ARTIK STICKERS YOK
 
– Şimşek McQueen’i Owen Wilson seslendiriyor.
• O, V-8 motorlu, 750 beygir gücünde ve arkadan itişli bir Pixar tasarımı.
• Yükseklik ayarlı ön süspansiyonları, yekpare dingili ve dört tekerde havalandırmalı fren disklerine sahiptir. Ayrıca tavanında hava kapakları vardır.
• Son hızı saatte 320 kilometredir ve sıfırdan 100’e 4,5 saniyede ulaşır.
• Şimşek McQueen’in adı orijinal Arabalar filminde çalışan Pixar animatörü Glenn McQueen’den yadigârdır.
• Şimşek McQueen’in Lightyear marka lastikleri Buzz Lightyear’a bir göndermedir.
• Şimşek McQueen’in 95 kapı numarası Oyuncak Hikayesi filminin gösterime girdiği 1995 yılına bir göndermedir.
• Arabalar 2 filminde 95 numaralı arabaya çalışan farlar eklendi (Arabalar’da kullandığı yapıştırmaların yerine) ama Sally ona hâlâ Stickers diye hitap ediyor.
 
AMERİKA’NIN SEVİLEN ÇEKİCİSİ
 
– Mater’i Larry The Cable Guy seslendiriyor.
• A113 rakamı John Lesseter, Brad Bird, Pete Docter ve Andrew Stanton’ın CalArts’daki sınıfına bir göndermedir ve her Pixar filminde görünür. Mater’ın plakası A113’tür.
 
USTA İNGİLİZ CASUSU
 
– Finn McRoket’i Mchael Caine seslendiriyor.
• Finn McRoket’in ufak arka kuyruk yüzgeçleri 1958 model bir İngiliz spor arabası olan Peerless’dan ilham alındı. Bu araba az sayıdaki kuyruklu İngiliz arabalarından biriydi.
• Finn McRoket aslında Arabalar filmi için düşünüldü. Şimşek McQueen ile Sally’nin sinemada izledikleri bir casus filminde görünecekti. O sahne filmden çıkarılsa da Yönetmen John Lasseter bu karakteri hiç unutmadı ve Finn McRoket’i aksiyon dolu casus hikayesi Arabalar 2’de yeniden canlandırdı.
• Finn McRoket, Oyuncak Hikayesi 3 filminde Andy’nin odasında asılı bir posterde fark edilebilir.
• Usta bir casus olan Finn McRoket bolca gizli silahla donatılmıştır:
 
 
Ön:
 
 
- İki tampon kancaları.
- Sol farda casus kamera.
- Sağ farda füze fırlatıcı.
- Yan aynada dijital görüntü ve cam kesici.
- Ön tekerlek göbeğinde makineli tüfekler.
Yan:
- Yan havalandırmadan çıkan makineli tüfekler.
Arka:
- Arka tekerlek göbeğinde gözetleme sondası.
- Arka tampon kancaları.
- Sağ sinyal yağ fışkırtıcı.
Şasi:
- Şasiye bağlı zıpkın tüfeği.
- Denizde gitmek için düzenek.
Tavan:
- Holografik gözden kaybolma.
Çeşitli:
- Sualtı kaçışları için sualtı özelliği.
AKADEMİDEN YENİ MEZUN – Holley Shiftwell’i Emily Mortimer seslendiriyor.
• Saha görevinde yeni olan Holley Shiftwell bazı son teknoloji ürünü gereçlerle donatılmıştır:
Ön:
- Farların üstünde uyarı görüntüsü yaratan projektör ışıklar.
- Far kameraları.
Yan:
- Sağ tekerleğe gizlenmiş silah ve elektro şok aygıtı.
- Teleskopik kol.
Şasi:
- Görüntüyü kontrol etmek için iki kontrol ünitesi.
- Uçuş için açılır kanatlar.
 
BİR KUŞ, BİR CASUS JETİ
 
– Siddeley’i Jason Isaacs seslendiriyor.
• Casus jeti Siddeley’in içinde görünen İngiliz gizli servisi ambleminin içindeki Latince yazıda, “Onur Cesaret Beygirgücü” yazar.
• Siddeley’nin ön camı onun hızlı dünya seyahatlerinde maruz kaldığı sıcaklıklara, hızlara ve UV ışınlarına dayanması için metal kaplamalı eritme silikon kuartz bileşimindendir.
• Siddeley en son gizlenme ve görünmeme teknolojilerine sahip olduğundan dünyanın her yerine fark edilmeden uçar.
• İkiz jet motorları onu mach 1’lik dünya rekoru hızına taşır.
• Siddeley’i boyu 53,5 metre, kanat genişliği 47,7 metredir.
• John Lasseter, Andrew Stanton ve Pete Docter’ın eğitim gördüğü efsane CalArts sınıfı, Arabalar 2’de sadece Mater’da görülmez. A113 aynı zamanda Siddeley’in kuyruk numarasıdır.
 
YARIŞ PİSTİNDEN BEYAZ PERDEYE
 
– Arabalar 2’de adını Formula 1 yarışçısı Lewis Hamilton’dan alan bir karakter var. Hamilton hem bu karakteri seslendirdi hem de arabanın siyah ve sarı renk şemasını seçti.
 
 
GORDON YENİDEN KAZANIYOR
 
– Filmdeki Jeff Gorvette karakteri adını ve sesini NASCAR yarışçısı Jeff Gordon’dan alıyor.
 
GUIDO X2 – Filmdeki Guido karakterinin adı İtalyanca “guidare” – “sürmek” fiilinden geliyor. İtalya, Monza’lı olan Pixar’ın teknik yönetmeni Guido Quaroni, yönetmen John Lasseter’e bu ismi önerdi ve sonra kendisinden geçici seslendirme yapması istendi. Yönetmen onun sesini çok beğendi ve filme dahil etti. Guido adını koyduğu ve seslendirdiği karakter üstünde çalışma fırsatı bile buldu. Guido Quaroni, Arabalar filminde araba Guido’nun gölgeleme işini üstlendi.
 
 
TANIDIK SESLER
 
– Arabalar 2’deki Dünya Grand Pri’si spikerleri spor camiasının simge isimlerinin adlarını aldı ve onlar tarafından seslendirildi. Darrell Cartrip’in seslendirmesini NASCAR efsanesi Darrell Waltrip yaptı. Brent Mustangburger karakterini spor muhabiri Brent Musburger seslendirdi. David Hobbscap karakterinin seslendirmesini ise yarış pilotu ve spor muhabiri David Hobbs üstlendi.
OTOPARK DOLU – Arabalar 2 karakter ekibi film için 145 yeni karakter ve 781 çeşitleme yarattı.
 
 
KÜRESEL BİR MACERA
 
 
İLK DURAK – TOKYO – Dünya Grand Pri’si açılış partisi Japonya’da düzenlenir.
• Arabalar 2’deki Japonya seyahatinde görünen Fuji Dağı, film için “otomobilleştirildi.” Dağın üstünde lastik izine benzeyen kar akışı var.
• Arabalar 2’deki Tokyo gece yarışı Singapur sokaklarında koşulan Formula 1 yarışından esinlenildi.
• Japonya’da görünen Gökkuşağı Köprüsü sübaplar, külbütör milleri ve yaylar dahil olmak üzere otomobil parçalarından yapıldı.
 
OUI OUI PARIS
 
– Paris’te yarış olmasa da Mater, özenle hazırlanmış uluslararası casusluk öyküsündeki rolü gereği bu simge şehri ziyaret eder.
• Arabalar 2’de görünen Paris’teki Pond des Arts, (Sanat Köprüsü) otomobil makaslarından (otomobil süspansiyonlarında kullanılan bir çeşit yay sistemi) yapıldı.
• Pont des Arts’da eskiden gelen bir gelenek vardır. Âşıklar korkuluklara bir asma kilit takar ve anahtarını nehre atarak aşklarını sonsuza dek mühürlerler. Arabalar 2’de Pont des Arts’a dikkatle bakarsanız korkuluklardaki asma kilitleri görebilirsiniz.
• John Lasseter ve eşi Nancy’ye bir zamanlar gerçekleştirdikleri Paris ziyaretinde âşıkların Pont des Arts’ı geçerken öpüştükleri söylendi. Bu gezi Arabalar 2 filmine de taşındı. Köprünün üstünde öpüşen çifti filmde görebilirsiniz.
• Paris’in simgesi Notre Dame Katedrali filmde 24 adet “oto-goyle” ile ve egzoz borusu şeklindeki payandalarla süslendi.
• Arabalar 2’de görünen Eiffel Kulesi’nin tepesi 1937 model bir buji şeklindedir. Tabanı ise telli jant özellikleri içerir.
 
