Başbakanlık dün son dönemlerin en önemli toplantılarından birine ev sahipliği yaptı. Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan "Güvenlik Zirvesi"nde İçişleri Bakanı Atalay askerlere bugüne kadar "Kürt açılımı" ile ilgili çalışmalarını, Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve komutanlar da hükümete terörle mücadele konusunda hazırladıkları olumlu ve olumsuz çoklu senaryoları aktardı. Erdoğan, toplantı uzayınca Cumhurbaşkanı Gül ile haftalık olağan görüşmesine 50 dakika gecikti.


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde, Kürt açılımına yönelik hazırlıklar ve güvenlik konuları ele alındı. Başbakanlık merkez binada dün yapılan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek katıldı.

3 saat için 3 satır açıklama

Tam 3 saat 10 dakika süren güvenlik zirvesi sonrasında, 3 satırlık açıklama yapıldı. Açıklamada, “Ülke genelindeki iç güvenlik ve aşayişin sağlanması için alınmış tedbirler gözden geçirilmiş, terörle mücadelede önümüzdeki dönemde izlenecek politikalar üzerinde durulmuştur” denildi.

Hükümetin "Kürt açılımının" ağırlıklı olarak tartışıldığı günlerde, "Güvenlik zirvesi" başlığı altında yapılan toplantıda, İçişleri Bakanı Atalay"ın bugüne kadar konuyla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında askere bilgi verdiği öğrenildi. Toplantıda, açılımın getireceği muhtemel güvenlik zaafları ve alınabilecek önlemler üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Asker de terörle mücadele konusunda hazırladığı olumlu ve olumsuz çoklu senaryoları hükümete aktardı.

Güvenlik zirvesi, planlanandan uzun sürünce Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı haftalık olağan görüşmesine 50 dakika gecikti. Saat 15.30"da yapılacağı açıklanan görüşme saat 16.20"de başladı. Erdoğan"ın Gül ile görüşmesi 35 dakika sürdü.

Jammer"lar hiç durmadı

Toplantı süresince Başbakanlık binasında bulunan sabit jammer cihazları sürekli olarak çalıştırıldı. Gazeteciler, görüşme yapabilmek için Başbakanlık binasında uzaklaşmak zorunda kaldılar.
Toplantıya katılan komutanlar, Başbakanlık binasına tam toplantı saati olan 13.00"de konvoy halinde geldiler. Kıdem ve rütbe sırasına göre dizilmiş makam araçları ile gelen komutanlara, toplantı konusu ile ilgili uzman subaylar eşlik ettiler.

Askerler başbakanlığa hep birlikte geldi, hep birlikte çıktı

Başbakanlık merkez binada yapılan toplantıya üst düzey komutanlar hep birlikte geldiler. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner, karargahtan konvoy halinde geldi. Komutanları, Başbakanlık Merkez Binası girişinde başbakan danışmanları karşıladılar.

Herkes çantasıyla geldi

Başbakanlık"da dün yapılan açılım zirvesinde çantalar içerisindeki kalın dosyalar dikkat çekti. Genelde el çantalarıyla toplantılara katılan Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve bakanlar, dünkü toplantıya büyük bond çantalarla katıldılar. Sadece Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, her zamanki el çantasıyla toplantıya katıldı. / hürriyet