Aynı ilde birden fazla baro kurmanın önünü açan "Çoklu Baro" yasasının yürürlüğe girmesinin ardından, Ankara'da 2 nolu Baro Kuruluş Beyannamesi Türkiye Barolar Birliği'ne 21.08.2020 tarihinde sunuldu.

Ankara 2 no.lu baro kurucular kurulu üyesi avukat Aydın Akpınar, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile birlikte Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti.

Bu ziyareti ise MHP’li Feti Yıldız, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Paylaşımda görüşmeden çekilen fotoğrafa şu notu düştü:

“Ankara 2 no.lu baronun kurucular kurulu üyesi Sayın Avukat Aydın Akpınar Bey ile birlikte, Sayın Genel Başkanımıza kuruluşla ilgili arzda bulunarak, emir ve talimatlarını aldık.”

Muhalefet partilerinin ve baro başkanlarının yoğun itirazına karşın AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan “Çoklu Baro” teklifi, 11 Temmuz’da, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaşmıştı.

Yasanın genel kuruldaki görüşmeleri sırasında, muhalefetin “Baroları siyasallaştırıyorsunuz” eleştirilerine karşı MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, “Çoklu baro ile barolara siyasetin karışacağını söyleyenleri hayretle izliyoruz” demişti.

Yıldız, yasa geçmeden önce yaptığı açıklamalarda, mevcut baro sistemini "Barolar siyasi parti gibi faaliyet göstermekte, baro başkanları da siyasi partinin il başkanı gibi açıklamalar ve siyaset yapmaktadır" sözleriyle eleştirmişti.

Savunma yargının kurucu unsurudur. Adalete ulaşıp gerçek hak sahibini belirleyebilmek sağlıklı işleyen, bağımsız yargıyı oluşturmaya bağlıdır. Bunun koşulu da “bağımsız” ve “kurum” niteliğini almış savunmayı gerçekleştirmektir.

Havana Kuralları’nın 24. maddesine göre;

“Avukatlar kendi menfaatlerini temsil etmek süreklilik taşıyan mesleki eğitim ve öğretimlerini geliştirmek ve meslek haysiyetlerini yaşamak için bağımsız meslek örgütleri kurma ve bunlara katılma hakkına sahiptir. Meslek örgütlerinin yönetim organları üyeleri tarafından seçilir ve bu organlar dış müdahaleye maruz kalmadan görevlerini yaparlar.” hükmünü içermektedir.

Barolar savunmanın örgütü olarak yargının içindedirler ve bu nedenle de bağımsız olmaları gerekir.

Avukatlık Meslek Kuralları’nın 1. maddesinde, “Türk avukatları baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin bağımsızlığı gereğine inanmışlar ve bu konuda kendilerine gerek kişi, gerek kuruluş olarak düşen görevleri başarma kararına varmışlardır.” hükmü yer almaktadır.

Bu nedenlerle, "Çoklu Baro" yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Ankara'da 2 no.lu Baro Kuruluş Beyannamesi’nin Türkiye Barolar Birliği'ne 21.08.2020 tarihinde sunulması aşamasında, kurucular kurulu üyesi avukat Aydın Akpınar’ın, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile birlikte Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesi son derece önemlidir.

Hele hele ziyaret ile ilgili olarak MHP’li Feti Yıldız’ın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Ankara 2 no.lu baronun kurucular kurulu üyesi Sayın Avukat Aydın Akpınar Bey ile birlikte, Sayın Genel Başkanımıza kuruluşla ilgili arzda bulunarak, emir ve talimatlarını aldık.” ifadesi Ankara’da kurulacak 2.Nolu baronun bağımsızlığı üzerine ciddi soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur.

Barolar bağımsız olmazsa, bağımsız bir avukattan ve bağımsız bir yargıdan bahsetmek mümkün olmayacaktır.