AVRUPA RIVIERA’SININ EN İYİSİ
 
– Arabalar 2’nin prodüksiyon tasarımcıları hayali İtalyan sahil kasabası Porto Corsa’yı yaratırken Monaco Pisti ile Amalfi Sahili’nin yapısını birleştirdiler.
• Porto Corsa’daki kumarhane 1948 model Fiat 500 Topolino otomobili şeklindeki bir kayalığın üstünde inşa edilmiştir.
• Porto Corsa Marinası otomobil jantı şeklindedir.
• Topolino Amca’nın köyündeki kilisenin adı “Otomobillerin Leydisi”dir.
• Topolino’nun köyündeki çeşme altı Maserati kardeşin anısındadır – Enzo, Bindo, Carlo, Alfieri, Ettor ve Ernesto.
• Porto Corsa kumarhanesindeki zar oyunu masasında oynana oyun, arabaların dikiz aynasında asılı olan zarlara benzer zarlarla oynanır.
 
ŞAMPİYONUN TAÇ GİYMESİ
 
– Dünya Grand Pri’si Londra’da sona yaklaşır.
• Arabalar 2’nin Londra’sında görünen Aziz Paul kilisesinin kubbesi otomobil diferansiyeline benzer.
• Arabalar 2’de Londra’nın ünlü saat kulesi Big Ben’in adı Big Bentley’dir ve Bentley ızgarasından ve kaput süslemelerinden yapılmıştır.
• Big Bentley saat kulesindeki Latince yazıda Ford Crown Victoria modeline atfen “Tanrı Birinci Crown Victoria’yı Korusun.” yazar.
• Londra’da Kraliçe’nin platformunun üstündeki Lucite kubbesi, Prens Charles’ın Galler Prensi atandığı törende kullanılan kubbeden esinlenilmiştir.
• Londra’daki yarış pitlerinin tasarımı Lando arabalarına dayanır. Bu, otomobillere tek kapılı görüntüsü vermek için kullanılan bir tasarım özelliğidir.
 
 
YÖNETMEN DİREKSİYON BAŞINDA
 
– Arabalar 2’nin yönetmenliğini Arabalar, Oyuncak Hikayesi, Bir Böceğin Yaşamı ve Oyuncak Hikayesi 2 filmlerini de yöneten John Lasseter üstlendi. Lasseter yönetmenlik görevinin yanı sıra Pixar Animasyon Stüdyoları’nın ve Walt Disney Animasyon Stüdyoları’nın baş yaratıcılık sorumluluğunu ve Walt Disney Imagineering Şirketi’nin yaratıcılık danışmanlığını yapıyor.
 
 
GERÇEKLİK  PIT ALANLARI
 
– Arabalar 2’deki yarışların bütün pit konfigürasyonu Bahreyn’deki Formula 1 pistine dayanıyor.
YARIŞ BAŞLIYOR – Arabalar 2’deki yarış arabaları çok çeşitli otomobil modellerinden oluşsa da filmde gösterilen yarış pistleri her otomobil modelinin gücüne hitap eden farklı teknik unsurlara sahiptir.
SAĞDAN DİREKSİYONLAR – Film boyunca arka planda görünen arabalar Amerikan modelleri olmak yerine kendi temsil ettikleri mekânlara (Birleşik Krallık, Japonya, Fransa ve İtalya) göre seçildi. Örneğin filmde görünen Toyota Magesta, Nissan Figaro, Opel Meriva ve Ford Mondeo, Amerika’ya hiç ithal edilmedi. Mekânları “otomobilleştirmek” için kullanılan araba parçaları bile belli ülkelere göre seçildi. Örneğin Londra parlamento binasi için İngiliz bujileri kullanıldı.
PAROLA LÜTFEN – Arabalar 2’de Volkswagen Karman Ghia hakkında belli bir detayı içeren ilgili gizli bir casus parolası var. Bu parola kendisi de lisede Karman Ghia süren Arabalar filminin beyin takımından Jay Ward’dı.
ARABALAR CANLANIYOR – Doğal boyutlarda, uzaktan kumandalı Şimşek McQueen, Mater ve Finn McRoket modelleri State Farm’ın sunduğu “Ajanlar Görevde” turnesi kapsamında Arabalar 2 filmi için yaratıldı. Yıldız otomobiller beyaz perdeden atlıyorlar ve Detroit, Toronto, Phoenix, Philadelphia, New York, Boston, Washington DC ve Miami de dahil olmak üzere bir dizi şehre gidiyorlar.