Değerli okuyucularım insanın en büyük serveti sağlık.

Peki, sağlık bozulunca ne yaparsınız doğru doktora veya hastaneye gidersiniz.

ATATÜRK ‘BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİNİZ.’

Veciz sözünü unutmak mümkün mü?

Pandemi döneminde doktorlar, hemşireler ve sağlık personeli olmasaydı ne yapardık?

Ülke olarak tüm sağlık personelimize gönülden teşekkür ediyoruz.

Sağlık ordusunun çok büyük sorunları var, bunların da sorunlarının en kısa zamanda hal edilmesi mutlaka gerekir. Bu konuyu ileri de tekrar yazacağım.

Pandemi döneminde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin üstün çalışmalarını duyuyoruz.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sayın Prof. Serkan Öncü ile bir araya geldik.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin sorunlarını düşüncelerini yazmak için röportaj yapmak istedim. Kabul etti. Sayın Serkan Öncü ile masasındaki dağ gibi yığılı dosyaların arasında röportaj yaptım.

Serkan Bey sizinle yaklaşık 10 ay evvel yaptığım toplantı ve röportajda pandeminin çok büyük felaket olacağını ifade etmiş buna göre hazırlık yaptığınızı anlatmıştınız. Pandemi dönemini ve Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinin son durumunu anlatır mısınız?

Ahmet ağabey, ben prensip olarak ön plana çıkmak, medyada görünmek yerine Aydın halkına yapacağım hizmetler ile anılmak istiyorum.

Benim Aydın ilinde medya kuruluşu olarak röportaj verdiğim tek yer www.aydinpost.com ve sizsiniz. Çünkü doğruları yazıyorsunuz size teşekkür ederim. Bazı arkadaşlar benimle konuşmadan yanlış köşe yazıları yazıyorlar, hâlbuki benim kapım herkese açık, Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile ilgili kulaktan dolma bilgilerle bizi eleştirmeleri hiç hoş değil.

Nasıl hastaları olduğunda beni arayıp yardım ediyorsam Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile ilgili düşüncelerini ve sorularını da cevaplamaya hazırım.

Bu dönemde, benim branşım enfeksiyon olduğu için işe başladığım ilk yaptığım hastanenin

enfeksiyon yönünden gerekli önlemleri almak oldu. Bu pandemide işimize çok yaradı. Bu süreçte hastane personelinin bize inanması çok önemliydi. Pandemi döneminde hiçbir personelimizi kaybetmedik. Bu da bizim başarımızdır.

Tabii Aydın İl Sağlık Müdürü Osman Bey ile iyi koordine ettik pandemi konusunu.

Genellikle il sağlık müdürlükleri ile üniversiteler arasında gereksiz atışmalar olur ama bizde bu olmadı.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinin Türkiye’deki yeri nedir?

Burası Türkiye’nin sayılı hastanelerinden birisi olabilir. Küçümsemek için söylemiyorum burası Hakkâri değil, çünkü şehir olarak Aydın Türkiye’nin Batısında aydın bir şehir. Türkiye’nin büyükşehirlerinden uzak olmayan buraya Türkiye’nin en değerli profesörleri ve ümit vadeden hocaları gelir.

Ama şehrin dinamiklerin destek olması gerekir. Bırakın köstek olmasınlar bizde olumlu birçok şey varken bunlar hiç gündeme gelmeden halkın buraya olan güveni tazelenmezken hiç bu yol izlenmez iken kulaktan dolma bilgiler ile yorum yapılması yazılar yazılması Adnan Menderes Üniversitesi’ne zarar vermektedir.

Peki, burada sizin kusurunuz yok mu? Niye Aydın medyasını ayda bir y da 3 ayda bir toplayıp basın toplantısı düzenlemiyorsunuz?

Biz özel bir kuruluş değiliz, hastanemizde şunlar oluyor bunlar oluyor diye basın toplantısı yapamayız ama ben her fırsatta merak edilenleri cevaplamaya hazırım.

İnsanları davet ediyorum konuşuyoruz.

Aydın ilinin ileri gelenleri, gazeteciler ADÜ hastanesine sahip çıkmalı.

Ben tribüne oynamam öyle misyonum da yok.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi için neler söyleyeceksiniz?

Ahmet Ağabey,

  1. Bu hastane, ben göreve başlamadan önce 200 milyon TL üstünde borcu olan hastaneydi. Bugün itibariyle borcu olmayan hastanedir. Kasasında parası olan hastanedir.

