Strasbourg"daki NATO zirvesinde Türkiye"nin ikna edilmesinin ardından NATO Genel Sekreterliği"ne seçilen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Medeniyetler İttifakı Forumu"nda yaptığı konuşmada, karikatür krizi konusunda geri adım atmadı.
Forumda ifade özgürlüğü konusunda tavrını net bir şekilde ortaya koyan Rasmussen, olumlu bir diyalog için samimi bir şekilde iletişim kurulmasının önemine dikkat çekerek, “Sansür türü tüm şeyler diyaloğun düşmanıdır, açık net bir diyalog için sansür ve saklamak değil, ifade özgürlüğü şarttır” dedi.

"Dinlere saygılıyım"
Rasmussen"in NATO Genel Sekreteri seçilmesinin ardından, karikatür krizine neden olan Danimarka"daki Hz. Muhammed karikatürleri için İslam dünyasından özür dileyeceği basında yer almıştı.
Rasmussen, karikatür krizi konusunda ise şunları söyledi: “Orada benim tavrım gayet açıktı. Ben insanları dini, etnik geçmişleriyle ilgili suçlamaktan yana değilim. Ben dinlere ve dini sembollere saygı duyarım. Hz. Muhammed de dahil olmak üzere, hiçbir zaman hiçbir dini figürün insanları rahatsız edecek şekilde kullanılmasından yana değilim. Bazı insanlar karikatürleri İslam"a saygısızlık olarak aldı, bu kesinlikle benim görüşüm değil.”
Rasmussen, NATO Genel Sekreteri olarak dini ve kültürel hassasiyetlere özellikle dikkat edeceğini belirterek, “Önceliklerimden biri, Müslüman dünyasıyla diyalog ve ilişkileri artırmak olacak” dedi.
Rasmussen daha sonra düzenlediği basın toplantısında ise, Türkiye ile yakın işbirliği içinde bulunacağını belirterek, “Türkiye"yi, yakın bir müttefik ve önemli bir stratejik ortak olarak görüyorum” dedi.
Rasmussen, Roj TV"nin kapatılması konusunda da Danimarka makamlarınca daha önceki yıllarda ifade edilen “soruşturma sürdürülüyor” söylemini tekrarlayarak, “Polis ve savcılık soruşturmayı iki koldan sürdürüyor. Birincisi Roj TV ve PKK arasındaki ekonomik ilişkiler, ikincisi de Roj TV"nin yayınlarında terör kışkırtıcılığı yapıp yapmadığı araştırılıyor. Eğer yeterli delil ele geçirilirse, Danimarka yasaları çerçevesinde bu TV kanalını kapatmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Merdivenden düştü, omzu çıktı
İstanbul"da kaldığı otelde merdivenden düşen Rasmussen"in omzu çıktı. Rasmussen, foruma omuzu askıya alınmış bir şekilde katıldı. Rasmussen, konuşmasında, “Türk doktorları tarafından bana çok profesyonel, yüksek kalitede bir tedavi uygulandı. Doktorlarınız sayesinde Türk misafirperverliğini hissettim. Sayın Başbakan, doktorlarınızla gurur duyabilirsiniz” dedi. Rasmussen"in sabaha karşı 112 Acil Servis ambulansıyla Taksim İlkyardım Hastanesi"ne götürüldüğü öğrenildi.

Milliyet