Bazı  Avrupa ülkelerinde yasaklanan ve gazozdan çikolataya, ekmeğe kadar pekçok ürünün içinde kullanılan Nişasta Bazlı Şeker'in ( NBŞ)  Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'de uygulanan kotası, düşürüleceği beklenirken, yüzde 50 oranında artırıldı.
 Bakanlar Kurulunun 31 Ocak 2011 tarihli söz konusu kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
 Buna göre,  Bakanlar Kurulu, 2010-2011 yılında nişasta bazlı şekerler için 244 bin 400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 50 oranında artırılmasına karar verdi.
TÜRKİYE 4. BÜYÜK PANCAR ÜRETİCİSİ AMA...
Türkiye, dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisiyken, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan “mısır şurubu” üretmek için sadece 2010’da 500 bin ton mısır ithal etti. Ancak içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar, doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürüyor.
 Fransa, Hollanda ve İngiltere, bu nedenlerle  NBŞ olarak da adlandırılan "mısır şurubu" üretimini yasakladı. En büyük üretici ABD, üretim kotasını düşürdü. Türkiye’de ise Danıştay’ın kesinleşmiş kararına rağmen  Bakanlar Kurulu kotayı düşürmemekte ısrar ederken, dün de bütün itirazlara rağmen kotayı yüzde 50 oranında artırdı.
Los Angeles Üniversitesi araştırmacıları geçtiğimiz ağustos ayında yayınladıkları çalışmalarında, fruktozun pankreas kanseri hücrelerinin çoğalmasını hızlandırdığını ortaya koymuştu. Bu araştırma sonrasında ABD'de, Ağustos 2010’da ciddi tartışmalar yaşandı ve yetkililer  NBŞ ile ilgili ABD'de yüzde 2 kota koydu.
HASTALIKLAR SALGINA DÖNÜŞÜYOR ÇÜNKÜ...
Pancar şekerinin yerini almaya çalışan  NBŞ’nin insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen doktorlar, “kronik hastalıklar ve kanser salgına dönüşür” diyerek uyarıyor.
TÜM UNLU GIDALAR İÇERİSİNDE VAR
Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen  NBŞ, alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde, üstelik yalnızca tat verici olarak değil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da kullanılıyor.
 Bağımsız bilim adamlarının, “Mısırdan elde edilen  NBŞ’de yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) var. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. Kronik hastalıklar salgına dönüşmeden önlem alınmalı” dediği  NBŞ için Türkiye bir cennet durumunda. 
 Türkiye’de mahkemeler, şirketlere ‘kotayı düşür’ dese de  Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullandı.