Babacan, "Geçen sene kasım ayında alınan tedbirlerin etkisi belli bir gecikmeyle yansıyor. Seviye yüksek seyredecek, ancak trend düşecek. Cari açık yıl sonu 70 milyar doların üzerinde bir rakam olacak diye bekliyoruz' dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığın yıl sonunda 70 milyar doların üzerinde olmasının beklendiğini ancak Ekim-Kasım aylarında cari açık trendinin daha makul noktaya ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. CNBC-e'de küresel ekonomideki sorunlar ve Türkiye'ye yansımaları konusundaki soruları yanıtlayan Babacan, ödemeler dengesi rakamlarının kendilerinin ve piyasanın beklentilerine uygun olduğunu söyledi.
 
TEDBİRLER BELİRLEYİCİ OLACAK
 
Türkiye'de cari açığın bir süre yüksek seviyede devam edeceğini kaydeden Babacan, şöyle konuştu: "Geçen sene Kasım ayında alınan tedbirlerin etkisi belli bir gecikmeyle yansıyor. Yılın bundan sonraki kesiminde özellikle Ekim-Kasım-Aralık aylarında cari açık trendinin daha makul noktaya ulaşacağını tahmin ediyorum. Trend diyorum, seviye değil. Seviye yüksek seyredecek. Cari açık yıl sonu 70 milyar doların üzerinde bir rakam olacak diye bekliyoruz.'
 
HIZLI ARTIŞ DEVAM ETMEZ
 
Cari açığın milli gelire oranının yüzde 10'u bulacağını tahmin etmediğini de belirten Babacan, şöyle devam etti: "Küresel konjonktürü düşündüğümüzde, geçen yıl Kasım ayında aldığımız tedbirlerle bundan sonraki dönemde cari açıktaki artış, makul olarak devam edecek. Hızlı artışın devam edeceğini düşünmüyorum. Özellikle son çeyrekte.'
 
LİDERLER DOĞRU KARAR ALMALI
 
ABD ve Avrupa'da siyasi mekanizmaların kritik olduğunu ifade eden Babacan, ülkelerdeki iç siyasi çekişmelere işaret ederek, "Biz, Türkiye'de attığımız her adımı sadece Türkiye değil, bölge ve dünyayı düşünerek de atıyoruz. Siyasi liderler, Avrupa ve ABD için söylüyorum, kendilerini yakma pahasına ekonomi açısından doğru kararlar almalı' şeklinde konuştu.
 
BÜYÜMEYİ ÖLDÜRMEDEN TEDBİR ŞART
 
Başbakan Yardımcısı Babacan, Orta Vadeli Programı Eylül sonu, Ekim başı gibi tamamlamayı düşündüklerini de belirtti. Artık tedricen aşağı düşen bir cari açık görmek istediklerini vurgulayan Babacan, gelecek yıllarda cari açığı adım adım düşürmek istediklerini ancak alacakları tedbirleri de büyümeyi öldürmeden yapmak istediklerini söyledi.
 
KUR ARTIK BİR İŞARET DEĞİL!
 
Kur artışının tedirginlik yaşatmaya başlayıp başlamadığının sorulması üzerine, Babacan şunları kaydetti: "Biz öyle bir dönemdeyiz ki, bu dönemde artık kur bir şeylerin iyi gittiğinin ya da bir şeylerin kötü gittiğinin işareti değil artık. Bunları geride bıraktık.'
 
KREDİLER İÇİN YENİ ŞEYLER SÖYLEYEBİLİRİZ
 
Kredilere ilişkin olarak da aldıkları tedbirlerin halen yürürlükte olduğunu anlatan Babacan, "Şöyle bir baktığımızda trend kendiliğinden zaten yüzde 25'e doğru gidiyor. Önümüzdeki bir-iki ay içerisinde gelişmelere bağlı olarak, bizim o konuda söyleyebileceğimiz bazı yeni şeyler olabilir" diye konuştu. Babacan ayrıca, Özelleştirme İdaresi ve sorumlu Bakanla beraber özelleştirme takvimini yenileyeceklerini belirtti.
 
Gelirden fazla harcamayın
 
Vatandaşa harcamalar konusunda da tavsiyelerde bulunan Babacan, herkesin 'ayağını yorganına göre uzatması' durumunda çok rahat, sakin bir dönemin kendilerini beklediğini, herkesin gelirine göre harcama yapması gerektiğini söyledi. Örneğin ayda 2 bin lira geliri olan bir vatandaşın 3 bin lira harcama yapmasının, kredi kartı borcu biriktirmesinin sağlıklı olmadığını belirten Babacan, 'Daha kazanmadan borç alıp, harcamak da doğru bir yaklaşım değil, hele bugünün küresel konjonktüründe doğru değil' dedi.
 
Ne yapacaksan yap ama çabuk yap
 
Kriz ortamında piyasa oyuncularının fluluk istemediğini dile getiren Babacan, şunları söyledi: 'Ne yapacaksan yap, çabuk yap. FED'in son açıklamaları net değil. Piyasa net açıklamalar bekliyor. Avrupa tarafına bakacak olursak orada durum daha farklı. Yunanistan'la ilgili sorunlar biraz ertelendi. İrlanda, Portekiz daha yönetilebilir görünüyor. Fransa'nın borcunun milli gelire oranı oldukça yüksek. Böyle bir tabloda Fransa'nın ne yapacağı da önemli.'
 
yenişafak