Didim Ticaret Odası’nın öncülüğünde bu yıl 3. düzenlenen “3.Didim Turizm Yatırım Zirvesi” Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde yapıldı. Zirvede konuşan TUI Holding Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner Dünyada ve Avrupa’da bir krizin olduğunu söylerken “Avrupa karmakarışık, Avrupa Birliği ise Romatizmal hastalığa yakalanmış gibi.”dedi.
“Türk Turizminin piyasalardan 2012 beklentileri-Global kriz” konulu Panelin moderatörlüğünü yürüten TUI Holding Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner şunları kaydetti; “Avrupa karmakarışık, Avrupa Birliği ise Romatizmal hastalığa yakalanmış gibi. Bu anlamda Avrupalı müşteri ise tedirgin… Bu anlamda turizmde değerle çok önemli. Bundan 10 yıl önce Yunanistan bize gülerdi ama biz şimdi onları 10 kat geride bıraktık. Bu nedenle bizim güzel bir atasözümü hatırlatmak isterim Gülme komşuna gelir başına; Yunanistan bize gülüyordu şimdi durumu ortada. Bizde bu duruma düşmemek için çalışmamızı buna göre yapmalıyız. Dünyada her şey değişiyor. Bizler 2012 yılına olumlu bakıyoruz ama buna karşında tedbirli olmalıyız.”dedi.
Didim’in durumuna da değinen Baraner “Didim bir sürece girdi. Didim’de 2-3 yıl sonra büyük şeyler konuşacağız. Doğru adreste doğru işler yapacağız. İşletmelerimizi, müşterimizi ve pazarlamamızı buna göre yapacağız ki sağlıklı şekilde işler yapalım.”dedi.
“YUNANLILAR PARALARINI TÜRKİYEYE GETİRİYOR.”
Panelde ilk konuşan Turizm Yatırımcılar Derneği Ege Koordinatörü Gürman Kızıltan ise Türkiye’nin Avrupa ve Dünyadaki risklere karşı önlem alması noktasında değinirken “İçimizdeki para sirkülasyonunu kesmeden çalışacağız. Bugün Yunanistan batarsa ne olur? AB resesiyona girer yada enflasyona yön verir. Bugün Türkiye’ye büyük döviz girdileri oluyor Yunanistan’dan; kimler getiriyor bunu AB vatandaşları ve Yunanlılar. Güvendikleri kişi yada kurumlar aracılığıyla paralarını Türkiye’ye getiriyorlar.”dedi.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ise Didim’in güzel bir yer olduğunu ve işlenmemiş cevher olduğunu söylerken “Biz bu yıl %5 oranında büyüdük. Bizim sektör kırılgan bir sektör, çünkü insanlarla bizim işimiz. Bu anlamda gelen insan huzuru sever. Bu nedenle Türkiye’de terör riski var. Terör ekonomik olarak zarar verebilir. Bu tabii ki üstü kapalı bir risk. Biz üstü kapalı risklerle mücadele edersek başarılı olacağımıza inanıyorum.”dedi.
Zirvedeki ikinci panelde ise “Didim’e yeni yatırımlar, yeni pazarlar ve yeni müşteri profilleri” ele alındı. Panelde ilk konuşan Palm Wings Beach Resort Otel Genel Müdürü Ercüment Alkaner Didim’e 4 yıl önce geldiklerin de birçok zorlukla mücadele ettiklerini söyledi. Alkaner Didim’in 4 yıl önce destinasyona sahip olmadığını ve bir sahil kasabası görünümünde olduğunu kaydederken “Bizim tesisi açmamızla birlikte diğer işletmelerde çeşitliliğe kavuştu. Didim şu an yeterli yatırıma sahip değil, Didim bir destinasyona sahip olmak zorunda.Yeni yatırımlarla ilçeye kalite getirilmek zorunda.”dedi.
TUI Produkt Menajeri Hasan Öztürk ise TUI olarak müşterilerini çok iyi tanıdıklarını ve buna göre çalıştıklarını söylerken yeni yatırımlarda kalitenin müşteri açısından çok önemli olduğunu anlattı. Sıradan otel döneminin sona erdiğini belirten Öztürk “Tüketiciye göre otellerin yapılması çok önemli; Müşteri memnuniyeti çok önemli. İyi ürün yapalım ve iyi fiyata satalım mantığıyla hareket etmek yatırımcı açısından verimli olacaktır.”dedi.
Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla ise Didim’in tanıtımı için çok çalıştıklarını kaydederken “Didim daha önceki yıllarda Avrupa’da Mersin’de bir yer olarak tanıtılıyordu ve biz bunun böle olmadığını anlatarak yola çıktı. Artık biz turizm kenti olma yolundayız. Didim gelişiyor, büyüyor, bu anlamda gelen turist profili de çok önemli. Gelen turist profilinin önemi ilçe esnafı açısından da çok önemli bir durum. Bu çerçevede herkes başta işletmeler olmak üzere herkes kendine çeki düzen vermeli.”dedi.
“2 YIL SONRA DİDİM DEĞİŞECEK.”
Panelde son konuşan ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Planlama, Geliştirme ve Yatırım Daire Başkanı Adnan Aslan oldu. Aslan konuşmasında Türkiye’de 5 kentin turizm kenti olduğunu söylerken “Bunların içerisinde sorunsuz şekilde sürdürdüğümüz ve önem verdiğimiz kent Didim. Biz bakanlık olarak Didim’in 1/25000’lik planlarını onayladık. Sonraki planların ise yani 1/10000 ve 1/5000’lik planlarının yatırımcının yapması taraftarıyız. Çünkü yatırımcı yapacağı projeye göre bunu şekillendirmesi istiyoruz. Didim’de 3 ayrı alanda 10 parsel oluşturduk. Bunun 6 parseli satışa çıktı ve bununda 5 tanesi yatırımcılar tarafından alındı. Bura gelen firmalarda önemli firmalar. Bunlara biz 2 yıl süre verdik ve bu süreç sonrasında Didim’de bir değişim olacağına inanıyoruz.”dedi.
Aslan KHK ile Mera alanlarından istenen ot bedelinin kaldırıldığını da söyleyerek “Artık yatırımcı için ot bedeli sorunu ortadan kalktı. Bu sorun Didim için önemli bir sorundu. Bu yerler hazineye tescilli olacak. Daha sonra Maliye Bakanlığı aracılığıyla yerler Bakanlığımıza geçecek” şeklinde konuştu.