  1. Göreve geldiğimde geriden gelen 5 yıl borcunu ödeyemeyen hastaneydi. Bugün herhangi bir borcunu 30 günde ödeyen hastane yarattım.

  1. SSK kurumuna geldiğimizde 17 milyon fatura kesilirken bugün 25 milyonluk fatura kesiyoruz. Aylık geliri 8 milyon artırdık. Bunu pandemi döneminde yapabildik.

  1. Uygulanan mali disiplin kararları, önceden yapılan yanlışlar sebebiyle milyonlarca TL tasarruf etmiş bir hastaneden söz ediyoruz.

  1. COVİT dönemini başarılı ve hasarsız atlatan başarılı bir hastaneyiz. Aydın Sağlık Müdürü Osman Bey ile çok iyi koordinasyonla çalışarak Aydın ilini ön plana çıkardık.

  1. Temeli uzun yıllar önce atılan, bitişi yılan hikâyesine dönen ek binamızı, risk alarak personelimiz alındığında bir iki haftaya kadar açabiliriz.

  1. Sağlık turizmi ile ilgili her türlü müsaademiz var. Pandemiden sonra buna ağırlık vereceğiz. Her dalda yurt dışından hasta kabul edeceğiz.

  1. ADÜ’de radyo terapi eksiğimiz var. Onun da hizmet alım ihalesini yapacağız çok kısa zamanda. Öyle rezalet ki ADÜ’den İzmir’e servis koymuşlar hastalar İzmir’e götürülüp getiriliyor bunca yıl bu meseleyi bilerek çözmemişler. Ben de bununla uğraşıyorum bazı çevreler ADÜ’de radyoloji kurulmaması için uğraşıyor. Bu konuda çok büyük rant var. Bu konu bugüne niye yapılmamış bunu niye gazeteci arkadaşlarım sorgulamıyorlar?

  1. Bu sene sonuna kadar çocuk kemik iliği ünitesini de açacağız. Çok iyi ekibimiz var. Artık buradan hiçbir çocuğumuz başka yerlere gitmeyecek tedavileri burada olacak. Bütün çocuk iliği nakillerini burada yapacağız.

Bu şehirde hasta olan insan bu şehirde tedavi olmalı başka şehre gitmemeli.

Çünkü ADÜ başka şehirlerdeki hastanelerden kat kat daha konforlu, bilgi ve tedaviye de sahiptir.

Hastanenin kıymetini Aydınlılar bilsinler lütfen.

Yeni hastane 300 yataklı olacak. Mevcut hastane artık hem yatak hem de ameliyathane anlamında talepleri karşılayamıyor.

Bu anlamda bizi çok rahatlatacak. O alanda kurguladığımız bölümlerde (Acil, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, Nöroloji, Nöroşirurji, Hematoloji vb) üst düzeyde hizmet verilecek.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Tıp Fakültesinde ortak akılla karar alıyoruz. Rektör, dekan, hastane başhekimi olarak birlikte karar alıyoruz. Zaten ADÜ’nün idaresi rektöre ait. 

Rektörlüğe bildiriyoruz rektörlük alıyor.

Hiçbir personeli torpilli olarak almadım, ben de liyakat esastır.  Personel alımları için biz yetkili değiliz biz ihtiyaç belirliyoruz.

Adnan Menderes Üniversitesi’nden 30 profesör ayrıldığı söyleniyor ne diyorsunuz?

Her üniversite profesöründe emekliliğine hak kazandıktan sonra özel sektörde çalışarak para kazanayım düşüncesi vardır. Bu dönemde bizim emekliliğe hak eden çok hocamız oldu. Dışarıdan özel sektörden çok büyük maaş teklifleri alınca bizden ayrılıyorlar. Biz devletiz özel sektör gibi para veremiyoruz. 

Ayrıca ADÜ’de kimsenin yeri dolmaz değildir. Giden arkadaşlar çok kıymetlidir ama onların yerine gelen arkadaşlar da çok başarılı kardeşlerimdir. Ben buraya öğretim üyesi almadan sekreter almadan yukarıda saydığım başarıyı devam ettiririm. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Öğretim üyesi gidiyor diye benim hiçbir kliniğimde hastalarımın tedavisi aksamaz. Daha da ayrılsalar tedaviler yine aksamaz.

ADÜ ve diğer üniversitelerde ahbap çavuş ilişkisiyle adam doldurulmuş.

Serkan Bey, bir olay var. Didim Belediye Başkanı Sn. Deniz Atabay darp olayı sonrası Didim, Söke Kuşadası ve bir o kadarda buraya kadar bölgede özel hastaneler varken rapor almaya Adnan Menderes Hastanesine rapor geliyor. Kendisine kıl, kan, alkol tahlili yaptınız mı?

