Dünya Bankası ticari kısıtlamalarla ilgili kararlar alan ülkeleri korumacılık konusunda uyardı..

2 Nisan'da İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanacak olan G-20 zirvesinin en önemli gündem maddelerinden biri de korumacılık. Liderler sürekli korumacılığa karşı oldukları yönünde açıklamalar yapsa da bu konuda karneleri pek iyi değil.

KAYGILANDIRICI EĞİLİM
G-20 ülkelerinin geçtiğimiz Kasım ayında Washington'daki toplantısında korumacılığı önlemeye yönelik imzalanan taahhüt anlaşmasına G-20 ülkelerinden 17'si uymadı, Dünya Bankası ticari kısıtlamalarla ilgili kararlar alan ülkeleri korumacılık konusunda uyardı. Dünya Bankası'nın açıkladığı "Ticari Korumacılık: Başlangıç aşamasında ama kaygılandırıcı eğilim" başlıklı raporuna göre gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeden 17'si ticareti sınırlandıran ve korumacılığı teşvik eden 47 uygulamayı hayata geçirdi. Küresel krizin patlak vermesinden bu yana 78 ticari önlemin alındığı tespit edilen araştırmada bunların 66'sının ticari kısıtlamalar içerdiği ve 47'sinin direkt olarak korumacılık yönünde kararlar olduğu belirlendi. Raporda Türkiye, Meksika ve Suudi Arabistan'ın korumacılık uygulayıp uygulamadığına dair değerlendirme yer almadı.

'DURUM KÖTÜLEŞEBİLİR'
Korumacılıkla mücadeleye karşı ülkelerin tutumlarını sertleştirmelerini isteyen Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, "Liderler korumacılık yanlısı seslere kulak vermemeli. Ekonomik izolasyon 1930'larda yaşanıldığı gibi içinde bulunulan durumu çok daha kötü hale getirebilir" dedi.

SABAH