Belediyeler artık sosyal belediyecilik yapma yolunda hızla ilerliyor. Elbette bu konuda çok iyi çalışan belediyeler olduğu gibi yeterince konuya adapte olamayan belediyelerin sayısı oldukça fazla.

Günümüz belediyeciliğinde gelir artırıcı uygulamaların yapılması, iştirakler yolu ile yeni kaynak yaratılması büyük önem taşımaktadır. Özellikle merkezi yönetimden gelen vergi gelirlerinin kısıtlanması, belediyelerin borçlarının çok aratması yeni kaynak arayışını gündeme getirmektedir.

Sosyal belediyecilik kapsamında fırsat eşitliği yaratılması, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi amacıyla çeşitli projeler geliştirilmekte, yeni uygulamalara imza atılmaktadır. Daha önce uygulanmamış projelere imza atan belediyeler hem farklı gelir kaynaklarına sahip olmakta, hem halkın ekonomisine katkı yapmakta, hem de seçimler için algısal olarak artı değer kazanmaktadır.

Akdeniz ikliminin görüldüğü çok sayıda belediye kentin yeşillendirilmesi çalışmalarında her mevsim yeşil kalan ve ürünleri ile renkli bir görüntüye sahip olan turunç ağacını tercih etmektedir. Zor şartlarda bile bol ürün veren turunç ağacının meyvesinin acı olmasından dolayı doğrudan tüketilmemesi ürünlerinin büyük kısmının çöpe gitmesine neden olmaktadır. İşte bazı belediyeler bu konuda çalışmalar yaparak bu ürünlerin değerlendirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapmaktadır.

İşte belediyemiz turunç meyvesinin kabuklarından elde edilen turunç reçelinin kamuoyuna tanımakta, yeni üretim sahalarına öncü olmak için sürdürülebilir üretimi desteklemektedir. Kadın eli değen belediyemiz sokak ve caddelerde bulunan turunç ağaçlarındaki tonlarca meyveyi toplayarak reçel yapılması konusunda çalışmaktadır.

Bu çalışmalarda turunç reçeli ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca turunçtan ekşi ve koku olarak da yararlanma yönünde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca üretim arttıkça turunçla ilgili yeni projeler geliştirmektedir.

Narenciye meyvelerinin atası turunçtan organik turunç reçeli ve turunç ekşisi ile turunç kokusu üreten belediye turunç ağacından mumluk üretimini de gerçekleştirmiştir.  Belediyemizin Toplum Merkezinde kadınların ellerinde şekillenen turunçlarımız sağlıklı besin maddesi olarak ekonomik döngü içerisine sokulmuştur. Turunç ağacından mumluk gibi süs eşyası yapılması İnovatif çalışma olarak takdiri hak etmektedir. Bu çalışmalarla hem üretim hem istihdam artışı sağlanmış oldu.

Sadece turunç değil elbet; kolonya, zeytinyağı, değişik reçel çeşitleri, mini kahvaltılık paketler, ev yapımı turşular, evde üretilen makarna, tarhana gibi farklı ürünlerin üretilmesine belediye tarafından yoğun destek verilmektedir.

Yukarıda sözünü ettiğimiz belediye Adana Ceyhan belediyesi. Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, belediye bünyesinde üretim tesisi kurmuş ve geliştirmek için tüm birimleri ile çalışmaktadır.

Turunçtan ve diğer yerel ürünlerden elde elde edilen ürünler başta Ceyhan’a renk katan Portakal Çiçeği Karnavalı’nda vatandaşların beğenisine sunulmakta ve halk tarafından öncelikle tercih edilmektedir. Çok yakında ise Ceyhanlı kadınların ellerinde şekillenen ve üretilen bu ürünleri ülkemizin her yanında görebileceğiz.

Bu tür ürünlerin kamuoyuna tanıtılması, yeni iş sahalarına öncü olmak için sürdürülebilir üretimin desteklenmesi açısından önemlidir. Bu tür örnek belediyelerin ilimizde de olmasını ve artması diliyoruz.

Son olarak bu uygulamayı hayata geçiren ve biyobozunur projesini başarıyla uygulayan Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem'i tekrar tebrik ederiz. Bir kadın olarak önemli ve örnek çalışmalara imza attığı için.

"Azim paha biçilmezdir; çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum." (Albert Einstein)