın Moskova'daki mezarını ziyaret edecek Akşam