2013 yılında çıkarılan yeni Büyükşehir Yasası ile Aydın ilimiz Büyükşehir olunca Merkez İlçe tek parça halinde “Efeler” adını almıştı. Aslında ilk planlamada Efeler ile Birlikte Güzelhisar adı altında ikinci bir ilçe vardı. Son aşamada bu plandan vazgeçilip tek ilçe olarak Efeler kuruldu. Yeni kurulan bu ilçe kendine bağlanan belde ve köylerle birlikte üç yüz bine yakın nüfusa sahip büyük bir kent kimliği kazanmış oldu.

Aydın Merkez İlçe Efeler adını alınca halkta bir tedirginlik oldu. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler sonucunda da Efeler Belediyesi fiilen kuruldu. Bu belediyenin kurulmasıyla Aydın Belediyesi ortadan kalktı ve Aydın Büyükşehir Belediyesi kuruldu. Elbette bu değişim insanlar tarafından kolaylıkla benimsenmedi. Kentte yaşayan insanlar hangi hizmetin hangi belediye tarafından verildiğini, hangi iş için nereye gideceğini uzun bir süreç sonunda öğrendi.

Efeler BelediyesiEfeler” isminin kalıcı olması ve tanınırlığının artması için çaba göstermeye başladı. Bu çabalar sonucu Efeler ilçesinde yaşayanlar bu isme alışmaya başladı. Ancak buradaki temel sorun Aydın dışında yaşayan insanların “Efeler” ismine alışması konusunda yaşandı. Özellikle kent giriş ve çıkışlarında Efeler tabelasının olmaması bu konuda önemli bir eksiklikti. Özellikle “Marka Kent” olmak isteyen Efeler için bu konu oldukça sıkıntı yarattı. Bu konuda Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay göreve geldiği günden itibaren yoğun emek harcayarak Efeler Kenti’nin İzmir, Denizli ve Muğla yönünden gelen yollara tabela koymak istedi.

Başta Karayolları olmak üzere ilgili kurumlarla yapılan yazışmalar sonuç vermedi. Bu nedenle Efeler Belediyesi tarafından kent girişlerine “Totem” konulması kararlaştırıldı. Bu karar sonucunda ilk tabela olan “Efeler İlçemize Hoşgeldiniz” totemi geçtiğimiz günlerde kentin Muğla girişindeki polis noktasının hemen yanına dikildi. Böylelikle neredeyse altı yıl sonra kent girişine kentin Efeler olduğu bilgisi yazılmış oldu. Geç kalmış bir hizmet olan bu tabelanın konulmasında büyük emeği olan Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay’ı kutluyoruz.

Bu totem aslında başka anlamlarda yüklenmiş durumda. Efeler kenti marka kent olmak için emek harcarken kentin tanıtımında böyle bir eksiklik olması çalışmaların bir ayağının eksik olmasına neden oluyordu. Efeler marka kent olmayı çoktan hak eden bir konuma sahip ender coğrafyalardan birisidir. Kentin tanıtımının sağlanmasında, kentin imajının güçlendirilmesinde bu çalışma önemlidir. Elbette sadece bu totem ile kentin marka kent olmasını sağlamak mümkün değildir. Kentin her kurumunun ve kentte yaşayan her bireyin bu konuda çalışması gerekmektedir.  Valiliğin Kültür ve Turizm il Müdürlüğü üzerinden yaptığı tanıtımların, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı güzel çalışmaların etkisini yok saymak elbette imkânsızdır. Ama Efeler Belediyesi’nin marka kent konusundaki çalışmaları isabetli ve etkili olmaktadır.

Efeler Belediyesi’nin kültür ve sanat konularında sıklıkla gündeme gelmesi, sosyal belediyecilik konusunda örnek çalışmalar yapması, gençlerimizin ve çocuklarımızın eğitimine destek olan çalışmalara imza atılması gibi çalışmalar marka kent olma yolunda Efeler ilçemize artı değer katmaktadır. Göreve geldiği günden beri kısa süre içerisinde çok sayıdaki projeye imza atmayı başaran Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay’ı kutluyoruz.

“Yavaş ve sabırla çalışma, güzel işler üretir.” (Çin Atasözü)