Kişinin alkol ve kan testleri yapılmış ve sonuçlar savcılığa intikal ettirilmiş. Kıl ve benzeri ek/üst testler savcılığın talep etmesi üzerine yapılıyor. Rutinde yapılan ve ihtiyaç duyulan testler değil. Anlayacağınız eksik ve fazla yok yapılanlarla ilgili.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde organ nakli yapılıyor mu?

Bilinen her türlü organ nakli yapılıyor. Hem böbrek hem karaciğer naklinde çok iyi ekibimiz var. Göz korner nakli de yapıyoruz.

Kan konusunda durumunuz ne kan ihtiyacınızı nasıl karşılıyorsunuz?

Kan İhtiyacımızı Kızılay’dan karşılıyoruz.

Kızılay’ın bu çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Kızılay’ın çalışması hastanelerin omurgasıdır. Kızılay olmasa biz ameliyatları yapamayız.

Yöneticilerini yürekten kutluyorum. hele yaptıkları görev fahri olması sebebiyle bir kat daha teşekküre sebep oluyor. 

Serkan Bey son sözlerini alayım

Ben 18 senedir Aydın’da bulunuyorum ben başhekim olmadan (Antalya) Akdeniz Üniversitesi’ne geçiyordum. İnsan bir süre sonra şehirde kaybolmak istiyor. Şehir bir müddet sonra benim ihtiyaçlarıma cevap vermesi gerekiyor. Ben geçmişte Samsun’da kalabilirdim ama kalmadım ama geçen yıl Samsun’a gittim üniversitesini, Ata kum sahilini, sosyal donatılarını gördüm inanılmaz gelişme olmuş.

Biraz evvel profesörler ADÜ’den ayrılıyor dediniz. Modern şehirlerde sosyal imkânları olan şehirlerde yaşamak istiyorlar.

Üniversitesi ile şehir, homojen güzel bir şehir olsun ki insanlar her türlü ihtiyaçlarını bu şehirde karşılasınlar.

Bu şehirde çocuklarını büyütsünler ve biz de yaşayalım onlarla birlikte.

Aydın, gelişmedi, geride kaldı. Forum alışveriş merkezi yapılmadan önce şöyle gidip dolaşabileceğimiz sosyal bir alan var mı Allah aşkına? Ben alışveriş merkezini sosyal alan olarak kabul etmiyorum.

Geçenlerde çocuklarıma çıkın ortaya biz okulumuza bisikletlerimizle gitmek istiyoruz diye eylem başlatın ben de destekleyeceğim dedim. Bisiklet yolu yok, hiçbir şey yok.

 

Aydın'da benim gördüğüm Türkiye’deki diğer şehirlere göre sosyal donatı alanı yok.

Sebeplerini bilemem bunları eleştirmek için söylemiyorum ben yaşadığım şehri anlatıyorum.

Ben İstanbul’dan buraya gelince Aydın ili önce şirin geldi ama aile çocuklarım büyüyünce çocukların talepleri gündeme geldi. Bunu, şehir şu anda karşılamıyor.

Bana bu şehirde şu oldu diyeceğiniz ne var Allah aşkına çıkıp biri söylesin.

Türkiye’nin bütün büyükşehirlerinde her türlü sosyal imkân var Aydın’da maalesef yok.

Bir yıl arayla gittiğim şehirlerde farklılık var Aydın’da yok.

Benim oğlum da gelecek sene üniversite imtihanına girecek, “biran evvel lise bitsin de bu şehirden gideyim” çabasında.

Küçük Çocuğum futbol oynamak istiyor halı sahada antrenman yapıyorlar yazık değil mi bu şehrin en az 10 çim sahası olması lazım maalesef yok.

Bu şehirde yürüyüş yapılacak bir yer yok.

Bunlar yeme içme gibi ihtiyaç.

Aydın ili bu güzel şehir, bu lokasyon ile halkın ihtiyaçlarını sahip değilse herkes bunu düşünsün.

ADÜ’nün yolundan üniversiteye çıkarken tangırtı tungurtudan yabancı misafirlerimiz geldiğinde ben utanıyorum. Bu üniversite 20 yıldır burada. O yokuşta zıplayarak geldiklerinde böbreklerindeki taşı yolda düşürsünler de görsünler.

Ahmet Ağabey size ve www.aydinpost.com ‘a teşekkür ederim bana zaman ayırdığınız için.

Bize sahip çıkan Aydın halkına teşekkür diyorum.