Merkezin hizmete girmesiyle tedavi için büyük paralar harcayarak İzmir’e gitmek zorunda kalan Aydın, Muğla ve Denizli’deki kanser hastaları sıkıntıdan kurtuldu.
Atatürk Devlet Hastanesi bünyesine Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet alma yöntemiyle kazandırılan Radyasyon Onkoloji Kliniği ilk hastasını kabul etti. Kalın bağırsal kanseri olan 77 yaşındaki Fatma Ak’ın ışın tedavisi işlemini Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halil Yürekli, Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin Akın, Hastane Müdürü Nufer Elmalı izledi. Merkezin ilk hastası olan Fatma Ak’ın ilk seans tedavisi Radyasyon Onkoloji Kliniği Sorumlusu Radyasyon Onkoloji Uzmanı Bengü Denizli başkanlığında 5 Radyasyon Onkoloji Uzmanı ve 1 Radyasyon Fizikçisinden oluşan ekip gerçekleştirdi.
Aydın ve çevre illere hizmet vermesi için planlanan Radyasyon Onkoloji Kliniği 1,3 milyon TL değerindeki tedavi cihazıyla birlikte yaklaşık 2 milyon TL’ye mal oldu. Hizmet satın alma yöntemiyle yapılan ihale nedeniyle merkez için devletin kasasından 1 Kuruş para çıkmadı. Günde 50-60 hastaya hizmet vermesi planlanan merkez, 1 yılda Aydın ve çevre illerde yaşayan yaklaşık 850 kanser hastasına hizmet vermeyi planlıyor. Hastanın durumuna göre her bir senası 10 ila 40 dakika süren tedavi işlemi gene hastanın durumuna göre 2 ila 8 hafta arasında değişiyor. Radyasyon Onkoloji Kliniği’nin Aydın’da hizmete girmesiyle kanser hastaları 4 bin 500 TL tedavi gideri ve yaklaşık bir o kadar da konaklama masrafından kurtulmuş oldu.
Klinikte verilecek hizmetler hakkında bilgiler veren Radyasyon Onkoloji Uzmanı Bengü Denizli, “Bilindiği gibi kanser hastalarına ilaç tedavisinin yanında radyoterapi tedavisi de uygulanmaktadır. Bugüne kadar bölgemizdeki hastalar tedavi için İzmir’e gidiyordu. Hastaların genel durumu göz önüne alındığında bu durumun ne kadar zor bir süreç olduğu anlaşılacaktır. Biz radyoterapi tedavisi görecek hastalarımızın ilk önce hangi bölgelerine radyoterapi uygulanacağını belirliyoruz. Daha sonrada hastanın durumuna göre tedavi sürecimizi şekillendiriyoruz” dedi.
Aydın’da daha önceden radyoterapi merkezi bulunmadığını anımsatan Başhekim Halil Yürekli, “Sağlık Bakanlığının planlaması doğrultusunda 17 ayrı bölgeye Radyoterapi Merkezi kurulması kararlaştırıldı. Bu bölgelerden birisi de Aydın oldu. Biz bu merkezin ihalesini 1 yıl önce yaptık. Hizmet satın alma yöntemiyle 3 bin 500 metrekarelik bina firma tarafından yapıldı. Hizmet satın alma yöntemiyle bu merkezi Aydın’a kazandırmamız ayrıca önem taşıyor. Burada radyoterapi dediğimiz kanser hastalarının ışın tedavilerini gerçekleştireceğiz. Muğla ve Denizli’deki hastalarında tedavi için merkezimizi tedavi etmelerini bekliyoruz. Çünkü bölgemizdeki kamu kurumlarında böyle bir merkez yok. Sadece Denizli’de özel bir kurumda bu hizmet veriliyor. Radyoterapi Merkezi’ni Aydın’a kazandırmamızın ardından faaliyetlerimize başladık ve bugün ilk hastamızı kabul ettik. Merkez kurulmadan önce Aydın, Denizli ve Muğla’daki kanser hastaları tedavi için İzmir’e her gün gelip gidiyorlar veya 1-1,5 ay orada kalıyorlardı. Bu hizmetin Aydın’a getirilmesiyle bölgemizdeki kanser hastalarının yaşadıkları bu sıkıntı giderilmiş oldu” diye konuştu.
NÜKLEER TIP ÜNİTESİ KURULUYOR
Kliniği kurmak için 1 yıl önce başlattıkları çalışmaların sona ermesiyle büyük bir mutluluk yaşadıklarını kaydeden Yürekli, şunları söyledi: “Bu hizmetin Aydın’da olmasının yanı sıra Hastanemizde verilecek olması ayrıca bizi mutlu ediyor. Çünkü biz olaya hizmet yarışı olarak bakıyoruz. Ayrıca Hastanemizde Nükleer Tıp (Sintigrafi) Ünitesi de kurulacak olup, ilimizdeki tüm sağlık kurumlarına ve hastalara hizmet verecektir. Bu merkezi de ilimize kazandırmak için çalışmalara başladık ve 6 ay içinde hizmet vermeye başlamayı umut ediyoruz”