Türk siyasetinin İsmet Abisi, Adnan Menderes’ten sonra Nahit Menteşe ile birlikte demokrat misyonun Aydın’da önde gelen temsilcileridir.

Her ikisi de gerek Adalet Partisi gerek Doğru Yol’dan Süleyman Demirel iktidarında, bakanlık yapmış henüz yerleri doldurulmamış sayılı siyasetçilerdendir.

İsmet Sezgin yarım asırlık siyasi hayatına Demokrat Parti Aydın Belediye Başkanı olarak başlamış Demokrat Türkiye Partisi’yle de noktalamıştır.

07 Aralık 2016 tarihinde de vefat etmiştir.

Ne Nahit Menteşe’nin ne de İsmet Sezgin’in hiçbir zaman CHP çizgisi ile yolları kesişmemiş aksine CHP en büyük rakipleri olmuştur.

Buna rağmen İsmet Sezgin adı BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından bir bulvara verilmiş, vefat yıl dönümü her 7 Aralıkta da anılması gelenek haline gelmiştir.

Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak 6 Ocak günü aile fertlerinin de katılımıyla Efeler Belediyesinin organizesinde doğum günü de kutlandı, konuşmalar yapıldı.

Bu güne kadarki İsmet Sezgin’e yönelik Özlem Çerçioğlu’nun yaptığı etkinlikler eski bir demokrat olan babasının her seçim günü erkenden “kıratın yemini vereyim” diyerek sandığa gitmesinin hatırına pek yadırganmıyordu.

Ne var ki, bu yılki doğum günü anma töreni ailesinin katılımıyla da gerçekleşse kamuoyunda aynı karşılığı bulmadı.

Daha da önemlisi hem sağdan hem de soldan insanlara “ey oy! Sen ne efsunkâr imişsin, insanları renkten renge, şekilden şekle sokuyorsun” dedirtti.

Nedeni de:

BİR: Törene ev sahipliği yapan Fatih Atay’ın sol gelenekten gelen geçmişi ile İsmet Sezgin’in liberal sağdan gelen siyasi çizgisi hiçbir dönemde kesişmemiştir.

Dahası İsmet Sezgin Aydın Belediye Başkanıyken CHP’nin örtülü desteği ile gerçekleşen 1960 İhtilalında tutuklanarak mağdur bile edilmiştir.

İKİ: Bu yılki vefat yıl dönümü 7 Aralıkta BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu İstasyon Meydanı’nda   lokma döktürürken Efeler CHP İlçe Başkanı Polat Bora Mersin de attığı ve kısa süre sonra sildiği ironi yüklü twitter mesajında “Deniz Gezmiş,Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen idam kararına TBMM’de yapılan oylamada idam edilmesi için oy kullananlardan İsmet Sezgin’i ölüm yıldönümünde saygıyla anıyorum!!!” diyordu.

Polat Bora Mersin’in içeriği sol ideolojinin renk ve kokusunu barındıran bu mesajında bir çelişki söz konusu değildir.

Asıl paradoks anma töreni düzenleyen ne Efeler cephesinden ne de ona destek BŞB cephesinden İsmet Sezgin hatırına “bu şahsın kişisel görüşüdür” türü bir açıklamanın yapılmamasıdır.

Ayrıca Polat Bora Mersin’in ortak onayla, tek aday olarak girdiği seçimde CHP Efeler İlçe Başkanı seçildiğini de unutmayalım.

Bu durumda asıl sorulması gereken Polat Bora Mersin’in mi yoksa anma gününe öncülük edenlerin mi davranışı daha tutarlıdır, sorusudur.

ÜÇ: Dikkat çeken diğer bir konu İsmet Sezgin’i anma gününün bu yıl Genel Başkan Gültekin Uysal’ın da katılımıyla Aydın’da gerçekleşecek DP’nin 74.kuruluş yıl dönümü törenlerinin bir gün öncesine denk getirilmesiydi.

Bu da akla iki soru getirdi.

Birincisi, konu bize 1946 yılında Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi’nde sağcılarla solcular arasında çıkan olayları çağrıştırdı.

 Devrin kudretli Ankara Valisi Nevzat Tandoğan sorguya çektiği o devrin ünlü aykırı öğrencisi sağcı Osman Yüksel Serdengeçti’ye:

“Sizin milliyetçilikle komünizmle ne alakanız var!

Milliyetçilik lazımsa onu biz yaparız, komünizm gerekirse onu da biz getiririz,” demişti.

 İsmet Sezgin’i anma toplantısını düzenleyenler de Nevzat Tandoğan’ın, Osman Yüksel’e söylediği gibi DP Genel Başkanına zımnen:

“Demokrat Parti’nin kuruluş yıldönümü kutlanacaksa İsmet Abi ve ailesi üzerinden biz kutlarız,” mı demek istedi?

İkincisi de, malum 31 Mart seçimlerinde DP’den aday olan eski CHP’li Mesut Özakçan Efeler’de (yüzde 15)çoğunluğu CHP’ye ait hatırı sayılır bir oy almıştı.

İsmet Sezgin üzerinden düzenlenen bu anma töreni giden oyları önümüzdeki seçimde geri getirme hamlesi mi?

DÖRT: Daha da ilginci ise anma toplantısında İsmet Sezgin’in temsil ettiği misyondan bir elin parmakları kadar insan dışında kimsenin bulunmaması, siyasi hayatını mücadeleyle geçirdiği CHP’nin bu eylemine ailesinin destek vermesidir.

Konu hakkında İsmet Sezgin’in yeğeni, İYİ Parti milletvekili Aydın Adnan Sezgin dedi ki:

“CHP İlçe Başkanı Polat Bora Mersin sosyal medya aracılığıyla hatalı bir paylaşımda bulunmuş ve kısa süre sonra da silmiştir.

Kaldı ki, bu toplantının önderleri durumundaki gerek Özlem Çerçioğlu’nun gerek Fatih Atay’ın siyasi temsil gücü Polat Bora Mersin’in çok üzerindedir.

Bazılarının istediği gibi onlar ilçe başkanı adına özür dileselerdi olay parti kurumsal kimliğine dönüşürdü”,dedi.

DP İl Başkanı Serhat Emanet de İsmet İnönü’nün ölüm yıl dönümünde benzer bir  anma toplantısı düzenlese kimler ne der, kamuoyunda nasıl karşılanır?

Olaya bir de o pencereden bakmak gerekir.

Sonuç olarak misyon temsilcileri, milli kahramanlar, tarihi şahsiyetler gelir, geçer, günlük siyasetin bir aracı haline getirilerek tüketilmesine izin verilmemelidir.

Onlar gelecek kuşaklara ilham olacak şekilde her daim abide şahsiyetler olarak örnek kişiliklerini devam ettirmelidir.

Bu konuda aile bireyleri başta herkes gereken özeni göstermelidir.

Zira onların tarihi kişiliklerine yakışan budur.